Kombucha, czyli grzyb herbaciany – jakie ma właściwości, jak go zrobić?

0
7
kombucza w butelce

Kombucha jest obecnie napojem nieco zapomnianym, a niesłusznie, gdyż dostarcza nam wielu prozdrowotnych substancji. Jej dodatkowym atutem są walory smakowe. Czym dokładnie jest grzyb herbaciany? W jaki sposób samodzielnie przygotować taki napój?

Co to jest kombucha?

Kombucha (kombucza, grzyb herbaciany) jest to napój, który powstaje z herbaty i cukru, które zostają poddane fermentacji przez tak zwany grzyb herbaciany (funkcjonuje również nazwa grzyb japoński; nie jest to również jeden grzyb, ale wiele gatunków drożdży i bakterii). W zależności od tego jaki rodzaj herbaty wybraliśmy (zazwyczaj wykorzystuje się czarną lub zieloną), napar będzie miał kolor od jasnoszarego do ciemnobrązowego. Kombucha jest ceniona za walory smakowe – napój jest kwaskowaty, musujący, orzeźwiający, a także słodki. Odżywczy napój jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C, a także aminokwasy. Zawiera ponadto kwasy organiczne. Kombucha pomaga oczyścić organizm z toksyn, pomaga pozbyć się dolegliwości trawiennych, wspiera pracę układu immunologicznego, poprawia metabolizm, a nawet stabilizuje ciśnienie krwi.

Jakie właściwości ma grzyb herbaciany?

Grzyb herbaciany wygląda jak placek z galaretowatej masy. W Chinach jego właściwości doceniono już w 220 roku przed naszą erą. W Europie stał się popularny dopiero w 20 wieku.

Warto podkreślić, że nazwa grzyb herbaciany może być myląca. Nie jest to jeden grzyb a wiele gatunków bakterii i drożdży, które tworzą jednolitą strukturę. Kombucha zawiera najwięcej bakterii  zaliczanych do gatunków Acetobacter, a także Gluconobacter. Jeżeli chodzi o grzyby – przeważają tu drożdże zaliczane do gatunków: Saccharomyces, Saccharomycodes, Schizosaccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera, Candida, Torulospora, Koleckera, Pichia, Mycotorula, a także Mycoderma.

Kombucha zawiera duże ilości kwasów organicznych. W zależności od herbaty, która została użyta do jej produkcji będą to kwasy:

  • cytrynowy,
  • mlekowy,
  • jabłkowy,
  • octowy,
  • glukonowy,
  • bursztynowy,
  • malonowy,
  • szczawiowy,
  • pirogronowy,
  • usninowy.

W napoju znajdziemy także związki mineralne (cynk, żelazo, wapń, magnez, miedź), aniony, fenole, aminokwasy, a także pewne ilości polifenoli. Grzyb herbaciany jest też źródłem kofeiny i alkoholu.

Kombucha – wpływ na zdrowie

Kombucha jest reklamowana jako napój, który pomoże na wiele dolegliwości zdrowotnych. Wśród jej zalet można wymienić pozytywny wpływ na trawienie. Oryginalny napój ma pomóc w pozbyciu się nadmiaru gazów, a także zapobiegać nadmiernym gazom. Grzyb herbaciany zawiera minerały, a także duże ilości witamin z grupy B, dzięki czemu znakomicie poprawia nasze samopoczucie. Regularne jego picie ma zwiększać wydolność organizmu i dodawać energii.

Dzięki temu napojowi można skutecznie oczyścić organizm z toksyn. Związki zawarte w grzybie herbacianym mają właściwości wchłaniania metali ciężkich, a także toksyn, które gromadzą się w układzie pokarmowym.

Japoński grzyb powinien zainteresować osoby pragnące pozbyć się nadmiaru kilogramów. Jest skuteczny przede wszystkim dlatego, że przyspiesza metabolizm, redukuje apetyt, a także zapobiega dolegliwościom trawiennym, które często przypadają w udziale osobom na diecie redukcyjnej.

Wszechstronna kombucha reguluje pracę wątroby i trzustki, przyspiesza gojenie się ran. Wprowadzenie jej do menu pozwala pozbyć się dolegliwości stawów (ma właściwość przyspieszania odbudowy tkanki łącznej, działa też przeciwzapalnie).

Po kombuchę warto sięgać w profilaktyce chorób układu krążenia. Będzie ona pomocna, gdyż ma zdolność regulowania ciśnienia krwi.

Niektórzy sugerują, że grzyb herbaciany może pomóc w walce z nowotworami – ma hamować namnażanie się komórek nowotworowych, przyspiesza ich obumieranie, a także zapobiega przerzutom.

Kombucha przywraca równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie.

Co istotne na efekty działania grzyba herbacianego nie trzeba czekać długo. Wystarczy już kilka porcji, żeby poczuć się lepiej.

Kombucha – skutki uboczne

Choć większość osób najprawdopodobniej zauważy pozytywny wpływ grzyba herbacianego na ich organizm, należy podkreślić, że kombucha w niektórych przypadkach może mieć skutki uboczne.

Część osób może mieć problem z zaparciami i biegunkami, a także bólami głowy i wzdęciami, które tłumaczone są jako efekt uboczny oczyszczania się organizmu z toksyn. Tego typu objawy powinny ustąpić po kilku dnia. Nie jest konieczne odstawianie grzyba herbacianego.

W skrajnych wypadkach spożywanie kombuchy może doprowadzić do niewydolności nerek, kwasicy mleczanowej, uszkodzeń wątroby, którym będą towarzyszyły objawy żółtaczki. Niektóre osoby po wypiciu kombuchy mają problem z reakcjami alergicznymi i wysypkami, zdarzają się u nich także bóle głowy i szyi. Jeżeli podczas spożywania grzyba herbacianego przykre objawy nie ustępują, powinniśmy go odstawić i udać się do lekarza. Należy jednak podkreślić, że negatywne skutki uboczne występują sporadycznie, dodatkowo nie ma jednoznacznych dowodów, że są one efektem picia kombuchy.

Z powodu braku wystarczających badań nad grzybem herbacianym, nie powinni spożywać go kobiety w ciąży, dzieci, a także kobiety karmiące piersią. Inne przeciwwskazania do picia kombuchy to osłabiona odporność organizmu, biegunki, cukrzyca (ze względu na wysoką zawartość cukru), czy kamica szczawianowa. Jako, że napój zawiera pewne ilości alkoholu, nie powinny spożywać go osoby z chorobą alkoholową.

Jak zrobić kombuchę?

Grzyb herbaciany dostępny jest w sklepach. Cena napoju to około siedem złotych za pół litra. Warto jednak spróbować przygotować napój samodzielnie. W tym celu konieczne jest posiadanie zdrowej kolonii grzyba, która zanurzona jest w occie herbacianym. Ważne jest, żeby kolonia nie posiadała ciemnych przebarwień.

Dużą zaletą samodzielnego przygotowania kombuchy jest fakt, że możemy użyć do tego celu naszej ulubionej herbaty. Do tego celu najlepiej sprawdzają się herbaty czarne i zielone.

Napar należy obficie posłodzić cukrem – optymalna ilość to 100 g cukru na jeden litr wody (zamiast cukru możemy użyć melasy, lecz nigdy ksylitolu; nie sprawdzi się również miód, który posiada właściwości bakteriobójcze i może zniszczyć naszą kolonię), a następnie ostudzić do temperatury dwadzieścia pięć stopni.

Kiedy napój osiągnie już pożądaną temperaturę, dodajemy do niego ocet z poprzedniej fermentacji i grzybek. Jeżeli chodzi o ilość octu – powinno być to 100 ml na jeden litr herbaty.

Osoby, które samodzielnie przygotowują kombuchę powinny przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim grzyb herbaciany nie może mieć kontaktu z metalem. Mogą bowiem zajść reakcje z kwasami organicznymi. Z tego względu do jego przygotowania nie wolno używać metalowych naczyń, czy łyżek. Niedopuszczalne są nawet metalowe pokrywki i sitka. Naczynia, w których przygotowujemy kombuchę powinny być starannie zdezynfekowane.

Fermentacja powinna odbywać się w miejscu ciepłym i ciemnym. Warto zakryć go przepuszczalną tkaniną. Będzie gotowy po upływie trzech, do pięciu dni. Kombucha nadaje się do spożycia jako napój orzeźwiający jedynie przez osiem dni. Po tym czasie w naturalny sposób przekształca się w ocet spożywczy. Po przygotowaniu napój przechowujemy w lodówce.

Ciekawostki na temat kombuchy:

  • Grzyb herbaciany pochodzi z Japonii. Wykonywany z niego napój określa się mianem herbaty z wodorostów.
  • Jako, że kombucha cieszy się popularnością w wielu rejonach świata, istnieje wiele sposobów na jej przygotowanie.
  • Istnieją przypuszczenia, że kombucha może być pomocna w leczeniu grzybicy, jednak obecnie brakuje dowodów potwierdzających to stanowisko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here