Jajka zawierają dużo białka, witamin, minerałów i innych substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego przygotowana z nich jajecznica korzystnie wpływa na zdrowie. Istnieje jednak wiele sposobów na uczynienie jej jeszcze zdrowszą. Przekonajmy się jak to zrobić.
Jajecznica idealna na śniadanie
Współcześnie większość naukowców przekonuje, że jajka nie są zagrożeniem dla naszego zdrowia i wbrew temu, co mówiono przez kilkadziesiąt lat – warto jeść je jak najczęściej. Jedną ze smaczniejszych potraw przygotowaną na bazie jaj jest jajecznica. Podstawowa jajecznica jest smażona na maśle, a do jajek dodaje się jedynie soli (ewentualnie pieprzu).
Żeby jajecznica była jak najzdrowsza, warto zainwestować w jajka najwyższej jakości. Najlepiej jeżeli pochodzą one ze sprawdzonego źródła. Idealna jajecznica to taka, która nie jest do końca ścięta, gdyż zawarte w niej prozdrowotne substancje są w takiej postaci lepiej przyswajalne.
Jajecznica nie powinna być sucha, dlatego unikajmy wlewania jaj na rozgrzany tłuszcz. Masło możemy roztopić na patelni, można je również dodać do jajek przed włożeniem ich na patelnię.
Podczas smażenia zdejmujemy patelnię z ognia co jakiś czas – dzięki temu unikniemy przypalenia. Jajecznicę należy posolić do smaku – najlepszym wyborem będzie tu pozbawiona zanieczyszczeń sól himalajska.
Co dodać do jajecznicy?
Jajecznica będzie zdrowsza i jeszcze smaczniejsza, jeżeli podamy ją z dodatkami. Możemy usmażyć ją z:
- cebulą,
- pomidorami,
- pieczarkami,
- kurkami,
- papryką,
- szpinakiem,
- albo szczypiorkiem.
Oprócz soli i pieprzu warto dodać także inne przyprawy – na przykład oregano.
Śniadanie powinno być najbardziej odżywczym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego nie powinniśmy obawiać się kalorii. O tej porze dobrym pomysłem jest jajecznica na boczku lub polędwicy. Warto podać ją z kromką pełnoziarnistego pieczywa, surowymi owocami i warzywami.
Sportowcy, którym zależy na spożyciu dużej ilości białka często robią jajecznicę z dodatkiem dodatkowych białek (z jajek usuwane są żółtka).