Czym jest pirosiarczyn potasu i jak wpływa na ludzki organizm?

1
3788

Pirosiarczyn potasu (znany również jako disiarczyn potasu, E224) jest to substancja konserwująca, której używa się przede wszystkim po to, żeby przedłużyć trwałość rozmaitych produktów.

E224 używany jest przede wszystkim do konserwowania żywności i produktów przemysłowych. Substancja ta jest otrzymywana w wyniku ogrzewania wodosiarczynu potasu. Innym sposobem na jego uzyskanie jest reakcja wodnego roztworu siarczynu potasu z dwutlenkiem siarki.

Współcześnie uważany jest za niekorzystny dla ludzkiego zdrowia, gdyż jego nadmierne spożycie może wywołać przykre dolegliwości takie jak:

  • nudności,
  • bóle głowy,
  • podrażnienie błony śluzowej żołądka,
  • a w skrajnych sytuacjach nawet anafilaksję.

Dopuszczalna dzienna dawka E224 to 0,7 mg na każdy kilogram masy ciała.

Gdzie stosuje się pirosiarczyn potasu?

Zadaniem pirosiarczynu potasu jest niedopuszczenie do rozwoju bakterii, grzybów i wirusów w produktach spożywanych przez człowieka. Używa się go między innymi do konserwowania winogron, owoców liczi, borówki amerykańskiej.

Spotkamy go w:

  • sosach i słodkich polewach,
  • niektórych mrożonych warzywach,
  • suszonych grzybach,
  • orzechach,
  • wiórkach kokosowych,
  • suszonych pomidorach,
  • suszonych owocach,
  • warzywach w puszkach i słoikach,
  • alkoholach takich jak piwo, wino czy miód pitny.

Przy jego użyciu przedłuża się również trwałość musztardy, dżemów, konfitur, galaretek, marmolad. E224 może pojawić się także w mrożonych owocach morza, żelatynie, cynamonie, a także zestawach do domowej produkcji wina.

Niekiedy używany jest także do barwienia tkanin i kapeluszy słomkowych.

U zdrowej osoby substancja ta (pod warunkiem, że przyjmowana jest w niewielkich ilościach) zostaje rozłożona w wątrobie, a następnie wydalona wraz z moczem. Ze względu na możliwe niepożądane skutki uboczne, należy unikać produktów zawierających E224 lub przynajmniej ograniczyć ich ilość.

1 KOMENTARZ

  1. Jak długo należy myć np liczi czy borówki, zeby mieć pewnośc że zmyliśmy tą substancję?
    kiedyś słyszałam o cytrusach, że należ y je myć ok. 1 min i lepiej w ciepłej wodzie. Ponieważ substancje konserwujące zastosowane tam są tłuste i zimną wodą trudno umyć. a Jeszcze lepiej płynem do mycia naczyń.
    Jak to jest więc w przypadku pirosiarczynu potasu przy borówkach, orzechach?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here