zdrowie

Mówi się, że zdrowie jest ważniejsze od pieniędzy i jest to oczywiście prawda. Pokażemy Ci co jeść oraz na co zwracać uwagę w codziennym życiu, aby mieć siły witalne. Zadbaj o swoje zdrowie razem z nami!

Złoża gorzkiej soli zostały odkryte w siedemnastym wieku w Anglii, w pobliżu miejscowości o nazwie Epsom. Od tamtej pory cieszy się ona niesłabnącą popularnością, gdyż posiada właściwości prozdrowotne. W jaki sposób sól Epsom wpływa na nasz organizm? Czy może...
W polskiej kuchni jajka są powszechnie stosowane, jednak największą popularnością cieszą się u nas jaja kurze. Przygotowujemy z nich jajecznicę, omlety, ciasta. Przysmakiem są jajka w koszulkach, jajka na miękko, na twardo, sadzone, a także pasta jajeczna. Jajka dodajemy...
Kwas fosforowy jest na szeroką skalę wykorzystywany w przemyśle spożywczym (między innymi jako ważny składnik napojów o smaku coli) i nie tylko. Znajduje się on na liście dozwolonych dodatków do żywności, co nie oznacza, że nie pozostaje bez wpływu...
Masło kakaowe coraz częściej wykorzystywane jest do pielęgnacji ciała i włosów. Wyróżnia się ono przyjemnym zapachem i właściwościami odżywczymi. Czym dokładnie jest masło kakaowe? W jaki sposób możemy je wykorzystać? Co to jest masło kakaowe? Masło kakaowe (nazywane jest niekiedy tłuszczem...
Na półkach sklepowych znajdziemy wiele różnych rodzajów soli. Bardzo dużą popularnością cieszy się szczególnie sól morska i sól kuchenna. Jakie są pomiędzy nimi różnice? Która sól ma korzystniejszy wpływ na nasze zdrowie? Wybór dobrej soli ma duże znaczenie, gdyż...
Kwas fitynowy jest obecny w wielu produktach spożywczych, które spożywamy na co dzień (szczególnie duże jego ilości zawierają rośliny strączkowe, a także orzechy i zboża). Choć jest on niezbędny roślinom, może negatywnie oddziaływać na organizm człowieka? Czym dokładnie jest...
Chałwa to dla wielu z nas jeden z ulubionych przysmaków. Mało kto wie, że pochodzi ona z Iranu, a do Europy sprowadzono ją z Indii niedawno – bo na początku dwudziestego wieku. Jak produkuje się chałwę? Jakie wartości odżywcze...
W sezonie jesienno-zimowym producenci leków prześcigają się w reklamowaniu swoich produktów. Na każdym kroku możemy spotkać się z reklamą syropu na kaszel. Problem z tym, że wiele tego typu preparatów kosztuje dużo, ich skuteczność nie zawsze jest zadowalająca, co...
Jesień to czas, kiedy większość z nas zaczyna chorować. Gdy czujemy się gorzej, mamy katar, gorączkę i kaszel, zazwyczaj udajemy się do apteki po leki na przeziębienie. Część z nich jest skuteczna, jednak należy zdawać sobie sprawę, że mogą...
Tymianek jest jednym z najpopularniejszych ziół wykorzystywanych w polskiej kuchni. Cenimy go za niepowtarzalny aromat, a także charakterystyczny smak. Warto mieć świadomość, że tymianek ma o wiele więcej zastosowań niż tylko wzbogacanie smaku naszych potraw. Od wieków znajduje on...

Polub nas!

914FaniLubię
18ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy