Wielu ludzi wyobraża sobie poranka bez kawy. Cenimy ją za niepowtarzalny aromat i to, że jest w stanie szybko postawić nas na nogi. Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości naturalnej kofeiny, która oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy. Niestety nadmiar...
Pralinki zazwyczaj nie kojarzą się nam ze zdrową żywnością. I rzeczywiście, kiedy przyjrzymy się łakociom na sklepowych półkach, dojdziemy do wniosku, że zawierają one wiele zbędnych dodatków. Jeżeli przyjmujemy gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, znacznie...
Kalettes to warzywo stworzone przez człowieka. Jest on połączeniem brukselki i jarmużu. Jak wygląda ta krzyżówka? Czy kalettes jest zdrowy? Jak smakuje i w jaki sposób można go przyrządzić? Czym jest kalettes? Kalettes (znany również jako kalerosse) to warzywo, które powstało...
Współcześnie coraz większa ilość sklepów ze zdrową żywnością ma w swojej ofercie syrop z agawy. Jest on słodki, konsystencją i barwą przypomina miód, a jednocześnie charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Słodzik ten ma jednak wielu przeciwników. Czy syrop z...
Migdały są nie tylko smaczne, ale też pełne prozdrowotnych substancji. Możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i zdecydowanie warto się nimi zainteresować. Choć zawierają sporo kalorii, powinny jeść je nawet osoby odchudzające się. Jakie właściwości posiadają migdały? W...
Pomarańcze są najpopularniejszymi owocami na świecie. Ich słodko-kwaśny smak i charakterystyczny aromat sprawiają, że trudno znaleźć osobę, która za nimi nie przepada. Pomarańcze pochodzą z Chin, ale uprawiane są w wielu miejscach na świecie. Warunkiem koniecznym dla udanych upraw...
Arbuz (inna jego nazwa to kawon) to soczysty i słodki owoc, który wywodzi się z Afryki Środkowej i Południowej. Arbuzy cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, w tym również w Polsce. Docenia się je między innymi ze względu...
Acerola to owoc pochodzący z Ameryki Południowej i Wysp Karaibskich. Jej popularność w Polsce zaczęła się stosunkowo niedawno i wynika z tego, że acerola zawiera ogromne ilości witaminy C, która zbawiennie wpływa na ludzki organizm. Niewielu z nas wie,...
Ziele angielskie (znane także jako piment) to w kuchni polskiej niezwykle popularna przyprawa. Dodajemy go zarówno do zup, jak i do dań mięsnych. Wbrew swojej nazwie nie pochodzi ono z Anglii, gdzie pojawiło się dopiero w szesnastym wieku. Naturalnym...
Kofta jest potrawą bardzo popularną w kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej czy arabskiej. Tradycyjnie przyrządza się ją z mielonego mięsa jagnięcego, ewentualnie wołowego. My proponujemy przygotowanie dietetycznej kofty, której głównymi składnikami będzie chude mięso z indyka i cukinia. Taka potrawa jest...

Polub nas!

898FaniLubię
17ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy