zdrowie

Mówi się, że zdrowie jest ważniejsze od pieniędzy i jest to oczywiście prawda. Pokażemy Ci co jeść oraz na co zwracać uwagę w codziennym życiu, aby mieć siły witalne. Zadbaj o swoje zdrowie razem z nami!

Mononukleoza to choroba wirusowa, która często nazywana jest chorobą pocałunków, gdyż wiele osób zaraża się nią właśnie podczas całowania. Jej objawy do złudzenia przypominają grypę lub anginę, dlatego lekarze mogą mieć problemy z postawieniem właściwej diagnozy. Co powinniśmy wiedzieć...
Pieprz cayenne powinien znaleźć się na liście zakupów wszystkich tych, którzy lubią pikantne potrawy. Czym dokładnie jest pieprz cayenne? W jaki sposób wpływa on na nasz organizm? Czy pieprz cayenne może być pomocny w odchudzaniu? Co to jest pieprz cayenne? Pieprz...
Brahmi to adaptogen, który od wieków wykorzystywany był przez Hindusów. W dobie internetu, kiedy informacje rozchodzą się w błyskawicznym tempie zaczęli się nim interesować ludzie na całym świecie. Czym dokładnie jest brahmi? W jaki sposób roślina ta wpływa na...
Amarant jest to barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Nadaje on żywności czerwono-niebieski kolor. Warto zdawać sobie sprawę, że może mieć on negatywny wpływ na zdrowie. W wielu krajach znajduje się na listach zakazanych dodatków do żywności. Czym dokładnie jest...
Dieta lekkostrawna jest przykładem diety leczniczej. Zaleca się ją przede wszystkim osobom cierpiącym na różnego rodzaju schorzenia układu pokarmowego. Jakie zasady obowiązują na diecie lekkostrawnej? Jakie są jej zalety i wady? Co to jest dieta lekkostrawna? Mianem diety lekkostrawnej określamy sposób...
Osoby czytające etykiety żywności z pewnością zauważyły, że guma arabska jest jednym z częściej stosowanych dodatków do wyrobów cukierniczych. Jakie są jej właściwości? Czy jest ona bezpieczna dla zdrowia? Co to jest guma arabska? Minem gumy arabskiej (oznaczana symbolem E414) określamy...
Tartrazyna to barwnik, który znalazł zastosowanie między innymi w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Nadaje ona produktom intensywnej żółtej barwy, jednak jest też niebezpieczna dla zdrowia. Tartrazyna nie powinna być podawana szczególnie małym dzieciom, gdyż to im w największym stopniu...
Błękit pantotenowy to kontrowersyjny barwnik, z którego przemysł spożywczy korzysta coraz rzadziej. Co powinniśmy o nim wiedzieć? Dlaczego lepiej jest go unikać? Co to jest błękit pantotenowy? Mianem błękitu pantotenowego (inna nazwa to błękit sulfanowy; oznaczany symbolem E131) określamy syntetyczny barwnik...
Sacharyna jest substancją słodzącą, która cieszy się dużym zainteresowaniem. Choć praktycznie nie ma kalorii, jest nawet pięćset razy słodsza od cukru. Czy warto używać sacharyny w charakterze słodzika? Czy jest ona bezpieczna dla zdrowia? Co to jest sacharyna? Mianem sacharyny (E954)...
Erytrozyna (jest znana także jako: jodoezyna, sól sodowa tetrajodofluoresceiny, erytrozyna B, czerwień FD&C 3, czerwień kwasanowa 51; oznacza się ją symbolem CI 45430 lub E 127) jest organicznym związkiem chemicznym, który znajduje zastosowanie jako barwnik do żywności i nie...