Oregano to bardzo popularna przyprawa będąca jednocześnie rośliną leczniczą, z której właściwości korzystano już w starożytności. Jakie właściwości prozdrowotne posiada lebiodka pospolita? Czy oregano dla wszystkich jest zdrowe? W jaki sposób wykorzystać oregano w kuchni? Jak wygląda uprawa tej...
Kim jest sportowiec i czy odżywka to dobry wybór dla wszystkich? Sportowiec i osoba rekreacyjnie uprawiająca sport to dwie różne osoby. Atleta to osoba, która naraża swój organizm na znacznie większe przeciążenia - trenuje więcej, a jego priorytetem jest...
Miłorząb japoński przez od tysięcy lat wykorzystywany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jego korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego (i nie tylko) sprawia, że obecnie cieszy się on popularnością również w Polsce. Czym jest miłorząb japoński? W czym może...
Cytryna jest bezsprzecznie jednym z najpopularniejszych owoców. Jej intensywny kwaśny smak zna niemal każdy. Kojarzymy ją z wysoką zawartością witaminy C, choć w rzeczywistości nie jest ona jej najlepszym źródłem. Jakie wartości odżywcze posiada cytryna? W jaki sposób owoc...
Zdrowe jedzenie to jeden z najpopularniejszych tematów XXI wieku. Coraz bardziej zdajemy sobie sprawę, że wiele chorób cywilizacyjnych, problem otyłości, nadwagi, złe samopoczucie związane jest z dietą. Dyskusja ta dotyczy jednak najczęściej osób dorosłych. Co jednak z tematem zdrowego...
Nasiona chia przybyły do nas z daleka, bo aż z Ameryki Południowej. Ze względu na walory prozdrowotne, a także dlatego, że są bardzo modne – coraz częściej goszczą na polskich stołach. Jakie wartości odżywcze posiadają nasiona chia? W jaki...
Limonka nie jest w Polsce tak popularna jak cytryna, jednak jej smak dobrze zna większość z nas (jest ona jednym z podstawowych składników koktajlu Mojito). Czym dokładnie jest limonka? Jakie wartości odżywcze posiada? W jaki sposób limetka wpływa na...
Dieta ketogeniczna cieszy się współcześnie ogromnym zainteresowaniem. Jej pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie jest udowodniony. Jednak jako, że opiera się ona przede wszystkim na tłuszczach (mogą stanowić nawet 90% dostarczanej energii) istnieje realne ryzyko wystąpienia niedoborów żywieniowych. Możemy...
Daktyle (szczególnie suszone) cieszą się w Polsce dużą popularnością. Dostarczają nam one cukrów prostych, a także witamin i minerałów, dzięki czemu są znakomitą alternatywą dla konwencjonalnych słodyczy? Co powinniśmy wiedzieć o daktylach? W jaki sposób wpływają one na nasz...
Chrzan większości z nas kojarzy się ze śniadaniem wielkanocnym, kiedy to podaje się go do białej kiełbasy. Warto postarać się, żeby gościł on na naszych stołach częściej, gdyż posiada liczne walory prozdrowotne. Kto szczególnie powinien zainteresować się chrzanem? Czy...