Home odżywianie Przepis na mini serniczki wegańskie bez pieczenia

Przepis na mini serniczki wegańskie bez pieczenia

0

Sernik większości z nas kojarzy się wysokokaloryczną potrawą zawierającą twaróg. My proponujemy mini serniczki, którymi mogą delektować się również osoby na diecie wegańskiej. Ich wykonanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Serniczki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, dlatego warto zaproponować je dzieciom jako alternatywę dla tradycyjnych słodyczy.

Mini serniczki wegańskie – jakich składników potrzebujemy?

Do wykonania serniczków będą nam potrzebne:

  • daktyle w ilości 120 g,
  • 50 g orzechów pekan,
  • 50 g płatków owsianych.

Powyższe składniki posłużą do wykonania spodu ciastek. Na masę serową bez sera składa się:

  • 100 g suszonych daktyli,
  • 180 g orzechów nerkowca,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • około 15 ml syropu klonowego,
  • czubata łyżka oleju kokosowego,
  • jedna czubata łyżka kakao,
  • pół łyżeczki wanilii.

Mini serniczki wegańskie krok po kroku

Daktyle należy namoczyć w gorącej wodzie, a następnie odsączyć. Następnie razem z płatkami owsianymi i orzechami pekan miksujemy je na gładką masę. Tak powstałym ciastem wykładamy dno foremek (najlepiej użyć foremek silikonowych, do których ciasto nie będzie przywierać). Na czas przygotowania masy serowej wkładamy foremki z ciastem do lodówki.

Pozostałe daktyle i nerkowce przeznaczone do przygotowania masy serowej należy namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć. Miksujemy je z olejem kokosowym, syropem klonowym, sokiem z cytryny, kakaem i wanilią. W przypadku, kiedy masa jest za gęsta rozrzedzamy ją niewielką ilością wody (uważajmy, żeby nie przesadzić).

Z lodówki wyjmujemy foremki z ciastem i nakładamy do nich masę serową. Serniczki nie wymagają pieczenia. Wystarczy włożyć je na pewien czas do zamrażarki. Świetnie sprawdzą się jako deser w upalne, letnie dni.

Oceń ten post

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.

Exit mobile version