Czystek – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania, jak zrobić herbatę z czystka
Czystek jest rośliną występującą naturalnie w krajach śródziemnomorskich, a także na Kaukazie. W tych rejonach jest on wykorzystywany przez człowieka w celach leczniczych, a także w weterynarii od ponad dwóch tysięcy lat. Jako, że...
Niezawodny przepis na kurczaka z ananasem i mleczkiem kokosowym
Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym to propozycja dla osób, które znudziły się tradycyjnymi sposobami na przyrządzanie kurczaka. Danie to cechuje nie tylko orientalny smak, ale również prozdrowotne właściwości, gdyż dodajemy do niego orzechy...
Jeżyny – właściwości, wpływ na zdrowie, na odchudzanie, dla kobiet, nalewka z jeżyn
Jeżyny (nazywana niekiedy ożynami czy ostrężynami) należą do roślin, które były doskonale znane naszym praprzodkom. Wiarygodne dane wskazują na to, że były one wykorzystywane w medycynie ludowej już w okresie neolitu. Do celów leczniczych...
Dieta Ewy Dąbrowskiej – zasady, zalety, wady, przeciwwskazania
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej cieszy się dużą popularnością w wielu środowiskach, choć nie brakuje jej również zagorzałych krytyków. Intencją, która przyświecała autorce diety było oczyszczenie organizmu z toksyn, a dzięki temu umożliwienie mu samoleczenia....
Głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przeciwwskazania, ciekawostki
Chyba każdy z nas niejednokrotnie spotkał się z głogiem. Roślina ta powszechnie występuje w Polsce. Choć rośnie blisko, zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z możliwości jej wykorzystania. Głóg nie jest jedynie krzewem ozdobnym, choć...
Tycie przed okresem – jak opanować nieposkromiony apetyt, dieta przed okresem
Nadmierny apetyt przed okresem jest problemem wielu kobiet. W ciągu kilku dni spożywają one znacznie więcej kalorii niż przez resztę miesiąca, co skutkuje przybieraniem na wadze. Okazuje się jednak, że nie wszystkie kobiety ulegają...
Witamina K2 – charakterystyka, nadmiar, niedobór, gdzie występuje
Rola witaminy K2 jest stosunkowo mało znana, a jest to składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Za jakie procesy odpowiada witamina K2? Jakie są skutki niedoboru i nadmiaru tej witaminy? W jakich produktach...
Musztarda – czym jest, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, rodzaje musztardy, historia
Musztarda jest bardzo popularnym dodatkiem do potraw, a także składnikiem licznych sosów. Jej smak jest ostry, bardzo charakterystyczny. Będzie się on różnił w zależności od rodzaju gorczycy, którą zastosowano do produkcji przyprawy. Musztarda to...
Zespół policystycznych jajników – czym jest, przyczyny, objawy, jak wygląda leczenie, dieta
Zespół policystycznych jajników to bardzo poważne schorzenie, które jeżeli nie będzie odpowiednio leczone, może nawet uniemożliwić kobiecie zajście w ciążę. Charakterystycznym jest, że dolegliwość ta występuje stosunkowo często – szacuje się, że na zespół...
Niedobór magnezu – przyczyny, objawy, jak uzupełnić niedobory tego pierwiastka
Magnez jest pierwiastkiem, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jednocześnie jego niedobory możemy obserwować dość często. Czym się objawia niedobór magnezu? Jakie są długotrwałe skutki niedoborów? Co zrobić, żeby problem ten...