Difosforany (oznaczane jako E 450) to substancje chemiczne, które stosuje się do stworzenia jednolitej emulsji, która nie będzie się rozwarstwiać. Liczba ich zastosowań jest duża. Powszechnie używa się ich w przemyśle spożywczym. Są emuglatorami, stabilizatorami, stosuje się je jako substancje spulchniające i wiążące, mogą również pełnić rolę regulatorów kwasowości.
E 450 w żywności
Difosforany występują w wielu produktach spożywczych. Spotkamy je w:
- tradycyjnym mleku,
- mleku w proszku,
- odtłuszczonym mleku,
- śmietanie,
- tłuszczach roślinnych (za wyjątkiem masła),
- serach topionych,
- kandyzowanych owocach,
- przetworach owocowych,
- soli,
- mące,
- przetworach mięsnych,
- napojach dla sportowców,
- suplementach diety,
- lodach,
- sodzie,
- zabielaczach do kawy,
- sosach,
- zupach,
- gumach do żucia,
- płatkach śniadaniowych,
- pastach rybnych,
- ciastach,
- filetach rybnych,
- owocach morza,
- ciastkach,
- herbatnikach,
- i wielu innych.
Czy difosforany są bezpieczne dla zdrowia?
Dodatki do żywności oznaczane symbolem E 450 w Polsce uznawane są za bezpieczne dla zdrowia (są natomiast zakazane w Stanach Zjednoczonych), chociaż spożywanie ich w nadmiarze nie jest bezpieczne. Dopuszczalna dzienna dawka to 70 mg na każdy kilogram masy ciała.
Przekroczenie dozwolonej dawki E 450 może skończyć się uszkodzeniem nerek. Innymi objawami nadmiernego spożycia jest zmniejszenie gęstości kości i zagrożenie osteoporozą.