Jak zrobić ciasto z truskawkami bez glutenu?

0

Ciasto z truskawkami to deser, który doskonale smakuje zarówno zimą, jak i podczas letnich dni. Latem dodajemy do niego truskawek świeżych, po sezonie sprawdzą się truskawki mrożone. Co zrobić, żeby smakiem tego wypieku mogły się delektować także osoby z nietolerancją glutenu? Okazuje się, że jest to bardzo proste.

Ciasto z truskawkami – jakich składników potrzebujemy?

Do wykonania bezglutenowego ciasta potrzebujemy kilku składników. Niezbędne będą nam:

  • truskawki świeże lub mrożone w ilości około 300 g,
  • niepełna szklanka mąki kokosowej,
  • pół szklanki oleju kokosowego,
  • trzy łyżki miodu (można je zastąpić trzema łyżkami ksylitolu),
  • dziewięć jaj,
  • trzy łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.

Bezglutenowe ciasto truskawkowe – krok po kroku

Jajka mieszamy z ksylitolem lub miodem (w zależności od tego na co się zdecydowaliśmy). W uzyskaniu gładkiej masy może nam pomóc mikser. Olej kokosowy rozpuszczamy i powoli dodajemy do masy. Mąkę kokosową mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy ją do jajek. Całość dokładnie mieszamy – najszybciej będzie, jeżeli zrobimy to ręcznie.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury stu sześćdziesięciu stopni. Ciasto pieczemy na termoobiegu przez około pół godziny. Na koniec możemy posypać je wiórkami kokosowymi lub ksylitolem.

4.5/10 - (1 vote)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here