blank

Dieta lekkostrawna – charakterystyka, wady i zalety

Dieta lekkostrawna jest przykładem diety leczniczej. Zaleca się ją przede wszystkim osobom cierpiącym na różnego rodzaju schorzenia układu pokarmowego. Jakie zasady obowiązują na diecie lekkostrawnej? Jakie są jej zalety i wady? Co to jest dieta...
blank

Guma arabska (E414) – charakterystyka, zastosowanie, szkodliwość

Osoby czytające etykiety żywności z pewnością zauważyły, że guma arabska jest jednym z częściej stosowanych dodatków do wyrobów cukierniczych. Jakie są jej właściwości? Czy jest ona bezpieczna dla zdrowia? Co to jest guma arabska? Minem gumy...
talerz, dodatki do żywności E

Tartrazyna (E102) – czym jest, przykłady zastosowań, wpływ na zdrowie

Tartrazyna to barwnik, który znalazł zastosowanie między innymi w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Nadaje ona produktom intensywnej żółtej barwy, jednak jest też niebezpieczna dla zdrowia. Tartrazyna nie powinna być podawana szczególnie małym dzieciom, gdyż...
blank

Błękit pantotenowy (E131) – zastosowanie i zagrożenia

Błękit pantotenowy to kontrowersyjny barwnik, z którego przemysł spożywczy korzysta coraz rzadziej. Co powinniśmy o nim wiedzieć? Dlaczego lepiej jest go unikać? Co to jest błękit pantotenowy? Mianem błękitu pantotenowego (inna nazwa to błękit sulfanowy; oznaczany...
blank

Sacharyna (E954) – czy możemy stosować ją bez obaw?

Sacharyna jest substancją słodzącą, która cieszy się dużym zainteresowaniem. Choć praktycznie nie ma kalorii, jest nawet pięćset razy słodsza od cukru. Czy warto używać sacharyny w charakterze słodzika? Czy jest ona bezpieczna dla zdrowia? Co...
blank

Erytrozyna (E 127) – charakterystyka, zastosowania, wpływ na zdrowie

Erytrozyna (jest znana także jako: jodoezyna, sól sodowa tetrajodofluoresceiny, erytrozyna B, czerwień FD&C 3, czerwień kwasanowa 51; oznacza się ją symbolem CI 45430 lub E 127) jest organicznym związkiem chemicznym, który znajduje zastosowanie jako...
blank

Kwas sorbowy (E200) – czym jest, przykłady zastosowań, wpływ na zdrowie

Kwas sorbowy (nazywany również kwasem sorbinowym i oznaczany symbolem E200) jest to substancja zaliczana do organicznych związków chemicznych należących do grupy nienasyconych kwasów karboksylowych. Charakteryzuje się on silnymi właściwościami grzybobójczymi. Pierwotnie był on otrzymywany...
zestresowana kobieta i tort

Kwarantanna, przymusowy pobyt w domu – co zrobić, żeby nie przytyć?

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że najkorzystniejsza dla naszego zdrowia jest regularna aktywność fizyczna na świeżym powietrzu. Wiemy, że codziennie powinniśmy zrobić przynajmniej dziesięć tysięcy kroków. Najlepiej iść na spacer do parku lub lasu, gdyż...
blank

Bazylia pospolita – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, uprawa, zastosowanie w kuchni

Bazylia to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych przypraw. Cenimy ją za unikalny smak i aromat, który nadaje charakteru wielu potrawom. Jednocześnie nie należy zapominać, że bazylia posiada także właściwości lecznicze. Dlaczego warto zainteresować się...
blank

Papryka chili – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, na odchudzanie

Papryka chili jest doskonale znana amatorom ostro doprawionych dań. Współcześnie coraz częściej docenia się ją nie tylko za walory smakowe, ale także działanie lecznicze i odchudzające. Co powinniśmy wiedzieć zanim zdecydujemy się wykorzystać papryczki...