Dwutlenek krzemu (E551) – charakterystyka, przykłady zastosowań, czy jest bezpieczny dla zdrowia

0

Dwutlenek krzemu to związek chemiczny o szerokim zastosowaniu. Jest on popularnym dodatkiem do żywności, znajdziemy go ponadto w niektórych kosmetykach. Czym dokładnie jest dwutlenek krzemu? W jaki sposób najczęściej się go wykorzystuje? Jak związek ten wpływa na ludzki organizm?

Co to jest dwutlenek krzemu?

Mianem dwutlenku krzemu (E551; krzemionka) określamy związek powszechnie występujący w przyrodzie, który jest głównym składnikiem piasków i piaskowców. Zazwyczaj występuje on w postaci białych lub bezbarwnych kryształów, niekiedy również jako proszek. E551 jest substancją bezzapachową, higroskopijną (ma zdolność pochłaniania wody z otoczenia), nie wchodzi on w interakcje z innymi związkami chemicznymi. Dwutlenek krzemu znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu – jest dodatkiem do żywności, kosmetyków, ale służy również do produkcji materiałów budowlanych. E551 uważany jest za związek nieszkodliwy dla zdrowia.

Zastosowanie dwutlenku krzemu

Dwutlenek krzemu znajduje szerokie zastosowanie w branży spożywczej. Pełni funkcję środka przeciwzbrylającego, a także substancji klarującej. Posiada on liczne zastosowania przemysłowe – jest wykorzystywany między innymi do produkcji materiałów budowlanych, szkła (produkcja szkła kwarcowego), materiałów ogniotrwałych. Pełni on ważną rolę w telekomunikacji i elektronice.

E551 jest ponadto używany do produkcji suplementów diety – szczególnie preparatów przyspieszających usuwanie toksyn z organizmu.

Związek ten wykorzystywany jest także w kosmetyce – ma on wpływ na lepkość roztworów, zwiększa on odporność na wodę, pełni funkcję wypełniacza i stabilizatora. Znajdziemy go między innymi w kremach i balsamach do ciała. Jest dodawany również do kosmetyków mających postać olejków lub żelów.

E551 w produktach spożywczych

Dwutlenek krzemu jest obecny w produktach spożywczych, które większość z nas spożywa na co dzień. Dodaje się go do wyrobów cukierniczych, kiełbas, soli, aromatów, mieszanek przypraw, ryżu, gum do żucia. Znajdziemy go w produktach typu fast food, daniach typu instant, przetworach zbożowych, a także mieszanek mlecznych, które dedykowane są niemowlętom i małym dzieciom. Jest on również składnikiem serów – zarówno twardych, dojrzewających, jak i topionych. Jest on obecny w wodzie mineralnej, piwie, ziemniakach, a także mleku.

E551 cieszy się tak dużą popularnością, gdyż bardzo ułatwia proces produkcji, nie wchodzi ponadto w interakcje z innymi związkami chemicznymi.

Jak dwutlenek krzemu wpływa na zdrowie?

Dwutlenek krzemu uznany został za w pełni bezpieczny dodatek do żywności. Jest on słabo przyswajalny przez ludzki organizm. W niektórych ludzkich tkankach można znaleźć jedynie śladowe jego ilości.

E551 nie ma negatywnego wpływu na płodność, nie stanowi też zagrożenia dla rozwoju płodu, dlatego może być stosowany przez kobiety w ciąży.

Większość dwutlenku krzemu jest wydalana z organizmu przez nerki.

Nie ustalono dziennej dawki spożycia tego składnika. Nawet w dużych ilościach nie powinien on spowodować efektów ubocznych.

3.9/10 - (4 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here