Glikemia (poziom cukru we krwi) – po posiłku, na czczo, glikemia przygodna

0
3

Osoby wykonujące badania krwi z pewnością zauważyły, że w ich wynikach zawsze znajduje się glikemia. Jest ona bardzo ważnym parametrem, gdyż może informować o rozwijającej si cukrzycy. Współcześnie coraz więcej osób choruje na cukrzycę typu II, która została okrzyknięta nawet jedną z chorób cywilizacyjnych.

Co to jest glikemia?

Glikemia jest to wskaźnik, który pokazuje nam poziom stężenia cukru we krwi. Parametr ten może być wyrażony w dwóch jednostkach: mmol/l oraz mg/dl (jest to jednostka znacznie częściej częściej używana w Polsce). Warto zdawać sobie sprawę, że glikemia nie jest wartością stałą. W ciągu dnia jej poziom może znacznie się wahać. Zależy ona od spożywanych przez nas posiłków, a także ich składu. W przypadku produktów charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym, poziom cukru w naszej krwi będzie wzrastał powoli. Jeżeli pozwolimy sobie na żywność o wysokim indeksie glikemicznym (na przykład bezę z nutellą) – stężenie cukru w naszej krwi wzrośnie bardzo szybko. Regularne oznaczanie glikemii jest ważne nie tylko dla osób cierpiących na cukrzycę, czy insulinoodporność. Zaleca się ją również osobom zdrowym – dzięki temu parametrowi jesteśmy w stanie wykryć chorobę bardzo wcześnie (zanim na dobre się rozwinie).

Glikemia u kobiet w ciąży

Bardzo ważne jest oznaczanie glikemii u kobiet spodziewających się dziecka. Przesiewowe badania na oznaczenie poziomu glukozy we krwi zaleca się wykonywać pomiędzy czwartym a dwudziestym piątym tygodniem ciąży. Należy mieć świadomość, że jedno badanie nie wystarczy do wykrycia cukrzycy ciążowej. Na podwyższony poziom cukru we krwi może mieć wpływ wiele czynników – na przykład dieta, aktywność fizyczna, a także to, o której godzinie spożyty został ostatni posiłek.

Glikemia po posiłku

Glikemia poposiłkowa (czyli po prostu poziom cukru w naszej krwi po spożyciu posiłku) zaczyna wzrastać po około dziesięciu minutach od momentu spożycia posiłku. Jej maksymalny poziom odnotowuje się zazwyczaj godzinę po jedzeniu. Po około dwóch do trzech godzin powinna ona powrócić do pierwotnego stanu.

Jeżeli jej wartości wynoszą < 50 mg/dl [2,8 mmol/l], mamy do czynienia z hipoglikemią reaktywną poposiłkową (niedocukrzeniem). 

Wartości prawidłowe to < 140 mg/dl [7,8 mmol/l].

W przypadku, kiedy wyniki mieszczą się w przedziale 140–199 mg/dl [7,8-11,1 mmol/l], mamy do czynienia z hiperglikemią poposiłkową.

Natomiast wartości większe lub równe 200 mg/dl [ ≥ 11.1 mmol/l] sugerują, że może występować cukrzyca.

Glikemia na czczo

Glikemia na czczo to poziom cukru w naszej krwi, w momencie, gdy na co najmniej osiem godzin przed badaniem nic nie jedliśmy (w przeciwnym wypadku wyniki nie będą wiarygodne).

Prawidłowe stężenie glukozy we krwi to 70–99 mg/dl [3,9–5,5 mmol/l].

O nieprawidłowej glikemii na czczo mówimy przy wartościach 100–125 mg/dl [5,6–6,9 mmol/l].

Podejrzenie cukrzycy występuje wówczas gdy glikemia na czczo wynosi > 125 mg/dl [> 6,9 mmol/l].

Glikemia przygodna 

O glikemii przygodnej mówimy, gdy poziom cukru we krwi oznaczany jest o dowolnej porze dnia, a także niezależnie od tego, kiedy spożyliśmy ostatni posiłek. Powinniśmy czuć się zaalarmowani, kiedy wartości są większe lub równe 200 mg/dl (11,1 mmol/l).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here