Morwa biała – naturalny stabilizator cukru. Poznaj jej właściwości i zastosowanie.

0

Morwa biała to niepozorna roślina o wielkich właściwościach prozdrowotnych. Od lat wykorzystywana jest w ziołolecznictwie, wspomaga leczenie wielu chorób, m.in. cukrzycy typu II, jest doskonałym środkiem profilaktycznym. Kiedy i w jakiej formie warto ją stosować? Jakie suplementy z morwą dostępne są na rynku?

Morwa biała – drzewo o niezwykłej mocy

Morwa biała (Morus alba L) to roślina pochodząca z Azji, która obecnie zadomowiła się również na innych kontynentach. Jest odporna na warunki atmosferyczne i glebowe, można spotkać ją w parkach, ogrodach i zieleńcach. Występuje również w Polsce. Drzewo ma około 10-15 m wysokości, cechą charakterystyczną są liście o sercowatym kształcie oraz owoce, które mogą mieć kolor biały, żółty, różowy, fioletowy, a nawet czarny. Nazwa pochodzi od białawej kory drzewa. Roślina uprawiana jest szczególnie dla jadalnych owoców, które są nie tylko smaczne, ale mają również pozytywne działanie na organizm. Liście morwy to także pokarm larw jedwabnika morwowego, hodowanego do produkcji jedwabiu.

Morwa dla cukrzyków

Morwa biała, ze względu na zdolność zmniejszania poposiłkowego stężenia poziomu glukozy we krwi, jest polecana jako skuteczny środek, wspomagający leczenie cukrzycy typu II. Składniki zawarte w morwie rozkładają cukry złożone na cukry proste, dzięki temu ograniczają ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Ekstrakt z morwy hamuje także aktywność enzymu α-glukozydazy, który jest odpowiedzialny za trawienie i przyswajalność węglowodanów. Zawarte w morwie flawonoidy, takie jak: rutyna, kemferol, kwercetyna oraz astragalina skutecznie obniżają poziom glukozy we krwi. Warto również wspomnieć, że wyciąg z morwy białej reguluje poziom insuliny we krwi, co może zapobiegać rozwojowi insulinooporności. Regularnie spożywanie preparatów z morwą jest doskonałą terapią, wspomagającą leczenie farmakologiczne.

Morwa biała – właściwości prozdrowotne

Wspieranie leczenia cukrzycy to nie jedyne, co potrafi morwa biała. Roślina ma szereg innych właściwości prozdrowotnych. Główne z nich to:

  • Zmniejsza produkcje tlenu azotu, odpowiedzialnego za uszkodzenia tkankowe i rozwój chorób nowotworowych.
  • Hamuje neurotoksyczność białek b-amyloidu, które są odpowiedzialne za wystąpienie choroby Alzheimera.
  • Działa antyoksydacyjnie. Liście morwy białej zawierają polifenole i alkaloidy, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami.
  • Zawiera cenne witaminy i minerały. Biała morwa jest źródłem m.in. fosforu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, cyny, witaminy C, witamin z grupy B;
  • Wspomaga proces odchudzania. Roślina hamuje zwiększanie objętości komórek tłuszczowych, ale dla widocznych efektów stosowanie morwy należy połączyć ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną.
  • Wspiera pracę układu odpornościowego. Owoce mają działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antybakteryjne, warto je stosować w okresie większej zachorowalności, w celu obniżenia ryzyka zachorowania.
  • Jest zalecana w profilaktyce miażdżycy, jako środek obniżający ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu.

Roślina jest bezpieczna, nie ma wielu przeciwwskazań. Nie powinna być jednak stosowana przez kobiety w ciąży, w okresie laktacji, a także osoby uczulone na morwę. Pacjenci, którzy chorują przewlekle lub stosują leki, powinny skonsultować zażywanie preparatów z morwą z lekarzem lub farmaceutą. Początkowe stosowanie morwy może wywołać wzdęcia lub ból brzucha, co jest wynikiem spowolnionego trawienie węglowodanów.

blank

W jakie formie stosować morwę białą?

Morwę białą można stosować w różnych formach, w zależności od upodobań. Owoce nadają się do jedzenia na surowo, w postaci suszonej, można z nich robić soki i przetwory. Suszona morwa jest idealna się do robienia naparów, można ją także dodawać do deserów, płatków czy jogurtów. W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są preparaty z morwą. Można wybrać suplementy w postaci kapsułek, tabletek lub herbatek. Humavit – suplementy diety zawierają wysoką dawkę morwy białej, dlatego warto je stosować w profilaktyce cukrzycy i innych chorób. Bardzo ważne, aby morwę stosować regularnie, przez dłuższy okres, bo tylko wtedy pojawią się pozytywne rezultaty. Zaleca się, aby preparaty spożywać przed posiłkiem, dzięki temu substancje aktywne będą miały czas, aby rozpuścić się w żołądku.

Suplementy z morwy białej są doskonałym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie. Mają wszechstronne działanie, są niezastąpione dla osób chorujących na cukrzyce typu II. Warto sprawdzić dostępne preparaty i przekonać się o ich dobroczynnym działaniu.

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here