Orzechy nerkowca cieszą się dużą popularnością ze względu na doskonałe walory smakowe, a także mnogość zastosowań. Warto przypomnieć, że zostały one odkryte stosunkowo późno – uznano je za jadalne dopiero w ubiegłym wieku. Czym dokładnie są? Jakie mają wartości odżywcze? W jaki sposób wpływają na nasze zdrowie? Jak możemy wykorzystać orzechy nerkowca w kuchni?
Czym są orzechy nerkowca?
Mianem orzechów nerkowca określamy orzechy drzewa o nazwie nanercz zachodni zaliczanego do rodziny nanerczowatych. Ich nazwa wynika prawdopodobnie z faktu, że swoim kształtem przypominają nerki. Jest ono uprawiane w krajach o klimacie tropikalnym – Indiach, Wietnamie, Brazylii, Nigerii, Mozambiku, czy Tanzanii. Drzewo osiąga osiem metrów wysokości, Niewielu z nas zdaje sobie sprawę w jaki sposób rosną orzechy nerkowca – są one przyczepione do owoców nanercza. Przed spożyciem muszą one zostać umyte i ugotowane. Orzechy są dość miękkie, posiadają przyjemny słodkawy smak. W ich składzie znajdziemy witaminy z grupy B, liczne minerały (szczególnie duże ilości potasu) i nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie orzechów nerkowca wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, czy choćby układu krążenia. Pomimo, że są one wysokokaloryczne, poleca się je osobom na diecie redukcyjnej.
Orzechy nerkowca – wartości odżywcze
Orzechy nerkowca są cenione ze względu na swoje wartości odżywcze. Znajdziemy w nich duże ilości witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Są dobrym źródłem witaminy B6, B1, kwasu foliowego, witamin B2, B3 i B5.
Apetyczne orzechy zawierają witaminę E, D i K1. W ich składzie znajdziemy również takie minerały jak:
- potas,
- cynk,
- magnez,
- fosfor,
- selen,
- miedź,
- mangan,
- wapń,
- czy żelazo.
Kolejnym atutem orzechów nerkowca jest wysoka zawartość tłuszczów. Nie należy się ich jednak obawiać, gdyż są to nienasycone kwasy tłuszczowe (między innymi kwas gamma linolenowy) mające pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Orzechy te dostarczają nam białka, co jest ważną informacją dla osób stosujących dietę roślinną.
Jak orzechy nerkowca wpływają na nasze zdrowie?
Orzechy nerkowca wpływają korzystnie na ludzkie zdrowie. Nie oznacza to, że można z nimi przesadzać, gdyż zawierają sporo kalorii. Jednak już garść orzechów dziennie może mieć efekt terapeutyczny.
Doceniamy ich pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy. Mają ponadto korzystny wpływ na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.
Orzechy nerkowca dobre dla mózgu
Włączenie orzechów nerkowca do codziennej diety pozwoli nam poprawić pamięć i koncentrację. Pozytywny wpływ na mózg wynika z zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także minerałów. Orzechy te są szczególnie bogate w miedź, która jest odpowiedzialna między innymi za przesyłanie impulsów nerwowych, a także poziom neuroprzekaźników.
O porcję orzechów nerkowca powinny postarać się osoby uczące się, pracujące umysłowo, a także wszyscy ci, którzy narażeni są na przewlekły stres.
Orzechy nerkowca dla diabetyków
Apetyczne orzechy nerkowca polecane są osobom chorującym na cukrzycę. Do ich największych walorów należy tu niski indeks glikemiczny, który sprawia, że po spożyciu orzechów poziom cukru we krwi nie podnosi się radykalnie.
Orzechy nerkowca na diecie odchudzającej
Nerkowe należą do orzechów, po które mogą sięgać również osoby odchudzające się. Nie należy zrażać się wysoką zawartością tłuszczu, gdyż zawierają one jedynie dobre tłuszcze, które wspierają procesy odchudzania. Błędem wielu osób odchudzających się jest rezygnacja z tłuszczu, który jest człowiekowi niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Wbrew opinii niektórych tłuszcz zawarty w orzechach nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej (o ile nie spożywamy ich w bardzo dużych ilościach), co więcej przyspiesza procesy chudnięcia.
Orzechy nerkowca charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, który w kontakcie z wodą zaczyna pęcznieć. Już zjedzenie niewielkiej ich ilości sprawi, że będziemy odczuwać sytość przez dłuższy czas. Co więcej błonnik reguluje procesy trawienia i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Nerkowce są znakomitą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Możemy sięgać po nie w ciągu dnia, kiedy czujemy, że brakuje nam energii.
Odżywcze orzechy zawierają sporo białka, które jest budulcem naszych mięśni. Ich spożywanie jest więc wskazane, kiedy diecie odchudzającej towarzyszy aktywność fizyczna.
W 100 g orzechów nerkowca znajdziemy około 533 kcal, a także 44 g tłuszczu. Dziennie powinno się spożywać nie więcej niż 30 g orzechów.
Orzechy nerkowca a układ krążenia
Nerkowce mają dobroczynny wpływ również na układ krążenia. Stanowią one jedno z lepszych źródeł potasu, który obniża ciśnienie krwi, a dodatkowo reguluje pracę serca.
Dzięki obecności l-argininy orzechy te zmniejszają poziom złego cholesterolu (frakcji LDL) we krwi, a także poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.
Dla serca i układu krążenia duże znaczenie ma również obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych. Za sprawą zawartości witaminy K orzechy chronią przed nadmierną krzepliwością krwi.
Zastosowanie nerkowców w kuchni
Orzechy nerkowca znakomicie smakują solo, choć sposobów na ich wykorzystanie w kuchni jest wiele. Możemy dodawać je do ciast, lodów deserów, zrobić z nich masło orzechowe (jest znacznie zdrowsze niż masło z orzeszków ziemnych), a nawet ser.
Przepis na masło orzechowe z orzechów nerkowca
Przygotowanie masła orzechowego z nerkowców jest bardzo proste i nie powinno zająć nam więcej niż trzydzieści minut. Do jego wykonania potrzebny będzie nam blender. Niezbędne składniki to:
- pół kilograma orzechów nerkowca,
- trzy łyżki oleju kokosowego.
Orzechy należy uprażyć na suchej patelni (ewentualnie można wykorzystać do tego celu piekarnik). Bardzo ważne jest, żeby były one tylko lekko zarumienione. W żadnym wypadku nie możemy ich przypalić.
Nerkowce wkładamy do blendera i mielimy na jednolitą masę. Należy pozostawić je na kilka minut, następnie dodać olej kokosowy i jeszcze raz wymieszać.
Do masła z nerkowców można dodać ulubione dodatki – na przykład cynamon.
Przepis na ser z nerkowców
Z orzechów nerkowca możemy zrobić również ser. Jest to znakomita propozycja szczególnie dla osób stosujących dietę wegańską, które nie mogą sobie pozwolić na ser tradycyjny.
Do wykonania sera będziemy potrzebowali:
- około pół kilograma nerkowców,
- pół szklanki wrzącej wody,
- 130 ml oleju kokosowego (powinien być płynny),
- dwie łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- jedna łyżka wędzonej soli,
- dwie saszetki (2 g) żywych kultur bakterii,
- ziarna sezamu do obtoczenia sera.
Połowę orzechów wkładamy do miski i zalewamy wodą. Powinny się one moczyć przez kilka godzin.
Orzechy odcedzamy, przekładamy do blendera, dodajemy suche orzechy, sól, płatki drożdżowe i olej. Całość mielimy na jednolitą masę, a następnie wsypujemy żywe kultury bakterii i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do naczynia i odstawiamy na noc do lodówki.
Wyjmujemy ser z lodówki, obtaczamy go w sezamie, a następnie ponownie odkładamy go do lodówki. Po dwunastu godzinach jest gotowy do spożycia.
Czy wiesz, że:
- W łupinach orzechów nerkowca obecny jest CNSL – żrący olej, który może poważnie poparzyć skórę.
- Orzechy nerkowca mogą być bardzo silnym alergenem.
- Z orzechów nerkowca produkowany jest likier o nazwie kaju.
- Olej zawarty w skorupkach orzechów nerkowca jest wykorzystywany do impregnowania drewna, produkcji środków dezynfekcyjnych, produkcji lakierów, barwników, a nawet natłuszczania sieci rybackich.
- W sklepach możemy dostać jedynie prażone orzechy nerkowca – obróbka termiczna pozbawia je trującego oleju.
- Orzechy nerkowca doskonale komponują się z daniami kuchni indyjskiej.
- Nerkowce dotarły do Europy w szesnastym wieku – przywieźli je portugalscy żeglarze.
- Nazwa nerkowce wywodzi się od kształtu orzechów – przypominają one nerki.
- Na kubie produkuje się wino z soku z orzechów nerkowca. Charakteryzuje się ono wysoką zawartością alkoholu.