Przepis na mini serniczki wegańskie bez pieczenia

0

Sernik większości z nas kojarzy się wysokokaloryczną potrawą zawierającą twaróg. My proponujemy mini serniczki, którymi mogą delektować się również osoby na diecie wegańskiej. Ich wykonanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Serniczki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, dlatego warto zaproponować je dzieciom jako alternatywę dla tradycyjnych słodyczy.

Mini serniczki wegańskie – jakich składników potrzebujemy?

Do wykonania serniczków będą nam potrzebne:

  • daktyle w ilości 120 g,
  • 50 g orzechów pekan,
  • 50 g płatków owsianych.

Powyższe składniki posłużą do wykonania spodu ciastek. Na masę serową bez sera składa się:

  • 100 g suszonych daktyli,
  • 180 g orzechów nerkowca,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • około 15 ml syropu klonowego,
  • czubata łyżka oleju kokosowego,
  • jedna czubata łyżka kakao,
  • pół łyżeczki wanilii.

Mini serniczki wegańskie krok po kroku

Daktyle należy namoczyć w gorącej wodzie, a następnie odsączyć. Następnie razem z płatkami owsianymi i orzechami pekan miksujemy je na gładką masę. Tak powstałym ciastem wykładamy dno foremek (najlepiej użyć foremek silikonowych, do których ciasto nie będzie przywierać). Na czas przygotowania masy serowej wkładamy foremki z ciastem do lodówki.

Pozostałe daktyle i nerkowce przeznaczone do przygotowania masy serowej należy namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć. Miksujemy je z olejem kokosowym, syropem klonowym, sokiem z cytryny, kakaem i wanilią. W przypadku, kiedy masa jest za gęsta rozrzedzamy ją niewielką ilością wody (uważajmy, żeby nie przesadzić).

Z lodówki wyjmujemy foremki z ciastem i nakładamy do nich masę serową. Serniczki nie wymagają pieczenia. Wystarczy włożyć je na pewien czas do zamrażarki. Świetnie sprawdzą się jako deser w upalne, letnie dni.

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here