Czarna sól – charakterystyka, właściwości, jak stosować

0
20

Czarna sól wydobywana jest w Indiach, Pakistanie, a także Bangladeszu. Od tradycyjnej soli różni ją kolor, a także aromat, który bardzo przypomina jajko. Czym dokładnie jest czarna sól? Jakie właściwości ona posiada? Czy czarna sól jest bezpieczna dla naszego zdrowia?

Czym jest czarna sól?

Czarna sól (występuje również pod nazwami kala namak, sól indyjska) jest to przede wszystkim chlorek sodu, z niewielkimi domieszkami siarkowodoru, siarczanu sodu i siarczanu żelaza. Jak już sama nazwa wskazuje sól ma kolor czarny, a także zapach przypominający zapach jaj – przez co jest ona częstym dodatkiem do potraw wegańskich. W sklepach można znaleźć czarną sól himalajską, cypryjską, hawajską, a także islandzką.

Właściwości czarnej soli?

Trudno jest mówić o szczególnych właściwościach czarnej soli, gdyż pod tym względem nie różni się ona zasadniczo od soli tradycyjnej. Jest ona niezbędna dla zachowania zdrowia, pod warunkiem, że będziemy spożywać ją z umiarem (bezpieczna dawka soli w ciągu dnia to około 5 g).

Związków mineralnych zawartych w czarnej soli jest tak mało, że nie można powiedzieć nic o ich prozdrowotnych właściwościach. Są to ilości nie pozwalające na pokrycie dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.

Największym atutem czarnej soli jest jej charakterystyczny zapach, który sprawia, że jest ona chętnie wykorzystywana w kuchni. Kala namak nadaje aromat daniom bezmięsnym, przez co trudno jest je odróżnić od potraw zawierających jaja. Dodatek soli indyjskiej jest zalecany do takich potraw jak wegańskie jajka z ciecierzycy, tofucznicza, czy wegański majonez.

Sól indyjska – gdzie kupić, koszt

Współcześnie czarna sól bardzo zyskuje na popularności, dlatego możemy kupić ją w wielu miejscach. Jest ona dostępna w dobrze zaopatrzonych supermarketach, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli mieszkamy w małej miejscowości – możemy zamówić czarną sól przez internet (oczywiście wówczas musimy liczyć się z koniecznością opłaty za przesyłkę).

Do wyboru mamy sól czarną w płatkach, mieloną, a także w kryształach.

Czarna sól jest nieco droższa od popularnej soli kuchennej. Za kilogram musimy zapłacić od kilku do nawet dwudziestu złotych. 

Przepis na tofucznicę

Mianem tofucznicy określamy jajecznicę dla wegan. Zasadniczą różnicą jest tu fakt, że jajka zostały zastąpione przez tofu. Do przygotowania tego dania będziemy potrzebowali kostki tofu, trzech cebul, dwóch łyżek masła kokosowego, czterech łyżek mleka roślinnego, czarnej soli (do smaku i dla charakterystycznego aromatu), a także pół łyżeczki kurkumy, która nada tofucznicy odpowiedniego koloru.

Cebule należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć je na oleju. Na patelnię wkładamy (uprzednio rozgniecione widelcem tofu) i mieszamy aż stanie się miękkie. Pod koniec dodajemy mleko roślinne i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tofucznicę można podawać ze szczypiorkiem.

Przepis na majonez wegański

Majonez wegański bardzo przydaje się w kuchni wegan, którzy nie chcą rezygnować z tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Do jego przygotowania będziemy potrzebować około trzy czwarte (200 ml) szklanki mleka kokosowego, 550 ml oleju (można dodać nieco więcej), pięć łyżek octu ryżowego (sprawdzi się także ocet jabłkowy i winny), dwie łyżki musztardy, jedną łyżkę czarnej soli, jedną łyżkę syropu z agawy (może być cukier puder lub melasa), a także jedną trzecią łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

Mleko, ocet, musztardę, pieprz, sól i cukier wkładamy do blendera i miksujemy. W międzyczasie powoli wlewamy do masy olej (nie przerywając blendowania). Próbujemy majonez – jeżeli smak nie jest odpowiedni jest to czas, żeby go doprawić. Jeżeli wydaje się nam zbyt gęsty, możemy dodać do niego trochę gorącej wody.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here