Miód faceliowy – właściwości, wpływ na zdrowie, jak stosować

0
158
miód w misce

Miód faceliowy jest jednym z najbardziej cenionych miodów nektarowych. Zasługuje on na uwagę za sprawą wyjątkowego smaku, intensywnego aromatu i licznych prozdrowotnych właściwości. Jaki jest skład miodu faceliowego? Jak wpływa on na nasze zdrowie? Jak go stosować, żeby w pełni wykorzystać jego lecznicze właściwości?

Czym jest miód faceliowy?

Miód faceliowy to jeden z miodów nektarowych. Jest on wytwarzany z facelii (w Polsce przede wszystkim z facelii błękitnej). Charakteryzuje się on bardzo jasnym – żółtym lub zielonkawym kolorem. W smaku jest subtelny, z kwaskowatym posmakiem. Miód ten ma też intensywny kwiatowy aromat, który przypadnie do gustu większości osób, w tym dzieci. Po krystalizacji miód faceliowy przybiera kremową lub białą barwę. Atutem tego miodu jest zawartość cennych dla zdrowia substancji, między innymi choliny i minerałów. Ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie, jest on nazywany królewskim miodem.

Jakie są właściwości miodu faceliowego?

kwiaty faceliiJak już sama nazwa wskazuje miód faceliowy pozyskiwany jest z nektaru i pyłku facelii błękitnej – miododajnej rośliny zaliczanej do rodziny ogóreczników. Jej pyłek charakteryzuje się niebiesko-fioletowym kolorem.

W miodzie faceliowym znajdziemy znaczne ilości choliny, czyli witaminy B4, która jest bardzo ważna dla prawidłowego rozwoju i działania układu nerwowego. Miód ten jest ponadto bogaty w minerały – żelazo, kobalt i magnez.

Spożywanie miodu faceliowego jest rekomendowane w przypadku dolegliwości układu pokarmowego. Przyniesie on ulgę osobom cierpiącym na:

  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • dolegliwości trzustki i woreczka żółciowego,
  • a także nieżyt żołądka.

Miód faceliowy może przynieść korzyści przy chorobach układu krążenia, gdyż posiada on właściwości obniżające ciśnienie tętnicze. Co więcej dzięki zawartości choliny działa on ochronnie na wątrobę.

Dzięki zawartości minerałów i witaminy B4 ma od pozytywny wpływ również na układ nerwowy. Po miód faceliowy powinny sięgać osoby uczące się, pracujące umysłowo, a także zestresowane.

W sezonie jesienno-zimowym miód faceliowy może zastąpić nam wiele leków, gdyż ma on bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Miód ten działa rozgrzewająco, a także przeciwdziała chorobom górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel, zmniejsza ból gardła. Może być pomocny w procesie leczenia astmy oskrzelowej.

Dla wielu bardzo ważne będzie, też to, że miód faceliowy zmniejsza szkodliwość:

  • kawy,
  • alkoholu,
  • i nikotyny.

Ma też działanie antybakteryjne.

Jak stosować miód faceliowy?

Miód faceliowy można stosować jako dodatek do napojów, deserów, śniadań, będzie niezastąpiony również jako składnik kosmetyków domowej produkcji – na przykład maseczek. Pamiętajmy jednak, że podgrzewanie miodu powoduje, że traci on swoje właściwości lecznicze. Z tego względu nie poleca się dodawania go do wypieków (można jedynie do serników i ciast na zimno) i gorących  napojów. Jeżeli zamierzamy przygotować herbatę z miodem i cytryną – miód dodajemy dopiero w momencie, kiedy herbata nieco przestygnie.

Wytwarzany z facelii miód jest wyjątkowo lubiany przez dzieci. Należy mieć jednak świadomość, że nie jest on odpowiedni (podobnie jak i inne miody) dla dzieci, które nie ukończyły jeszcze drugiego roku życia. Jest on zdecydowanie bardziej zdrowy niż cukier, dlatego może być dla niego dobrą alternatywą. Jednocześnie należy pamiętać, że miód jest produktem wysokokalorycznym i przy jego spożyciu należy zachować umiar.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here