Olejek z drzewa herbacianego – właściwości, wpływ na zdrowie, jak stosować, przeciwwskazania

0
1230
olejek z drzewa herbacianego, pękata butelka, liście, jasne tło

Zainteresowanie olejkiem z drzewa herbacianego rośnie z roku na rok. Jest to naturalny produkt, który możemy wykorzystać w celach leczniczych i kosmetycznych. Olejek z drzewa herbacianego pomoże się nam pozbyć wielu dolegliwości, a jednocześnie nie wywoła przykrych efektów ubocznych charakterystycznych dla wielu leków. Co warto wiedzieć o olejku herbacianym? Kiedy i jak go stosować?

Czym jest olejek z drzewa herbacianego?

Olejek herbaciany jest to ekstrakt z drzewa herbacianego (znanego również pod nazwą melaleuka skrętnolistna), która zaliczana jest do rodziny mirtowatych. Warto zaznaczyć, że drzewo herbaciane nie ma nic wspólnego z herbatą – jest jedynie podobne do krzewów herbacianych. Drzewo to pochodzi z Australii, a w Europie pojawiło się dopiero w 1927 roku. W warunkach naturalnych jest w stanie osiągnąć wysokość do siedmiu metrów. Drzewo herbaciane ma bardzo cienką, białą korę. Jego liście są bardzo małe, wydłużone, o ostrym zakończeniu, natomiast niewielkie białe kwiaty zebrane są w kwiatostany. Olejek eteryczny pozyskiwany jest z liści dzięki destylacji z użyciem pary wodnej. Zawiera on wiele aktywnych substancji – przede wszystkim terpeny, które odpowiedzialne są za jego charakterystyczny zapach i właściwości farmakologiczne. Olejek herbaciany pomaga w walce z dolegliwościami górnych dróg oddechowych, działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Jakie właściwości ma olejek z drzewa herbacianego?

Olejek z drzewa herbacianego pozyskuje się głównie z gałęzi szczytowych tej rośliny. Jego charakterystyczne cechy to jasno-żółty kolor, rzadka konsystencja i intensywny – korzenny zapach. Olejek herbaciany to niezwykle skuteczny, naturalny środek do walki z bakteriami – zawiera on około dziewięćdziesięciu związków o działaniu bakteriobójczym. Dodatkowo niszczy wirusy i grzyby. Można stosować go na wiele sposobów, gdyż działa przeciwbólowo, przeciwświądowo, ściągająco, przyspiesza również procesy regeneracji skóry. Olejek ten może być wykorzystywany zarówno w celach leczniczych, jak i kosmetycznych.

Olejek herbaciany na dolegliwości górnego układu oddechowego

Jeżeli cierpimy na:

  • katar,
  • kaszel,
  • alergie,
  • duszności,
  • zapalenie zatok,
  • zapalenie krtani,
  • lub po prostu boli nas gardło,

zanim sięgniemy po konwencjonalne leki, koniecznie wypróbujmy olejek z drzewa herbacianego. W przypadku dolegliwości górnych dróg oddechowych najlepiej sprawdzą się inhalacje – do naczynia z gorącą wodą wlewamy kilka kropli olejku i wdychamy jego opary. Inhalacje z jego użyciem powinny trwać co najmniej dziesięć minut.

Kiedy naszym problemem są duszności, warto wymieszać kilka kropli olejku herbacianego z oliwką dla dzieci lub tłustym kremem i wmasować go w klatkę piersiową i szyję.

Na zapalenie krtani i bolące gardło pomoże również płukanie gardła roztworem z olejkiem herbacianym. Do szklanki gorącej wody wlewamy od pięciu do dziesięciu kropli olejku herbacianego, a także pół łyżki soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i płuczemy gardło. Zabieg najlepiej jest powtarzać trzy razy dziennie aż do ustąpienia dolegliwości. Płukanie gardła dodatkowo odświeży nasz oddech.

Olejek z drzewa herbacianego na trądzik

Wszechstronny olejek z drzewa herbacianego polubią osoby z cerą tłustą, skłonną do trądziku. Wypryski możemy leczyć na wiele sposobów. W przypadku pojedynczych pryszczy można zastosować olejek z drzewa herbacianego punktowo. Nierozcieńczonym olejkiem nie należy jednak smarować całej twarzy, gdyż jego silne działanie może spowodować podrażnienia. Znacznie bezpieczniej jest dodać kilka jego kropel do kremów i maseczek, których używamy na co dzień. Dobroczynny wpływ na skórę trądzikową mają także inhalacje z wykorzystaniem olejku z drzewa herbacianego.

Skuteczność olejku herbacianego wynika z faktu, że przedostaje się on w głąb skóry skutecznie niszcząc bakterie odpowiedzialne za trądzik.

Olejek herbaciany w walce z grzybicą skóry

Zamiast kupować leki do walki z grzybicą skóry, zainwestujmy w olejek z drzewa herbacianego. Nie powoduje on efektów ubocznych, a ponadto jest znacznie skuteczniejszy niż tradycyjne leki. Jest on pomocny w sytuacji, kiedy skóra została zaatakowana przez dermatofity, a także grzyby drożdżoidalne. Warto stosować go również w przypadku grzybicy paznokci.

Olejek herbaciany dodajemy do kremu do stóp, można stosować go także bezpośrednio na skórę i paznokcie dotknięte grzybicą. Od czasu do czasu możemy przygotować kąpiel stóp z dodatkiem olejku z drzewa herbacianego. Do miski z ciepłą wodą wlewamy kilkanaście kropli olejku, a następnie moczymy stopy przez około piętnaście minut.

Olejek herbaciany do prania

Silne właściwości antybakteryjne sprawiają, że olejek herbaciany jest bardzo chętnie wykorzystywany do prania. Służy on przede wszystkim do prania dziecięcych pieluszek, choć z powodzeniem można użyć go również do prania bielizny. Sposób postępowania jest w tym wypadku bardzo prosty – kilkanaście kropel olejku herbacianego wlewamy do pojemnika na proszek do prania, a następnie nastawiamy pralkę na standardowy tryb. Efektem ubocznym będzie przyjemny zapach upranych rzeczy.

Olejek z drzewa herbacianego do pielęgnacji skóry głowy

Olejek herbaciany będzie prawdziwym wybawieniem dla osób posiadających włosy skłonne do przetłuszczania się. Łagodzi on objawy łojotokowego zapalenia skóry – niweluje wydzielanie sebum, a ponadto wspomaga również leczenie łupieżu. Możemy dodawać olejku do płukanek lub po prostu mieszać go z szamponem do włosów.

Olejek z drzewa herbacianego – przeciwwskazania

Olejek z drzewa herbacianego nadaje się tylko i wyłącznie do użytku zewnętrznego. Nawet w takiej formie nie powinien być jednak stosowany u dzieci poniżej szóstego roku życia, a także u kobiet w ciąży.

Należy zachować szczególną ostrożność podczas stosowania olejku herbacianego bezpośrednio na skórę. Nierozcieńczony może być aplikowany przez maksymalnie dwa dni z rzędu. Oczywistym jest, że powinny zrezygnować z niego osoby uczulone, choć alergie na ten olejek zdarzają się stosunkowo rzadko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here