Dna moczanowa jest powszechnie występującą chorobą, jednak do tej pory (tak jak i w przypadku innych chorób autoimmunologicznych) nie poznano jej podłoża. Nie ma także skutecznego leku, który zaradziłby jej raz na zawsze. W jaki sposób objawia się dna...
Zainteresowanie olejkiem z drzewa herbacianego rośnie z roku na rok. Jest to naturalny produkt, który możemy wykorzystać w celach leczniczych i kosmetycznych. Olejek z drzewa herbacianego pomoże się nam pozbyć wielu dolegliwości, a jednocześnie nie wywoła przykrych efektów ubocznych...
Choć dęby rosną w Polsce w ogromnej ilości, niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że ich owoce – żołędzie są jadalne, a dodatkowo pełne składników odżywczych. Co najwyżej uważamy je za pokarm dla zwierząt hodowlanych. Warto mieć świadomość, że...
Warto zdawać sobie sprawę, że podczas stosowania diety redukcyjnej dłuższy spacer może z powodzeniem zastąpić nam inne formy aktywności fizycznej. Jednak spacerować powinien każdy – nie tylko osoby pragnące schudnąć. Jego działanie na ludzkie ciało i psychikę jest trudne...
Człowiekowi od początku istnienia naszego gatunku zdarzało się okresowo głodować. Pierwotnie było to związane z brakiem dostępu do żywności, później głodówki stały się również elementem praktyki religijnej. Współcześnie posty religijne wydają się schodzić na dalszy plan. Pościmy, gdyż wiemy,...
Polisorbat 60 to związek, który można spotkać w wielu produktach spożywczych, a także w kosmetykach. Jakie właściwości posiada e435? Czy jest on bezpieczny dla zdrowia?
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu – co to takiego?
Mianem monostearynianu polioksyetylenosorbitolu (oznaczany jest również jako polisorbat 60, czy...
Aronia, choć produkowana w Polsce w ogromnych ilościach, nie cieszy się popularnością, na jaką zasługuje. Powodem może być charakterystyczny, cierpki smak tego owocu. Jeżeli do tej pory unikałeś aronii, koniecznie zapoznaj się z jej dobroczynnymi właściwościami. Picie szklanki soku...
Hypromeloza (oznaczana jako E 464) to organiczny związek chemiczny, będący pochodną celulozy. E 464 znajduje zastosowania w różnych dziedzinach przemysłu, jest także używany jako dodatek do żywności. Zazwyczaj ma ona postać proszku lub granulek w kolorze szaro-białym lub żółto-białym....
Miód faceliowy jest jednym z najbardziej cenionych miodów nektarowych. Zasługuje on na uwagę za sprawą wyjątkowego smaku, intensywnego aromatu i licznych prozdrowotnych właściwości. Jaki jest skład miodu faceliowego? Jak wpływa on na nasze zdrowie? Jak go stosować, żeby w...
Polisorbat 80 to związek wykorzystywany między innymi w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Jako, że mamy z nim kontakt na co dzień, dobrze jest zadać sobie pytanie o jego wpływ na nasze zdrowie? Czy E433 jest bezpieczny, czy też...