Miód – jak rozpoznać ten prawdziwy?

0
12
miód w misce

Miód jest najpopularniejszym produktem pszczelim. Jest on nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. W zależności od rodzaju może poprawiać kondycję naszego układu odpornościowego lub nerwowego. Niestety współcześnie na rynku znajdziemy wiele podróbek miodu, które z oryginałem nie mają nic wspólnego. Co zrobić, żeby nie dać się oszukać?

Czym charakteryzuje się prawdziwy miód?

Kiedy sięgamy po miód stojący na sklepowej półce, nie możemy mieć pewności co do zawartości słoika. Współcześnie popularna staje się praktyka mieszania miodu prawdziwego ze sztucznym w celu zmniejszenia kosztów. Taki produkt nie jest już pełnowartościowy.

Warto dołożyć starań, żeby kupić prawdziwy miód, gdyż jest on bogaty w witaminy B (niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego), a także witaminę A, czy C. Produkt jest ponadto źródłem białka i niewielkich (zależy to od rodzaju miodu) ilości związków mineralnych.

Miód jest produktem wysokokalorycznym, choć zawiera znacznie mniej kalorii niż cukier czy czekolada.

Doświadczeni pszczelarze są w stanie rozpoznać miód na podstawie smaku, a nawet zapachu. Początkującym smakoszom może to sprawić pewne problemy. Na szczęście istnieją sposoby, które pomogą nam sprawdzić, czy mamy do czynienia z miodem oryginalnym.

Jak rozpoznać miód?

Kiedy kupujemy miód, powinniśmy go obserwować. Świeży ma zazwyczaj gęstą, ale jednocześnie płynną konsystencję. Po pewnym czasie ulega on krystalizacji. Jeżeli po upływie długiego czasu nasz miód nie zmienił swojej struktury, oznacza to, że mamy do czynienia z podróbką. Dobrze jest zdawać sobie sprawę z faktu, że część producentów podgrzewa prawdziwy miód, gdyż sprawia to, że jest on dłużej płynny. Nie powinniśmy go kupować, gdyż proces obróbki termicznej (wystarczy czterdzieści stopni Celsjusza) pozbawia go najważniejszych wartości odżywczych.

Podczas zakupu miodu powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co producent napisał na jego etykiecie. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 2014 roku znajdziemy szczegółową definicję miodu. Według niej:

„Oznakowany jako miód może być wyłącznie środek spożywczy, który jest naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania”. Jeżeli miód nie jest prawdziwy, producent ma obowiązek użyć innej nazwy, na przykład miód sztuczny. W przeciwnym razie dopuszczenie takiego produktu do obrotu jest niezgodne z prawem.

Wiele o konsystencji miodu dowiemy się obracając słoikiem. Z tego względu bezpieczniej jest wybierać produkty zamknięte w przezroczystym szkle. Jeżeli jest on gęsty, mamy prawo przypuszczać, że cechuje się wysoką jakością.

Szybkim sposobem na sprawdzenie jakości miodu jest próba rozpuszczenia go w zimnej wodzie. Zanurzmy łyżeczkę produktu w szklance zimnej wody i obserwujmy, co będzie się z nią działo. Sztuczny miód to przede wszystkim cukry, dlatego rozpuści się bardzo szybko. Jeżeli kupiliśmy wysokiej jakości produkt, będziemy musieli nieco poczekać.

Skutecznym testem, który pomoże nam stwierdzić czy miód jest prawdziwy, jest test ściekania. Nabierzmy miód na łyżeczkę, a następnie przelejmy go na mały talerzyk. Obserwujmy w jaki sposób produkt ścieka – jeżeli jest to strumień równomierny, a na płaskiej powierzchni talerza tworzy się stożek, oznacza to, że wybraliśmy miód naturalny. Miód sztuczny będzie zachowywał się zupełnie inaczej – po prostu rozleje się po powierzchni talerza.

Prostym sposobem, który pozwoli nam określić, czy nasz miód jest naturalny jest zważenie go. Produkt sztuczny będzie wyraźnie lżejszy. Jeden litr prawdziwego miodu nie powinien ważyć mniej niż 1,4 kg.

Miód nie musi wyglądać nieskazitelnie

Wiele osób decyduje się na zakup sztucznego miodu, gdyż jest on bardzo atrakcyjny wizualnie – przejrzysty, klarowny, o jednolitej, ładnej barwie. Walory estetyczne są jednak zwodnicze. Taki produkt nie zawiera nic oprócz dużych ilości cukrów, dlatego nie wpływa korzystnie na stan naszego zdrowia. Ze względu na niską cenę możemy użyć go jedynie do wypieków (wysokie temperatury sprawiają, że nawet naturalny miód traci swoje odżywcze właściwości). Mętny, częściowo skrystalizowany prawdziwy miód jest jednak znacznie lepszym zakupem.

Skąd pochodzi wysokiej jakości miód?

Jeżeli zależy nam na zakupie wysokiej jakości miodu, sprawdźmy na etykiecie miejsce jego pochodzenia. Słabszej jakości produkty są oznaczane jako: „mieszanki miodów pochodzących z krajów należących (ewentualnie nienależących) do Unii Europejskiej”. Znacznie lepiej jest wybierać miody, które na etykiecie mają nazwę konkretnego kraju, lub jeszcze lepiej – pasieki. Zdecydowanie dobrze jest wybierać polskie miody, które charakteryzują się bardzo wysoką jakością.

Zwracajmy uwagę na cenę

Czynnikiem, który pozwoli nam przypuszczać, że mamy w rękach miód słabej jakości lub też miód sztuczny jest cena. Produkcja najwyższej jakości miodów jest bardzo wymagająca, dlatego za tego typu produktu musimy zapłacić więcej. Produkt sztuczny może być nawet dwa razy tańszy, co dla wielu osób jest argumentem przemawiającym za jego wyborem. Zanim podejmiemy decyzję, warto jest zadać sobie pytanie dlaczego kupujemy miód. Jeżeli jest nam potrzebny do wypieków, z powodzeniem możemy użyć produktu sztucznego. W sytuacji, kiedy zależy nam na wybornym smaku i korzystnym oddziaływaniu na zdrowe – zainwestujmy więcej w miód prawdziwy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here