Awokado – odmiany, przeciwwskazania, awokado a cukrzyca, na stawy, jak jeść, pestki z awokado, zastosowanie w kosmetyce, przepisy

0
63
przekrojone awokado

Awokado uważane jest za jeden z najzdrowszych pokarmów dostępnych na naszej planecie. Dojrzewa aż osiem miesięcy, jednak warto na nie czekać. Jego regularne spożywanie zapobiega powstawaniu wielu chorób, co więcej owoc jest naturalnym kosmetykiem. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do spożywania smaczliwki? Jak jeść awokado? Czy pestka tego owocu jest jadalna? Jak zadbać o skórę dzięki awokado?

Jakie są najpopularniejsze odmiany awokado?

młode awokadoJako, że awokado występuje wyłącznie w krajach o klimacie tropikalnym, rośnie praktycznie przez cały rok. Nie powinniśmy mieć więc problemów z kupieniem świeżego owocu. Warto zdawać sobie sprawę, że na świecie występuje około stu osiemnastu odmian smaczliwki. W polskich sklepach dostępne są tylko niektóre z nich. Najpopularniejsze odmiany awokado to:

  • Pinkerton, czyli odmiana charakteryzująca się chropowatą, ciemno-zieloną skórką, która dobrze odchodzi od miąższu. Owoc jest długi, kształtem bardzo zbliżony do gruszki. Miąższ tej odmiany jest kremowy, koloru blado-zielonego, wyróżnia się bardzo intensywnym smakiem.
  • Hass to owoce, których chropowata skórka jest koloru ciemno-brązowego, a nawet czarnego. Odmiana ta cechuje się owalnym kształtem i średnią wielkością. Jej miąższ jest jasno-zielony, ma kremową konsystencję i orzechowy smak.
  • Lamb Hass to odmiana, która wyróżnia się dużymi gabarytami – największe owoce ważą do pół kilo. Lamb Hass mają owalny kształt i średniej wielkości pestkę. Ich skórka jest twarda, kamienista, żwirowata. Pod nią kryje się kremowy miąższ o intensywnie orzechowym smaku.
  • Reed to odmiana wyróżniająca się okrągłymi, dużymi owocami. Jej skórka jest ciemno-zielona, pokryta lekkim żwirem, łatwo odchodzi od miąższu. Jej miąższ jest kremowy i smaczny. Owoce są średnie, czasem duże (ich waga może dochodzić do 400 g).
  • Fuerte to odmiana z zieloną, gładką skórką. Kształt owoców jest zbliżony do gruszki. Jeżeli chodzi o wielkość – waha się od średniej do dużej. Jasno-zielony miąższ cechuje się bardzo subtelnym smakiem.

Współcześnie w niektórych sklepach dostępna jest nowa – bezpestkowa odmiana tego owocu. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, trudno powiedzieć, która odmiana jest najzdrowsza. Niezależnie jakie awokado kupimy, możemy być pewni, że będzie korzystnie oddziaływało na nasze zdrowie.

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania awokado?

Choć jedzenie awokado jest śmiertelnym zagrożeniem dla wielu zwierząt, w przypadku ludzi jest ono uważane za bardzo bezpieczne i korzystnie wpływające na zdrowie. Istnieją jednak pewne wyjątki.

Na awokado powinny uważać osoby z mutacją genetyczną, która charakteryzuje się zwiększonym poziomem dobrego (HDL-C) cholesterolu. Ludzie ci nie powinni spożywać pokarmów, które mają właściwości zwiększające poziom dobrego cholesterolu. Należą do nich między innymi orzechy, tłuste ryby morskie i właśnie owoce smaczliwki. Znaczne podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu prowadzi do rozwoju chorób serca.

Jeżeli chodzi o wady awokado – dla części osób będzie to z pewnością wysoka cena owocu (może ona dochodzić nawet do piętnastu złotych za sztukę). Nie wszystkim będzie również odpowiadał oryginalny smak smaczliwki.

Awokado na cukrzycę

Regularne spożywanie owoców smaczliwki jest rekomendowane osobom cierpiącym na cukrzycę i insulinoodporność. Owoc ten jest w stanie obniżać poziom cukru we krwi (efekt wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego), a także odwracać odporność insulinową.

Awokado przy reumatoidalnym zapaleniu stawów

Owoce awokado charakteryzują się silnym działaniem przeciwzapalnym, które docenią szczególnie osoby cierpiące z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów. Właściwości przeciwzapalne wynikają przede wszystkim z faktu, że owoc jest w stanie zmniejszyć wydzielanie prostaglandyny PGE2 (jednej z substancji odpowiadających za rozwój stanów zapalnych w organizmie).

Współcześnie panuje przekonanie, że regularne spożywanie smaczliwki może przyczynić się do wzrostu chrząstki, co jest bardzo ważne w przypadku zapalenia stawów biodrowych, kolanowych, a także zapalenia kości.

Zastosowanie awokado w kosmetyce

Smaczliwka jest niezwykle cennym surowcem kosmetycznym. Zawiera ona duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C, A, B6 i E, które znakomicie wpływają na kondycję skóry. Awokado szczególnie dobrze sprawdzi się w pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, z widocznymi oznakami starzenia. Owoc nawilża (i chroni przed utratą wody), natłuszcza, regeneruje, pomaga usunąć przebarwienia (w tym również plamy starcze) i płytkie zmarszczki. Jest również w stanie stymulować odbudowę kolagenu i elastyny, dzięki czemu skóra na dłużej zachowuje jędrność i elastyczność.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy (między innymi glutationu) awokado chroni skórę (i inne narządy) przed przedwczesnym starzeniem. Niezwykły owoc jest w stanie hamować niszczące działanie promieniowania UV, które jest główną przyczyną przedwczesnego starzenia się skóry.

Działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne sprawia, że smaczliwka świetnie radzi sobie z wieloma chorobami dermatologicznymi. Warto sięgnąć po nią kiedy zmagamy się z:

  • trądzikiem młodzieńczym,
  • trądzikiem różowatym,
  • łupieżem,
  • łuszczycą,
  • czy atopowym zapaleniem skóry.

Owoce smaczliwki sprawdzą się przy produkcji peelingów, posiadają bowiem zdolność do delikatnego złuszczania naskórka.

Awokado ma dobry wpływ również na włosy i skórę głowy. Jest składnikiem wielu szamponów i odżywek, a także masek do pielęgnacji włosów. Stosowanie tego typu produktów nabłyszcza i nawilża włosy, a także chroni je przed przesuszeniem i uszkodzeniami. Warto zaznaczyć, że awokado polecane jest przede wszystkim dla włosów suchych. Jeżeli posiadamy włosy cienkie i przetłuszczające się, kosmetyki na bazie smaczliwki mogą dodatkowo je obciążać.

Do celów kosmetycznych sprawdzą się zarówno całe owoce awokado, jak i pozyskiwany z nich olej.

Pestka z awokado – czy jest jadalna?

Mówiąc o owocach awokado, nie można zapomnieć o ich pestkach. Przez niektórych uważane za niejadalne, w istocie posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. W przeciwieństwie do pestek wielu innych owoców, pestki awokado nie zawierają substancji toksycznych. Co więcej to w nich znajduje się ponad siedemdziesiąt procent wszystkich przeciwutleniaczy obecnych w owocu. Przeciwutleniacze wychwytują i usuwają z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu chronią przed rozwojem chorób nowotworowych, a także szybkim starzeniem się.

Spożywanie pestek z awokado obniża poziom złego cholesterolu we krwi, przyczynia się także do redukcji ciśnienia tętniczego. Wszystko to sprawia, że chronią nas one między innymi przed miażdżycą i chorobami serca.

Pestki smaczliwki działają przeciwzapalnie, owadobójczo i przeciwgrzybiczo. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B pozytywnie oddziałują one na ludzki układ nerwowy. Ich regularne spożywanie redukuje stres, poprawia humor, korzystnie wpływa również na pamięć i koncentrację.

Charakterystyczną cechą pestki awokado jest bardzo wysoka zawartość błonnika pokarmowego (zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego), który reguluje procesy trawienne, pomaga oczyścić organizm z toksyn, blokuje wchłanianie się tłuszczów z pożywienia, a dodatkowo zapewnia nam długotrwałe uczucie sytości.

Zjedzenie pestki z awokado w całości jest niemożliwe, dlatego musimy ją zmielić. Zanim umieścimy ją w blenderze, powinniśmy ją także wysuszyć. Tak powstały proszek można dodawać do jogurtów, musli, kanapek, czy koktajli.

Jak wybrać awokado?

Żeby cieszyć się walorami smakowymi i zdrowotnymi awokado, musimy wybrać dojrzałą sztukę. Jeżeli kupujemy je po raz pierwszy, może sprawić nam to wiele problemów. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że kupimy owoc zbyt twardy, niedojrzały (nie jest to wielkim problemem, gdyż za kilka dni będzie on zdatny do spożycia, jednak nie zjemy go od razu po zakupie).

Przy zakupie smaczliwki należy zwracać uwagę na kolor skórki. Im jest ona ciemniejsza, tym owoc jest bardziej dojrzały. Kolor nie jest jedynym wskaźnikiem, który podpowiada nam, czy awokado jest zdatne do spożycia. Koniecznie należy nacisnąć owoc. Jeżeli jest on zbyt miękki i po naciśnięciu odkształca się trwale, oznacza to, że mamy do czynienia z awokado przejrzałym. Idealne to takie, które jest miękkie, ale jednocześnie przy naciskaniu stawia lekki opór.

Nasz wybór powinien być uzależniony również od tego, kiedy mamy zamiar zjeść awokado. Jeżeli tego samego dnia, kupujemy owoce dojrzałe. W przypadku, kiedy owoc ma leżeć w naszej kuchni jeszcze kilka dni – zdecydowanie lepiej jest wybrać ten niedojrzały.

Jak jeść awokado?

pasta z awokadoJedzenie awokado jest bardzo proste. Wystarczy umyć i przekroić owoc na pół, usunąć pestkę, a następnie jeść miąższ łyżeczką. Awokado jest świetną alternatywą dla masła – z powodzeniem możemy rozsmarować je na chlebie. Egzotyczny owoc jest znakomitym dodatkiem do sałatek. Użycie awokado sprawia, że nie musimy dodawać innych tłuszczów. Owoc w trzydziestu procentach składa się z tłuszczów, które umożliwią lepsze wchłanianie się niektórych witamin.

Owoce awokado możemy dodawać do zielonych koktajli, a także do deserów (w Brazylii dodaje się awokado do lodów). Jego delikatny, maślany smak sprawia, że potrawa nabiera jedwabistej konsystencji, ale jednocześnie nie „przesiąka” awokado.

Jeżeli nie wykorzystamy smaczliwki od razu, dobrze jest ją posmarować sokiem z cytryny, co sprawi, że miąższ nie będzie czerniał.

Kiedy zależy nam, żeby owoc dojrzał szybciej, wyjmujemy go z lodówki i przetrzymujemy w temperaturze pokojowej.

Jak zrobić guacamole?

Guacamole to jedna z popularniejszych meksykańskich potraw, do której wykonania używa się guacamole. Potrawa ta jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Do jej wykonania będą nam potrzebne:

  • jedno duże awokado,
  • pół niewielkiej, pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli,
  • garść świeżej, posiekanej kolendry,
  • jeden pomidor pokrojony w kostkę,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • sok wyciśnięty z połowy limonki,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku (pokrojony lub przeciśnięty przez praskę),
  • sól i pieprz do smaku.

Awokado przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Guacamole można modyfikować w zależności od swoich upodobań. Jeżeli lubimy potrawy ostrzejsze, dodajemy do niego więcej pieprzu i papryczkę chili.

Pastę podajemy z pieczywem. Przechowujemy ją do kilku godzin w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here