Żołędzie – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, mąka z żołędzi, nalewka z żołędzi

0
742

Choć dęby rosną w Polsce w ogromnej ilości, niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że ich owoce – żołędzie są jadalne, a dodatkowo pełne składników odżywczych. Co najwyżej uważamy je za pokarm dla zwierząt hodowlanych. Warto mieć świadomość, że dla naszych przodków żołędzie były ważnym składnikiem diety. Do dziś produkuje się z nich mąki i nalewki? Jakie właściwości mają żołędzie? Dlaczego warto ich spróbować?

Czym są żołędzie?

żołędzie, dąbŻołędzie są to owoce szupinkowe dębu – drzewa zaliczanego do rodziny bukowatych, które rośnie przede wszystkim w klimacie umiarkowanym i jest w stanie przeżyć nawet tysiąc lat. Żołędzie składają się z orzecha i miseczki owocowej, czasem zaś z samego orzecha. Owoce dębu zawiera wiele składników odżywczych. Jest bogaty w skrobię, inne rodzaje węglowodanów. Zawiera duże ilości tłuszczów i białka. W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy B, a także liczne minerały. Współcześnie żołędzie są materiałem siewnym. Czasem sporządza się z nich mąkę, nalewki czy kawę. Żeby żołędzie nadawały się do spożycia, należy poddać je procesowi ługowania.

Jakie właściwości mają żołędzie?

W niepozornych żołędziach można znaleźć pokaźne ilości skrobi, tłuszczów. W ośmiu procentach składają się one z białka. Zawierają one znaczne ilości witamin z grupy B – w szczególności witaminy B6 i witaminy B9 (kwasu foliowego).

Znajdziemy w nich także minerały:

  • magnez,
  • potas,
  • fosfor,
  • miedź,
  • i mangan.

Zanim żołędzie zostaną poddane ługowaniu zawierają duże ilości garbników odpowiedzialnych za ich cierpki smak. Usunięcie większości garbników jest warunkiem koniecznym, żeby owoce nadawały się do spożycia.

Na czym polega ługowanie żołędzi?

Proces ługowania ma na celu pozbawienie żołędzi goryczy. Sam proces jest niezwykle prosty – polega na moczeniu żołędzi w wodzie z dodatkiem popiołu z drzew liściastych. Taniny rozpuszczają się w wodzie, która po moczeniu nabiera brązowego koloru. Namaczanie należy powtarzać do momentu, aż woda przestanie się zabarwiać.

Żołędzie poddane ługowaniu mają mało wyraźny smak, dlatego zazwyczaj stanowią dodatek do potraw. Często sporządza się z nich mąkę.

Jak wykonać mąkę z żołędzi?

Jeżeli chcemy uzyskać pełnowartościową mąkę, musimy poddać żołędzie ługowaniu. Następnie suszy się je w bardzo wysokiej temperaturze – około 200 stopni Celsjusza. Kiedy woda odparuje, owoce mieli się na gładką masę.

Mąka z żołędzi jest twardsza od mąki pszennej. Charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem. Można o niej powiedzieć, że jest zdecydowanie mniej plastyczna, dlatego można łączyć ją z innymi mąkami, a także mieszać z lepkimi produktami, na przykład jajkami i ziemniakami.

Wypieki z samej mąki żołędziowej są znacznie twardsze od swoich odpowiedników z innych mąk.

Dania, do których przygotowania posłużyła mąka z żołędzi są bogate w minerały i witaminy z grupy B.

Na mąkę z żołędzi powinny zwrócić uwagę szczególnie osoby chore na celiakię, gdyż nie zawiera ona glutenu.

Jak zrobić kawę z żołędzi?

Do przygotowania kawy z żołędzi będą nam potrzebne żołędzie poddane ługowaniu. Muszą one zostać wysuszone, a następnie rozdrobnione i uprażone. Prażenie ma za zadanie wydobycie z produktu charakterystycznego, wyrazistego smaku.

Uważa się, że kawa z żołędzi może leczyć biegunki, wspierać układ odpornościowy, a także pomagać w leczeniu zapalenia węzłów chłonnych. Co więcej jest ona odpowiednia dla osób, które nie mogą pić zwykłej kawy.

Sprawdzony przepis na nalewkę z żołędzi

Nalewka z żołędzi to prawdziwa gratka dla zwolenników niecodziennych alkoholi. Do jej wykonania potrzebna jest przygotowana wcześniej kawa żołędziowa. Należy zaparzać ją przez około godzinę, a następnie przecedzić. Napar powinien zostać posłodzony, często dodaje się do niego płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i podobną ilość cukru waniliowego. Kiedy kawa wystygnie, należy zmieszać ją ze spirytusem, a następnie przelać do butelek lub słoików i szczelnie zamknąć. Nalewka powinna leżakować w zacienionym i chłodnym miejscu przez około dwa miesiące. Ma ona nie tylko interesujące walory smakowe, ale też działanie lecznicze – pomaga między innymi przy dolegliwościach układu pokarmowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here