zdrowie

Mówi się, że zdrowie jest ważniejsze od pieniędzy i jest to oczywiście prawda. Pokażemy Ci co jeść oraz na co zwracać uwagę w codziennym życiu, aby mieć siły witalne. Zadbaj o swoje zdrowie razem z nami!

O rukwi wodnej słyszymy od niedawna, choć roślina ta była znana i ceniona już w starożytności. Dziś odkrywamy ją na nowo, a to w wyniku eksperymentu amerykańskich naukowców, którzy wykazali, że jest ona jedną z najzdrowszych roślin na świecie....
Kompulsywne objadanie się to zaburzenie, które dość często można spotkać we współczesnym społeczeństwie. Prowadzi ono do wielu negatywnych konsekwencji psychologicznych i społecznych. Czy istnieją sprawdzone metody walki z tym problemem? Kompulsywne objadanie się – o co tu chodzi? Większość z nas...
Już od zalania dziejów nasze pra-pra babki i babki poznały  ich nie zwykłe właściwości, które zaczęły wykorzystywać w kuchni jaki i do leczenia różnych dolegliwości. Za sprawą różnych mieszanek ziół zebranych w lasach czy  na polach  powstawały nowe napary...
Kiedy kupujemy suplementy diety (zwłaszcza w aptece), nie przypuszczamy, że zawierają one składniki, które mogłyby nam zaszkodzić. Witaminy i minerały oferowane przez apteki budzą nasze zaufanie i nie myślimy o negatywnych konsekwencjach ich stosowania. Mało kto podejmuje wysiłek, żeby...
Błękit brylantowy FCF, oznaczany symbolem E133 jest to syntetyczny niebieski barwnik. Używa się go przede wszystkim do barwienia żywności. W Polsce można go znaleźć w wielu produktach zabarwionych na niebiesko – na przykład w słodyczach takich jak: żelki,...
Witamina D wytwarzana jest w ludzkim organizmie pod wpływem działania promieni słonecznych, o jej niedobory nie musimy martwić się latem. Niestety przez większość roku w naszych warunkach klimatycznych nie mamy wystarczającej ilości słońca. Czym jest witamina D? Jaką rolę...
Siarczan amonu (E 517) jest substancją o różnych zastosowaniach. Bywa wykorzystywany jako nawóz sztuczny, choć dodaje się go także do żywności. W produktach spożywczych pełni on funkcję substancji stabilizującej. Jakie są pozostałe zastosowania tej substancji? Czy jest ona bezpieczna...
Pochodzące z Chin jagody goji uważane są za jeden z superfoods, czyli pokarmów o wyjątkowo dużej zawartości prozdrowotnych składników. Niepozorne jagody kolcowoju tybetańskiego są źródłem substancji aktywnych, które pomagają w walce z wieloma dolegliwościami. Jagody goji poprawiają trawienie, chronią...
Masło klarowane (inna nazwa to Ghee) to doskonała alternatywa dla tradycyjnego masła. W Polsce Ghee jest znane stosunkowo niedawno, natomiast w Indiach wykorzystuje się je od stuleci. Czym masło klarowane różni się od tradycyjnego masła? Kto może je spożywać?...
Współcześnie bardzo często słyszymy o niedoborach żelaza i ich zgubnych dla zdrowia skutkach. Choć pierwiastek ten jest niezbędny, żeby nasz organizm funkcjonował prawidłowo, z jego ilością nie należy przesadzać. Przedawkowanie żelaza jest bowiem bardzo niebezpieczne. Jakie są przyczyny nadmiaru...

Polub nas!

898FaniLubię
15ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy