Hypromeloza (oznaczana jako E 464) to organiczny związek chemiczny, będący pochodną celulozy. E 464 znajduje zastosowania w różnych dziedzinach przemysłu, jest także używany jako dodatek do żywności. Zazwyczaj ma ona postać proszku lub granulek w kolorze szaro-białym lub żółto-białym. E 464 znakomicie rozpuszcza się w wodzie.
Przykładowe zastosowania E 464
Hypromeloza bywa używana jako dodatek do:
- leków,
- kosmetyków,
- klejów,
- artykułów budowlanych,
- a nawet żywności.
W przypadku leków – wykorzystuje się ją przede wszystkim w okulistyce. Jest ona pomocna przy zaburzeniach pracy gruczołów łzowych, jest składnikiem kropli do oczu.
Kosmetyki zawierające E 464 to najczęściej szampony i odzywki do włosów, balsamy do ciała i samoopalacze.
E 464 niekiedy znajduje się także na naszych talerzach – dodaje się ją do:
- zup,
- jogurtów,
- sosów,
- polew,
- marynat,
- lodów,
- lukru,
- a nawet modyfikowanego mleka dla najmłodszych dzieci.
E 464 – bezpieczeństwo stosowania
Popularna hypromeloza nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Przez ludzki organizm traktowana jest jako błonnik. Uchodzi za substancję bezpieczną, jednak spożyta w nadmiarze może wywołać reakcje alergiczne. Dotychczas nie ustalono dopuszczalnej dziennej dawki E 464.