Czym jest E 464 i czy jest dla nas bezpieczny?

0
12
talerz, dodatki do żywności E

Hypromeloza (oznaczana jako E 464) to organiczny związek chemiczny, będący pochodną celulozy. E 464 znajduje zastosowania w różnych dziedzinach przemysłu, jest także używany jako dodatek do żywności. Zazwyczaj ma ona postać proszku lub granulek w kolorze szaro-białym lub żółto-białym. E 464 znakomicie rozpuszcza się w wodzie.

Przykładowe zastosowania E 464

Hypromeloza bywa używana jako dodatek do:

  • leków,
  • kosmetyków,
  • klejów,
  • artykułów budowlanych,
  • a nawet żywności.

W przypadku leków – wykorzystuje się ją przede wszystkim w okulistyce. Jest ona pomocna przy zaburzeniach pracy gruczołów łzowych, jest składnikiem kropli do oczu.

Kosmetyki zawierające E 464 to najczęściej szampony i odzywki do włosów, balsamy do ciała i samoopalacze.

E 464 niekiedy znajduje się także na naszych talerzach – dodaje się ją do:

  • zup,
  • jogurtów,
  • sosów,
  • polew,
  • marynat,
  • lodów,
  • lukru,
  • a nawet modyfikowanego mleka dla najmłodszych dzieci.

E 464 – bezpieczeństwo stosowania

Popularna hypromeloza nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Przez ludzki organizm traktowana jest jako błonnik. Uchodzi za substancję bezpieczną, jednak spożyta w nadmiarze może wywołać reakcje alergiczne. Dotychczas nie ustalono dopuszczalnej dziennej dawki E 464.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here