Aronia, choć produkowana w Polsce w ogromnych ilościach, nie cieszy się popularnością, na jaką zasługuje. Powodem może być charakterystyczny, cierpki smak tego owocu. Jeżeli do tej pory unikałeś aronii, koniecznie zapoznaj się z jej dobroczynnymi właściwościami. Picie szklanki soku z owoców aronii może opóźnić procesy starzenia, wyostrzyć wzrok, a także wyleczyć wiele chorób cywilizacyjnych. Aronia pomoże poprawić samopoczucie, a nawet pokonać depresję. Mało kto wie, że jest ona owocem, który (według współczesnej wiedzy) zawiera najwięcej przeciwutleniaczy. Dodatkowo aronia nie jest opryskiwana, dlatego wybierając ją możemy mieć pewność, że nie spożywamy metali ciężkich, a także niebezpiecznych dla zdrowia herbicydów i pestycydów. Dlaczego jeszcze powinniśmy polubić sok z aronii? Powodów jest wiele.
Jakie właściwości ma sok z aronii?
W niepozornych owocach aronii znajdziemy wiele cennych, prozdrowotnych substancji. Żeby w pełni z nich skorzystać należy spożywać je na surowo lub w postaci soku. Zastanów się jednak dobrze zanim sięgniesz po pierwszy lepszy sok z aronii stojący na sklepowej półce. Przyjrzyj się jego etykiecie. Może się okazać, że zawartość cennych owoców to zaledwie kilka procent. Reszta to woda, cukier i substancje konserwujące. Nie o to Ci przecież chodzi. Dla Twojego zdrowia najlepszy będzie 100% sok z aronii, który możesz wycisnąć samodzielnie lub kupić u zaufanego dostawcy. Choć na początku może wydać się cierpki i kwaśny, warto polubić jego smak, gdyż zawiera on pokaźne dawki:
- witaminy C,
- witaminy E,
- witaminy A,
- witaminy K,
- tiaminy,
- ryboflawiny,
- kwasu foliowego,
- niacyny,
- witaminy B6.
Sok z aronii jest również źródłem takich minerałów jak
- wapń,
- potas,
- żelazo,
- magnez,
- sód,
- cynk,
- miedź,
- molibden,
- kobalt,
- mangan,
- jod,
- czy bor.
Aronia, a także wytwarzane z niej przetwory są prawdziwą skarbnicą polifenoli. Ich działanie jest dla ludzkiego organizmu trudne do przecenienia. Przede wszystkim chronią one zdrowe komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dzięki nim masz szansę ustrzec się wrzodów żołądka i dwunastnicy, wzmocnić odporność, a nawet zapobiec wystąpieniu wielu nowotworów. To między innymi one odpowiedzialne są za spowolnienie procesów starzenia.
Sok z aronii na wzmocnienie odporności organizmu
Korzyści z regularnego spożywania soku z aronii będziesz odczuwał cały rok, jednak szczególnie zalecane jest picie go w sezonie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się prawdopodobieństwo infekcji. Świeżo wyciśnięty sok z tych owoców działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Sok z aronii warto wypić do posiłku, ponieważ obecność tłuszczów jest niezbędna, żeby organizm przyswoił niektóre zawarte w nim witaminy.
Naturalny sok jest znakomitą alternatywą dla popularnych leków na przeziębienie. Jeżeli nie cierpisz na chorobę wrzodową i nie masz nadkwasoty, możesz sięgać po niego bez obaw o efekty uboczne, które są niestety charakterystyczne dla wielu medykamentów. Sok z aronii jest polecany również dzieciom i kobietom w ciąży.
Sok z aronii na dobry wzrok
Aronia powinna na stałe zagościć w Twojej diecie, jeżeli pracujesz przed komputerem lub też masz problemy ze wzrokiem. Lecznicze właściwości tej rośliny zostały potwierdzone licznymi badaniami. Zawarte w niej bioflawonoidy obniżają ciśnienie tętnicze, a także usprawniają pracę drobnych naczyń krwionośnych (między innymi tych znajdujących się w oku). W efekcie są w stanie chronić oczy przed zmęczeniem nawet przy dłuższej sesji przed komputerem. Obecne w aronii antyocyjany przyczyniają się do regeneracji rodopsyny (barwnik na siatkówce), która odpowiada za ostrość widzenia. Rutyna z kolei zmniejsza ciśnienie wewnątrz gałkowe.
Szklanka soku z aronii dziennie może zapobiec lub opóźnić występowanie chorób takich jak zaćma, jaskra, a także AMD (degeneracja plamki żółtej na siatkówce). Aronia niweluje ponadto szkodliwe skutki promieniowania monitora.
Aronia w profilaktyce nowotworów
Picie soku z aronii może okazać się znakomitą profilaktyką przeciwnowotworową. Wszystko to za sprawą faktu, że w roślinie tej znajduje się wiele substancji wypłukujących wolne rodniki z organizmu. Do grupy tej należą taniny odpowiedzialne za cierpki smak aronii. Badania pokazują, że przyczyniają się one do spowolnienia podziału komórek rakowych. Zawarte w aronii bioflawonoidy nie tylko same niszczą wolne rodniki, ale również poprawiają wchłanianie witaminy C, która sama w sobie jest bardzo silnym antyoksydantem.
Co ciekawe po aronię warto sięgać nie tylko prewencyjnie, ale także wówczas, kiedy nowotwór już się pojawił. Jej owoce polecane są przy chemioterapii i radioterapii – łagodzą przykre skutki leczenia.
Sok z aronii na zdrowe serce i dla chorych na cukrzycę
Aronia wykazuje bardzo pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Liczne badania pokazują, że skutecznie obniża ona ciśnienie tętnicze, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a jednocześnie zwiększa produkcję dobrego cholesterolu (frakcji HDL). Dzięki dużej zawartości polifenoli sok z aronii pomaga w regeneracji nabłonka naczyń krwionośnych. Pomaga również w redukcji stresu oksydacyjnego odpowiedzialnego za wiele chorób, w tym chorób serca.
Warto wspomnieć, że picie soku z aronii może przynieść wiele korzyści osobom cierpiącym z powodu żylaków. Wszystko to dzięki rutynie, która jest ważnym składnikiem niemal wszystkich kremów i leków przeciwżylakowych. Rutyna wzmacnia i zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu jest w stanie zapobiegać lub przynajmniej opóźnić pojawienie się żylaków.
Po sok z aronii powinieneś sięgnąć także wówczas, gdy cierpisz na cukrzycę lub chcesz zapobiec pojawieniu się tej choroby. Ma on zdolność spowalniania absorpcji glukozy, co chroni przed jej gwałtownymi skokami.
Aronia na sprawnie działający układ nerwowy
Jeżeli cierpisz z powodu chronicznego stresu, przed Tobą ważne egzaminy lub praca wymagająca dużego wysiłku i skupienia, pomyśl o włączeniu soku z aronii do swojego jadłospisu. Zawiera on wiele cennych minerałów, takich jak choćby magnez czy potas, bez których sprawna praca mózgu byłaby niemożliwa. Dodatkowo znajdziesz w nim witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego. Z kolei ogromna ilość antyoksydantów łagodzi przykre skutki stresu i sprawia, że Twój organizm zdolny jest do większego wysiłku. Sok z aronii poprawia pamięć i pozwala dłużej skupić się na jednym zagadnieniu. Dzięki niemu praca i nauka są bardziej efektywne.
Sok z aronii na odchudzanie
Picie soku z aronii jest polecane osobom, które walczą z nadwagą. Szklanka soku z aronii to ponad sto kalorii, jednak wraz z nimi dostarczasz swojemu organizmowi wielu cennych witamin i minerałów, których nie powinno zabraknąć również na diecie redukcyjnej. Przede wszystkim jednak w owocach aronii znajduje się kwas chlorogenowy – składnik wielu preparatów na odchudzanie. Dzięki niemu Twój organizm przyswaja mniej cukrów z pożywienia, co zwiększa tempo spalania tkanki tłuszczowej.
Sok z aronii na piękny i młody wygląd
Jedzenie aronii lub picie świeżo wyciśniętego z niej soku jest polecane wszystkim tym, którzy marzą o nieskazitelnej, gładkiej i młodo wyglądającej cerze. Sok z aronii zawiera witaminę C, która zwiększa syntezę kolagenu i elastyny, witaminę E odpowiadającą za optymalny poziom nawilżenia i jędrność skóry, a także witaminę A, która przyspiesza regenerację naskórka i zapobiega przedwczesnemu starzeniu.
Za sprawą cynku sok z aronii przeciwdziała wielu dolegliwościom skóry, na przykład trądzikowi. Cynk łagodzi stany zapalne, a także redukuje wydzielanie sebum. Co więcej jest niezbędny do zachowania włosów i paznokci w dobrej kondycji.
Aronia zwiększa odporność skóry na szkodliwe działanie promieniowania UV. Po sok z niej warto więc sięgać w okresie zwiększonej ekspozycji na słońce.
Sok z aronii: kiedy zachować ostrożność?
Choć sok z aronii pełen jest dobroczynnych właściwości istnieją sytuacje, kiedy przynajmniej na jakiś czas powinieneś zrezygnować z jego picia. Choć sok z aronii może zapobiegać chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, picie go w momencie, kiedy zmiany już się pojawiły nie jest dobrym pomysłem, gdyż spowoduje on podrażnienia.