Stężenie trójglicerydów we krwi oznacza się na lipidogramie razem z poziomem złego i dobrego cholesterolu. W przypadku, gdy przekroczy ono normy, jesteśmy bardziej narażeni na choroby układu krążenia. Czym są trójglicerydy?  Dlaczego u niektórych osób ich poziom jest podwyższony?  Czym...
Kuchnia meksykańska jest bardzo ciekawym połączeniem tradycji kulinarnych Indian i Hiszpanów podbijających tereny Ameryki Południowej. Nie brakuje w niej wyrazistych, ostrych smaków. W 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Współcześnie stała się ona popularna...
Catering dietetyczny to praktyczne rozwiązanie, z którego coraz częściej korzystamy. Firmy oferujące tego typu usługi nie mogą narzekać na brak klientów. Jednocześnie jest ich już tyle, że wybór konkretnego cateringu staje się coraz trudniejszy. Jak wybrać najlepszy catering dietetyczny? Catering...
Kuchnia ukraińska jest pod wieloma względami podobna do kuchni polskiej. Co więcej zawiera ona akcenty żydowskie, rosyjskie, ormiańskie, tatarskie, litewskie, a nawet rumuńskie. Trudno wyobrazić sobie kuchnię ukraińską bez pierogów i ukraińskiego barszczu. Co jeszcze warto wiedzieć o tej...
Kuchnia norweska jest w dużej mierze uwarunkowana położeniem geograficznym – (Norwegowie przez cały rok mają dostęp do świeżych ryb i owoców morza), a także długimi i mroźnymi zimami. Jak wyglądają najpopularniejsze norweskie dania? Czy kuchnia norweska jest zdrowa? Najpopularniejsze produkty...
Kuchnia czeska uważana jest za bardzo smaczną, choć niekoniecznie zdrową. Pod wieloma względami jest podobna do kuchni polskiej. Znajdziemy w niej również inspiracje kulinarne z takich krajów jak Austria, Węgry, Słowacja, czy Niemcy. Co warto wiedzieć o czeskiej kuchni?...
Por po raz pierwszy pojawił się w Polsce w średniowieczu za sprawą królowej Bony. Dziś powszechnie wykorzystuje się go w kuchni – jest ważnym składnikiem włoszczyzny. Cenimy jego walory smakowe. Rzadko natomiast zastanawiamy się w jaki sposób por wpływa...
Makaron pełnoziarnisty polecany jest przez dietetyków jako zdrowsza wersja białego makaronu. W jaki sposób produkuje się makaron pełnoziarnisty? Jak produkt ten wpływa na nasze zdrowie? Produkcja makaronu pełnoziarnistego W większości aspektów produkcja makaronu pełnoziarnistego nie różni się od sposobu wytwarzania białego...
Dwutlenek tytanu to związek o wielu zastosowaniach. Znajdziemy go między innymi w żywności, lekach, czy suplementach diety. Czym dokładnie jest dwutlenek tytanu? Gdzie się go stosuje? W jaki sposób związek ten wpływa na ludzkie zdrowie? Co to jest dwutlenek tytanu? Mianem...
Współcześnie coraz bardziej powszechną praktyką jest spożywanie jednego posiłku dziennie. Tak długa przerwa pomiędzy posiłkami ma swoich zwolenników (tego typu dieta ma nieść ze sobą korzyści zdrowotne), a także przeciwników. Czy warto stosować OMAD i ograniczać się do jedzenia...