Jajka przepiórcze – charakterystyka, właściwości, dlaczego warto je jeść

0
0
quail egg background isolated macro close up

W polskiej kuchni jajka są powszechnie stosowane, jednak największą popularnością cieszą się u nas jaja kurze. Przygotowujemy z nich jajecznicę, omlety, ciasta. Przysmakiem są jajka w koszulkach, jajka na miękko, na twardo, sadzone, a także pasta jajeczna. Jajka dodajemy także do zup – są niezbędnym elementem zupy szczawiowej, żurku, czy chłodnika. Jednocześnie mało kto wykorzystuje w kuchni jaja przepiórcze, a są one dostępne na półkach dobrze zaopatrzonych sklepów. Jest to błąd, gdyż jajka od przepiórki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zdecydowanie warto jest poznać je bliżej.

Czym są jajka przepiórcze?

Jaja przepiórcze pochodzą od przepiórki zwyczajnej – jest ona gatunkiem średniego ptaka wędrownego zaliczanego do rodziny kurowatych. Przepiórkę można spotkać w całej Europie, Azji Środkowej i Południowej, a także w Afryce. Ptak ten charakteryzuje się płowo-brązowym upierzeniem. Wierzch jego ciała, pierś i głowa pokryte są wzorem w ciemno-brunatnym kolorze. Dodatkowo boki ptaka i wierzch jego ciała zaznaczone są białawym kreskowaniem. Długość ciała przepiórki waha się od szesnastu do dwudziestu centymetrów. Ma ona długie skrzydła – ich rozpiętość to od trzydziestu dwóch do trzydziestu pięciu centymetrów. Masa ciała waha się od siedemdziesięciu do stu pięćdziesięciu pięciu gramów. Przepiórka odżywia się przede wszystkim roślinami, a także drobnymi bezkręgowcami. Jaja przepiórcze pojawiają się w maju i w czerwcu. Jedna samica znosi jednorazowo do trzynastu jaj. Jaja przepiórcze są znacznie mniejsze od jaj kurzych (zazwyczaj ważą około 10g), ich żółtko jest większe od żółtka jaja kurzego, a skorupka pokryta jest charakterystycznymi brązowymi plamkami. Są one smaczne (charakteryzują się bardzo delikatnym smakiem) i bogate w składniki odżywcze. W Polsce przepiórka jest objęta ścisłą ochroną gatunkową.

Jakie wartości odżywcze mają jaja przepiórki?

Jaja przepiórki charakteryzują się wysoką zawartością witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, która jest niezbędna do funkcjonowania narządu wzroku, ma również bardzo pozytywny wpływ na naszą skórę. W ich składzie znajdują się też witaminy z grupy B, które biorą udział w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie, są też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Co ciekawe znajdują się w nich także pewne ilości witaminy C.

Spożywanie jaj przepiórczych to dobry sposób na uzupełnienie ważnych związków mineralnych takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, czy cynk. 

Niewielkie jaja są źródłem pełnowartościowego (zawierającego komplet aminokwasów) białka, a także zdrowych tłuszczów (zawierają nieco więcej tłuszczu niż jaja kurze).

Jak jaja przepiórcze wpływają na zdrowie?

Regularne spożywanie jaj przepiórczych pomaga utrzymać organizm w dobrym zdrowiu. Przede wszystkim dostarczają one nam niezbędnych składników odżywczych, przez co zapobiegają niedoborom. Mogą one pomóc osobom zmagającym się z niskim, a także wysokim ciśnieniem, anemią (uzupełniają poziom żelaza), chorobami wątroby i nerek, a nawet wrzodami żołądka.

Jaja przepiórcze dostarczają składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Włączenie ich do menu może poprawić naszą pamięć i koncentrację, pomóc nam lepiej radzić sobie ze stresem i walczyć z bezsennością.

Spożywanie jaj przepiórczych może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego, gdyż obecne w nich białko charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Co ciekawe jaja przepiórki pomagają oczyścić nasz organizm z toksyn. Są one naturalnym odpromiennikiem.

Obecnie uważa się, że jaja przepiórcze mogą być pomocne w leczeniu chorób o podłożu autoimmunologicznym (zwolennicy ich walorów leczniczych zalecają jeść je na surowo).

Jajka przepiórcze na odchudzanie

Jaja przepiórcze polecane są osobom na diecie redukcyjnej. Są one znacznie mniejsze od jaj kurzych, dlatego zawierają znacznie mniej kalorii. Jedno średnie jajo przepiórcze dostarcza nam 19 kcal (dla porównania jajo kurze to już siedemdziesiąt jeden kalorii).

Jak przygotować jaja przepiórcze?

Osoby, które chcą ugotować jaja przepiórcze muszą zdawać sobie sprawę, że trwa ono znacznie krócej niż  przypadku jaj kurzych (jest to spowodowane ich niewielkim rozmiarem). Jeżeli chcemy ugotować jajka na twardo wystarczy cztery do pięciu minut od momentu zagotowania się wody. W przypadku jajek na miękko zaleca się gotowanie przez minutę od chwili włożenia ich do wrzątku.

Przygotowanie jajecznicy z tych jaj zajmuje zaledwie trzydzieści sekund, dlatego zaleca się ich wcześniejsze rozbicie i przełożenie do miseczki. Na rozgrzaną patelnię powinny trafić naraz wszystkie jajka (porcja dla jednej osoby to od ośmiu do dziesięciu jaj).

Ile kosztują jaja przepiórcze?

Cena jaj przepiórczych jest w dużej mierze uzależniona od sklepu, w którym je kupujemy. Z tego względu przed zrobieniem zakupów dobrze jest porównać oferty kilku sklepów. Zazwyczaj kilkanaście jaj kosztuje od pięciu do ośmiu złotych. Jaja przepiórcze są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, dużych supermarketach, można je kupić nawet przez internet.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here