Dwutlenek tytanu to związek o wielu zastosowaniach. Znajdziemy go między innymi w żywności, lekach, czy suplementach diety. Czym dokładnie jest dwutlenek tytanu? Gdzie się go stosuje? W jaki sposób związek ten wpływa na ludzkie zdrowie?
Co to jest dwutlenek tytanu?
Mianem dwutlenku tytanu (nazywanego także bielą tytanową; w przemyśle spożywczym oznaczany symbolem E171) określamy nieorganiczny związek chemiczny występujący w postaci białego, bezwonnego proszku. Topnieje od w temperaturze 1830 stopni Celsjusza. Jego temperatura wrzenia to około 2500 stopni Celsjusza. Dwutlenek tytanu nie rozpuszcza się w wodzie. Cechuje go dobra odporność i stabilność chemiczna. Związek ten ma szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu. Jeszcze do niedawna dwutlenek tytanu uważany był za barwnik bezpieczny i dopuszczony do obrotu w krajach Unii Europejskiej. Najnowsze badania sprawiły jednak, że od 2020 roku zakazano jego stosowania we Francji.
Zastosowanie dwutlenku tytanu
Dwutlenek tytanu jest wykorzystywany między innymi przy tworzeniu filtrów służących do usuwania zanieczyszczeń organicznych z wody, katalizatorów heterogenicznych, kondensatorów, warystorów, niskotemperaturowych sensorów tlenu, sensorów wilgoci, filtrów antybakteryjnych, membran separujących gazy, wysokotemperaturowych sensorów pH, fotoanod do fotorozkładu wody, fotoanod do fotochemicznego rozkładu związków organicznych, luster laserów, fotokatalizatorów to usuwania i odzysku metali ciężkich, warstw do filtrów optycznych i interferencyjnych, katalizatorów powodujących fotorozkład zanieczyszczeń środowiska, wnętrz światłowodów, tanich ogniw słonecznych, czy powłok szkieł samoczyszczących i zapobiegających parowaniu.
W przemyśle spożywczym dwutlenek tytanu oznaczany jest symbolem E171. Znajdziemy go w różnego rodzaju słodyczach, gumach do żucia, herbatnikach.
Bardzo często spotyka się go w składzie leków i suplementów diety (na przykład jako składnik otoczki), pastach do zębów, kremach z filtrem przeciwsłonecznym.
Wpływ dwutlenku tytanu na zdrowie
Dwutlenek tytanu jest związkiem budzącym wiele kontrowersji. Istnieją badania sugerujące, że przyjmowanie produktów zawierających biel tytanową mogą nasilać dolegliwości u osób cierpiących na stany zapalne jelit. Dwutlenek tytanu ma zdolność przenikania przez ściany jelit i przedostawania się do innych części ciała (badania przeprowadzone na zwierzętach, jednak naukowcy podejrzewają, że ludzki organizm reaguje w ten sam sposób).
Zdaniem ekspertów z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) dwutlenek tytanu jest substancją potencjalnie rakotwórczą (podejrzewa się, że zwiększa on ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego). W grupie szczególnego ryzyka znajdują się osoby, które z racji wykonywanego zawodu są narażone na wdychanie dwutlenku tytanu. Jest on niebezpieczny także dla dzieci, które mają skłonności do jedzenia dużych ilości słodyczy.
Należy zachować szczególną ostrożność przy przyjmowaniu suplementów diety, w których skład wchodzi E171. Przyjmowanie probiotyków, których celem ma być poprawa kondycji jelit jest zalecane przez wielu lekarzy. Jednocześnie należy sprawdzić, czy preparaty tego typu nie zawierają dwutlenku tytanu, który potęguje stany zapalne jelit. Związek ten często jest składnikiem otoczki leków i suplementów diety, co sprawia, że w niektórych wypadkach możemy uniknąć jego spożywania poprzez otworzenie kapsułki i rozpuszczenie jej zawartości w wodzie.