reklama

Modafinil – charakterystyka, działanie, jak stosować, skutki uboczne

0
Modafinil jest to lek wykorzystywany między innymi przy leczeniu choroby zwanej narkolepsją. W ostatnich latach stał się on bardzo popularny, gdyż w znaczący sposób zwiększa wydolność psychiczną i fizyczną. Podczas podróży służbowych miał go...

Miód gryczany – charakterystyka, wartości odżywcze, na odchudzanie, walory prozdrowotne

0
Miód gryczany charakteryzuje się ciemną barwą i bardzo intensywnym, charakterystycznym smakiem. Na tle innych miodów wyróżnia się również wysoką zawartością dobrze przyswajalnych witamin i minerałów. Ze względu na wysoką zawartość kwasów jest wykorzystywany do...
leki

Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) – charakterystyka, właściwości, efekty uboczne

0
Niesteroidowe leki przeciwzapalne cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Są dostępne nie tylko w aptekach, ale też w mniejszych i większych sklepach. Łagodzą one dolegliwości bólowe, działają szybko, są dostępne bez recepty, a dodatkowo...

Kwas borowy – charakterystyka, właściwości, przykłady zastosowań, kwas borowy na grzybicę

0
Kwas borowy jest związkiem chemicznym o wszechstronnych zastosowaniach. Powszechnie występuje on w przyrodzie – pewne jego ilości znajdziemy w owocach, jest on również jednym ze składników soli morskiej. Czym dokładnie jest kwas borowy? Jakie...

Orzechy pekan – charakterystyka, wartości odżywcze, walory prozdrowotne

0
Orzechy pekan są w Polsce stosunkowo mało znane. Jednocześnie warto zapoznać się z nimi bliżej, gdyż posiadają bogate wartości odżywcze, przez co znakomicie wpływają na ciało i umysł człowieka. Jaki jest skład orzechów pekan?...

Drożdże – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, skutki uboczne

0
Drożdże są jednokomórkowymi grzybami, które mogą w istotny sposób wzbogacić naszą dietę. Mają one pozytywny wpływ zarówno na samopoczucie, jak i stan skóry, włosów i paznokci. Żeby wykorzystać prozdrowotne właściwości drożdży, należy umiejętnie je...

Żywienie dzieci – jakie funkcje pełni błonnik

0
Błonnik jest niezmiernie ważny dla zdrowia dziecka, dlatego należy go uwzględnić w momencie rozszerzania diety. Jednocześnie trzeba zdawać sobie sprawę, że zarówno jego nadmiar, jak i niedobór mają negatywne konsekwencje zdrowotne. Jaką rolę pełni...

Żywienie dzieci – idealne pierwsze i drugie śniadanie

0
To co przygotowujemy do jedzenia naszym dzieciom ma ogromny wpływ na ich zdrowie, rozwój, samopoczucie, a także to jak radzą sobie w szkole. Jeżeli postawimy na zdrową żywność, możemy liczyć na poprawę jakości życia...
czosnek, ząbki czosnku

Naturalne surowce, dzięki którym wyregulujesz poziom cukru we krwi

0
Wahania poziomu cukru we krwi nie powinny być przez nas bagatelizowane, gdyż mogą mieć bardzo poważne konsekwencje. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że nie zawsze jesteśmy skazani na przyjmowanie leków – istnieją grupy produktów,...

Kolka wątrobowa – charakterystyka, przyczyny, objawy, jak leczyć

0
Kolka wątrobowa to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, która niemal trzy razy częściej dotyka kobiet (zwłaszcza kobiet dojrzałych – po czterdziestym roku życia) niż mężczyzn. Czym dokładnie jest kolka wątrobowa? W jaki sposób objawia się to...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy