Dieta bezmleczna – charakterystyka, wskazania, jadłospis, przepisy
Mleko i jego przetwory należą do podstawowych produktów spożywczych w tradycyjnej polskiej kuchni. Znajdziemy je w niemal każdym domu i trudno wyobrazić nam sobie przyrządzanie potraw bez ich udziału. Niestety współcześnie wiele osób musi...
Stretching – zasady, rodzaje, dla kogo, jak wygląda trening, efekty
Stretching to forma aktywności odpowiednia dla każdego z nas. Regularne rozciąganie mięśni pozytywnie wpływa na ciało, a także psychikę. Jakie korzyści niesie ze sobą stretching? Na jakie efekty możemy liczyć w przypadku regularnych treningów?...
Choroby cywilizacyjne – czym są, czynniki ryzyka, leczenie i profilaktyka
Choroby cywilizacyjne, nazywane również chorobami XXI wieku są nierozerwalnie związane z postępem technologicznym. Dotykają one zarówno młodszych, jak i starszych. Czym dokładnie są choroby cywilizacyjne? W jaki sposób możemy z nimi walczyć? Czym są choroby...
Dieta wątrobowa – zalecenia, zasady, co jeść, a czego unikać
Dieta wątrobowa nie jest dietą odchudzającą. Została ona skomponowana z myślą o leczeniu wielu chorób. Kto powinien zainteresować się dietą wątrobową? Na czym opiera się taki sposób odżywiania? Jakie produkty wybierać, a czego bezwzględnie...
Dieta przy zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa – zasady, produkty zalecane, czego unikać
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK) to poważna choroba, która może doprowadzić nawet do ograniczenia ruchomości kręgosłupa. Jej dokładna przyczyna nie jest znana, a współczesna medycyna nie jest w stanie jej w pełni wyleczyć. Możemy...
Soja – czym jest, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, na odchudzanie, przeciwwskazania
Soja jest rośliną strączkową charakterystyczną dla kuchni Dalekiego Wschodu. Współcześnie stała się bardzo popularna również w Polsce, a to ze względu na fakt, że jest źródłem białka i może stanowić substytut mięsa dla osób...
Przepis na tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka
Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka to danie, które możemy podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Znakomicie smakuje na zimno, dlatego warto zapakować je do lunch boxa i zabrać ze sobą...
Goździki – charakterystyka, skład, właściwości prozdrowotne, zastosowanie w kuchni
Goździki są przyprawą, po którą bardzo chętnie sięgamy zimą. Dodajemy je do herbaty, grzanego wina, czy choćby aromatycznych pierników. Warto zdawać sobie sprawę, że goździki to coś więcej niż niesamowity aromat. Od dawna z...
Dieta przed i po antybiotykoterapii – zasady, co z suplementami?
W wielu wypadkach antybiotykoterapia jest jedynym możliwym sposobem leczenia, jednocześnie należy mieć świadomość, że zawsze przyczynia się ona do mniejszego lub większego wyniszczenia organizmu. W jaki sposób powinniśmy odżywiać się podczas przyjmowania antybiotyków? Jaka...
Faszerowana rolada schabowa – przepis
Rolada schabowa to jest daniem, które znakomicie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Jednym z jej atutów jest fakt, że smakuje ona wybornie na ciepło i na zimno Rolada będzie...