Kiszona kapusta cieszy się wśród polskich konsumentów dość dużą popularnością, o czym świadczy fakt, że jest dostępna w większości supermarketów i osiedlowych sklepów. Niestety o prozdrowotnych właściwościach soku, który po niej pozostaje wie już mało kto. Większość z nas...
Kobylak to roślina, z którą prawdopodobnie niejednokrotnie się spotkaliśmy. Rośnie na łąkach i podmokłych terenach. Warto zwrócić na niego uwagę, ze względu na właściwości lecznicze, które posiada. Kobylak działa silnie przeciwbakteryjnie, radzi sobie także z wirusami i grzybami. Jednocześnie...
Kasztanowce większości z nas kojarzą się przede wszystkim z jesienią, jako że okres ich owocowania przypada na wrzesień i październik. Brązowe kasztany, które zbieramy z dziećmi pełnią zazwyczaj funkcje dekoracyjne. Często nie zdajemy sobie sprawy, że roślina ta posiada...
Kapusta jest warzywem powszechnie wykorzystywanym w polskiej kuchni. Często skupiamy się na jej walorach smakowych zapominając jednocześnie, że posiada ona również niezwykłe właściwości lecznicze. Okłady z liści kapusty mogą nam pomóc w pozbyciu się takich problemów jak na przykład...
Rdest japoński jest bardzo interesującą rośliną, jednak możliwości jego rozpowszechniania w Polsce są bardzo ograniczone ze względu na dużą ekspansywność. Jakie wartości odżywcze posiada rdestowiec japoński? W jaki sposób roślina ta wpływa na ludzkie zdrowie?
Czym jest rdest japoński?
Rdest...
Przepuklina brzuszna jest niebezpiecznym schorzeniem, którego nie da się w pełni wyleczyć bezoperacyjnie. Dodatkowo jeżeli nie podejmiemy działać zapobiegawczych, choroba z biegiem czasu może się nasilać, stanowiąc nawet zagrożenie dla życia. Jakie są przyczyny i objawy przepukliny brzusznej? Jak...
Dwutlenek krzemu to związek chemiczny o szerokim zastosowaniu. Jest on popularnym dodatkiem do żywności, znajdziemy go ponadto w niektórych kosmetykach. Czym dokładnie jest dwutlenek krzemu? W jaki sposób najczęściej się go wykorzystuje? Jak związek ten wpływa na ludzki organizm?
Co...
Glicerol jest od dawna wykorzystywany w wielu dziedzinach przemysłu. Choć kojarzymy go przede wszystkim z kosmetykami, jest on składnikiem wielu leków. Korzysta z niego przemysł sportowy, spożywczy, a nawet zbrojeniowy. Co warto wiedzieć o glicerolu? Jakie są jego zastosowania?...
Szelak to substancja pozyskiwana z wydzieliny owadów – czerwców. Znajduje ona zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu (w tym w przemyśle spożywczym). Jakie właściwości ma szelak? W jaki sposób wykorzystuje się ten związek? Czy E904 jest bezpieczny dla zdrowia?
Co to...
Nadwaga i otyłość to nie tylko defekty estetyczne, ale również poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednocześnie warto zdawać sobie sprawę, że szczupła sylwetka nie zawsze rozwiązuje problemy zdrowotne. Wszystko zależy od tego w jaki sposób się odchudzaliśmy. Jeżeli popełniliśmy...