Buraki zaliczane są do najzdrowszych warzyw. Niestety zbyt rzadko korzystamy z ich dobroczynnych właściwości, pomimo że mamy do nich dostęp przez cały rok, a ich cena jest bardzo niska. Dlaczego powinniśmy częściej jeść buraki? Czym są buraki? Mianem buraków określamy rośliny...
Roladki z piersi kurczaka ze szparagami to pomysł dla tych, którym zależy na przygotowaniu zdrowego, a zarazem wykwintnego dania. Powinni go wypróbować także ci, którym znudził się zwykły pieczony lub grillowany kurczak. Danie do sprawdzi się zarówno na obiad,...
Mięso mielone jest bardzo często wykorzystywane w polskich kuchniach. Przygotowujemy z niego kotlety mielone, pieczenie, sosy do spaghetti. Jest ono bazą lasagne, a także różnego rodzaju farszów. Obecnie w sklepach znajdziemy ogromny wybór mięsa mielonego. Tak duża różnorodność sprawia,...
Pasta sezamowa tahini powszechnie wykorzystywana jest w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest również ważnym elementem kuchni śródziemnomorskich. W ostatnich latach staje się popularna również w Polsce, a to ze względu na jej smakowe i prozdrowotne właściwości. Jak zrobić pastę tahini?...
Surówka z kiszonej kapusty dość często wykorzystywana jest w polskiej kuchni. Bardzo często wykorzystujemy ją jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z rybami, a także ryżem i ziemniakami. Z powodzeniem możemy zjeść ją również na kolację. Jak zrobić...
Ze względu na swoje właściwości lecznicze tarnina była chętnie wykorzystywana przez medycynę naturalną. Obecnie jest rośliną nieco zapomnianą, a nie słusznie, gdyż może przynieść nam wiele korzyści. Czym jest tarnina? Jakie wartości odżywcze posiada ta roślina? W jaki sposób...
Ajurweda to starożytny system filozoficzno-medyczny, który powstał w Indiach. Sposób odżywiania, który zaleca ajurweda nie jest taki sam dla każdego. Zależy on przede wszystkim od naszego typu konstytucyjnego. Stosowanie się do zasad ajurwedy ma zapewniać dobrą kondycję fizyczną i...
Alergia na nikiel jest charakterystyczna szczególnie dla krajów wysokorozwiniętych. Nikiel jest to metal, z którym często mamy styczność, gdyż znajduje się wielu przedmiotach codziennego użytku – klamry od pasków, zegarki, opakowania produktów spożywczych. Osoby zmagające się z alergią na...
Owies jest jednym z najpopularniejszym zbóż. Ceni się go za wartości odżywcze i prozdrowotne. Z owsa wytwarzane są płatki owsiane i otręby owsiane. Czym się one charakteryzują? Jakie są pomiędzy nimi różnice? Jak stosować płatki i otręby owsiane? Otręby owsiane Otręby...
Ludzie zapracowani popełniają ogromne ilości błędów żywieniowych. Kiedy nasz umysł całkowicie zaprzątnięty jest pracą, często nie myślimy o tym co i w jakiej ilości jemy. Często zdarza się, że pod koniec dnia nie jesteśmy w stanie powiedzieć co konkretnie...

Polub nas!

889FaniLubię
16ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy