Biała porzeczka to owoc smaczny i pełen wartości odżywczych. Sezon na białe porzeczki rozpoczyna się w lipcu i trwa do sierpnia. Co warto wiedzieć o białej porzeczce? W jaki sposób wpływa ona na nasze zdrowie? Czy istnieją przeciwwskazania do...
Mirabelki możemy spotkać w wielu miejscach w Polsce, często jako dziko rosnące krzewy. Warto poznać je bliżej, gdyż są nie tylko efektowne, ale też bardzo zdrowe. Czym dokładnie są mirabelki? Jakimi wartościami odżywczymi charakteryzują się te owoce? Jak spożywanie...
Kapusta czerwona jest jednym z warzyw typowych dla polskiej kuchni. Przyrządza się z niej wiele potraw regionalnych (jest bardzo popularna w Wielkopolsce i na Śląsku). Warto poznać ją bliżej nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też bogactwo...
Choć osoby codziennie dojeżdżające do pracy zazdroszczą pracownikom zdalnym dodatkowego czasu na sen i zdrowe odżywianie, praktyka pokazuje, że podczas pracy zdalnej wcale nie odżywiamy się zdrowo. Co więcej praca w domu jest często przyczyną tycia. Dzieje się tak...
Pszenica jest w Polsce (i nie tylko) niezwykle popularnym zbożem. Bardzo często się zdarza, że jemy ją w każdym posiłku. Jednocześnie obecnie coraz więcej się mówi o całkowitej eliminacji tego zboża z menu? Jak wygląda dieta bez pszenicy? Jakie...
Podroby nie cieszą się w Polsce tak dużą popularnością na jaką zasługują. Część osób patrzy na nie wręcz z niechęcią. Niesłusznie, gdyż w podrobach znajduje się wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. Czym dokładnie są podroby? Jakie są ich...
Cykoria podróżnik to roślina dobrze nam znana. Rośnie między innymi na łąkach, poboczach dróg, nasypach, czy obrzeżach pól uprawnych. Zazwyczaj traktuje się ją jako chwast. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że jest ona jedną z najzdrowszych roślin leczniczych. Jakie...
Ocet jabłkowy to bardzo ciekawy produkt, który współcześnie wykorzystywany jest jako lekarstwo na wiele mniej lub bardziej poważnych dolegliwości. Warto się nim zainteresować choćby z tego względu, że jego właściwości doceniano już w czasach starożytności. Czym jest ocet jabłkowy?...
Mięso królika charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi i odżywczymi, pomimo to nie jest w Polsce zbyt popularne. Choć jesteśmy jednym z największych producentów mięsa króliczego w Europie, niemal cała produkcja przeznaczona jest do eksportu na zachód. Z pewnością jest...
Hummus to jedna z tradycyjnych potraw kuchni bliskowschodniej. W Polsce został on rozpowszechniony przede wszystkim przez wegan, dla których jest cennym źródłem roślinnego białka. Współcześnie możemy go kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Czym dokładnie jest hummus? Jakie wartości...

Polub nas!

3,033FaniLubię
19ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy