Ser owczy – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

0
126

Zainteresowanie serem owczym w Polsce nie jest w tej chwili wielkie. Jednak coraz częściej sięgają po niego osoby, które z różnych powodów zrezygnowały z mleka krowiego i jego przetworów. Sery produkowane z mleka owczego charakteryzują się ciekawym, wyrazistym smakiem. Są również bogate pod względem wartości odżywczych. Co powinniśmy wiedzieć o owczym serze?

Jak produkuje się ser owczy?

Do produkcji sera owczego wykorzystywane jest mleko owiec. Ale nie wszystkich. Rasy mleczne to:

  • Assaf,
  • Tsigay,
  • Lakayune,
  • i East-Frisian.

Ten rodzaj sera posiada długą historię. Wzmianki o nim pojawiają się nawet w mitologii greckiej. Mleko owcze znacznie lepiej nadaje się do produkcji sera niż mleko kozie. Jego atutem jest wysoka zawartość tłuszczu – dzięki niemu z jednego litra owczego można wyprodukować dwa i pół raza więcej sera niż z mleka krowiego.

Mleko owcze jest podgrzewane, a następnie łączone z solą i sokiem z cytryny. W wyniku tych zabiegów powstaje serwatka, a także grudki serowe, które są następnie odcedzane. Taki sposób wytwarzania sera owczego ma miejsce w ekologicznych gospodarstwach i na małych farmach. W przypadku produkcji na większą skalę stosuje się techniki przemysłowe.

Rodzaje owczych serów

Najbardziej znanym na świecie serem owczym jest ser feta (feta w języku greckim oznacza plaster). Jego nazwa została zarejestrowana w UE i oznacza tylko sery w całości wykonane z mleka owczego, ewentualnie sery z maksymalnie trzydziesto-procentową domieszką mleka koziego. Ser feta jest wyraźnie słony, kruchy, posiada kremową konsystencję, a także białą barwę.

Innym owczym serem jest polski Oscypek. Jest on tradycyjnie produkowany w Tatrach. Formuje się go w ciekawe kształty, a także bardzo często wędzi.

Serem owczym jest też pochodząca ze Słowacji bryndza. Posiada ona bardzo wyrazisty smak, a także charakterystyczną, grudkowatą konsystencję.

Ser owczy pochodzący z południowo-środkowych Włoch to Pecorino Romano. Jest on twardy, bardzo słony i aromatyczny. 

Przykładem francuskiego sera owczego jest Requefort. Jest to ser pleśniowy, wyróżniający się wyraźną domieszką niebieskiej pleśni. Jego smak jest bardzo intensywny, lekko słony i pikantny.

Ser owczy pochodzący z Hiszpanii to Manchego. Posiada on nieregularne dziury, kremowe boki, w także wyrazisty kremowy, nieco pikantny smak. Tradycyjny ser Manchego musi leżakować przez okres od dwóch miesięcy do dwóch lat.

Jakie wartości odżywcze posiada ser owczy?

Ser owczy jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. W 100 g sera znajdziemy co najmniej 16 g białka. Sery owcze są tłuste. Zazwyczaj w 100 g zawierają około 23 g tłuszczów. Są to przede wszystkim krótko i średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe (czyli takie, które w ludzkim organizmie nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej).

Owczy ser dostarcza nam witamin A, E, witamin z grupy B (przede wszystkim witaminy B6 i B12), a także witaminy C. W jego składzie są obecne także związki mineralne takie jak magnez, wapń, czy fosfor.

Jak owczy ser wpływa na nasze zdrowie?

Warto od czasu do czasu zdecydować się na zjedzenie porcji owczego sera, gdyż może mieć on pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Jest on w stanie obniżać poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegać tak poważnym chorobom jak miażdżyca. Ser kozi wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, może też przyspieszyć procesy odchudzania. Jednocześnie nie należy jeść go w dużych ilościach, gdyż w 100 g zawiera on około 357 kcal.

Obecność witamin z grupy B i minerałów sprawia, że ser produkowany z mleka owiec korzystnie oddziałuje na pracę układu nerwowego – poprawia nasze samopoczucie, uspokaja, usprawnia procesy poznawcze.

Przeciwwskazania do spożywania sera owczego?

Przeciwwskazaniem do spożywania serów owczych jest nietolerancja laktozy. Warto zdawać sobie sprawę, że zawierają one znacznie więcej niż sery produkowane z mleka krowiego, czy koziego. Jednocześnie warto samemu upewnić się, czy ser owczy rzeczywiście nam szkodzi – część laktozy zostaje bowiem rozłożona przez bakterie kwasu mlekowego. Być może w naszym przypadku nie pojawi się reakcja alergiczna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here