E 450 – czym jest i czy jest bezpieczny dla naszego zdrowia?

0
9
jabłko, strzykawki

Difosforany (oznaczane jako E 450) to substancje chemiczne, które stosuje się do stworzenia jednolitej emulsji, która nie będzie się rozwarstwiać. Liczba ich zastosowań jest duża. Powszechnie używa się ich w przemyśle spożywczym. Są emuglatorami, stabilizatorami, stosuje się je jako substancje spulchniające i wiążące, mogą również pełnić rolę regulatorów kwasowości.

E 450 w żywności

Difosforany występują w wielu produktach spożywczych. Spotkamy je w:

  • tradycyjnym mleku,
  • mleku w proszku,
  • odtłuszczonym mleku,
  • śmietanie,
  • tłuszczach roślinnych (za wyjątkiem masła),
  • serach topionych,
  • kandyzowanych owocach,
  • przetworach owocowych,
  • soli,
  • mące,
  • przetworach mięsnych,
  • napojach dla sportowców,
  • suplementach diety,
  • lodach,
  • sodzie,
  • zabielaczach do kawy,
  • sosach,
  • zupach,
  • gumach do żucia,
  • płatkach śniadaniowych,
  • pastach rybnych,
  • ciastach,
  • filetach rybnych,
  • owocach morza,
  • ciastkach,
  • herbatnikach,
  • i wielu innych.

Czy difosforany są bezpieczne dla zdrowia?

Dodatki do żywności oznaczane symbolem E 450 w Polsce uznawane są za bezpieczne dla zdrowia (są natomiast zakazane w Stanach Zjednoczonych), chociaż spożywanie ich w nadmiarze nie jest bezpieczne. Dopuszczalna dzienna dawka to 70 mg na każdy kilogram masy ciała.

Przekroczenie dozwolonej dawki E 450 może skończyć się uszkodzeniem nerek. Innymi objawami nadmiernego spożycia jest zmniejszenie gęstości kości i zagrożenie osteoporozą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here