Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60, E435) – charakterystyka, zastosowanie, wpływ na zdrowie

0
12

Polisorbat 60 to związek, który można spotkać w wielu produktach spożywczych, a także w kosmetykach. Jakie właściwości posiada e435? Czy jest on bezpieczny dla zdrowia?

Monostearynian polioksyetylenosorbitolu – co to takiego?

Mianem monostearynianu polioksyetylenosorbitolu (oznaczany jest również jako polisorbat 60, czy E435) określamy syntetyczny związek chemiczny, który otrzymuje się z tlenku etylenu (jest to związek syntetyczny), kwasu stearynowego (jest to naturalny kwas tłuszczowy) i sorbitolu. E435 (organiczny związek chemiczny z grupy cukroli) znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu (jest zaliczany między innymi do detergentów niejonowych).

E435 – przykłady zastosowań

Monostearynian polioksyetylenosorbitolu znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, gdzie pełni funkcję emulgatora, substancji stabilizującej, czy nośnika smaku. Znajdziemy go między innymi w takich produktach jak mleko kokosowe, napoje gazowane i bezalkoholowe, lody, lukier, gotowe sosy i zupy, śmietany, substytuty mleka, ciasta, emulsje tłuszczowe przeznaczone do celów piekarskich, różnego rodzaju gotowe desery, gumy do żucia. Mogą go zawierać też produkty dietetyczne zastępujące posiłek, środki spożywcze, które zawierają aromaty dymu wędzarniczego w postaci płynnej, a także aromaty na bazie oleożywic z przypraw.

Polisorbat 60 mogą zawierać aromaty z wyjątkiem aromatów dymu wędzarniczego w postaci płynnej, a także aromatów na bazie oleożywic z przypraw.

Związek ten jest dodawany do niektórych suplementów diety.

Polisorbat 60 bardzo często wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Ma on właściwości oczyszczające skórę i włosy. Umożliwia on tworzenie emulsji myjących, poprawia ich konsystencję. Dzięki niemu kosmetyki są łatwiejsze w spłukiwaniu, zapewnia on poślizg. E435 może zmniejszać działanie wysuszające i drażniące innych detergentów obecnych w kosmetyku. Jest on wykorzystywany do tworzenia miceli.

Co więcej polisorbat 60 wspomaga rozpuszczanie substancji trudno rozpuszczalnych. Może być na przykład rozpuszczalnikiem dla olejków eterycznych.

Monostearynian polioksyetylenosorbitolu jest składnikiem takich preparatów kosmetycznych jak olejki myjące, kremy, lotiony, płyny i żele do kąpieli, szampony do włosów.

E435 – czy jest to dodatek bezpieczny dla zdrowia?

E435 został dopuszczony do obrotu w Polsce, choć wiele mówi się o jego szkodliwym wpływie na zdrowie.

Ustalono, że maksymalne dzienne spożycie tej substancji to 25 mg na każdy kilogram masy ciała. Całkowicie unikać go powinny osoby uczulone na glikol propylenowy. Warto zdawać sobie sprawę, że polisorbat 60 często jest zanieczyszczony innymi związkami chemicznymi (niekiedy również takimi, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory). 

Choć okazjonalne spożycie E435 nie powinno nam zaszkodzić, zdecydowanie lepiej jest go unikać (coraz częściej jest to możliwe). Monostearynian polioksyetylenosorbitolu jest szczególnie niepożądany w produktach spożywczych, które spożywamy na co dzień.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here