Sól kłodawska należy do najpopularniejszych soli wykorzystywanych w polskich kuchniach. Oprócz typowych zastosowań, znajduje ona zastosowanie w kosmetyce, gastronomii i innych dziedzinach przemysłu. Czym dokładnie jest sól kłodawska? Jakie właściwości posiada? Co to jest sól kłodawska? Mianem soli kłodawskiej (chlorek sodu)...
Czarna sól wydobywana jest w Indiach, Pakistanie, a także Bangladeszu. Od tradycyjnej soli różni ją kolor, a także aromat, który bardzo przypomina jajko. Czym dokładnie jest czarna sól? Jakie właściwości ona posiada? Czy czarna sól jest bezpieczna dla naszego...
W polskiej kuchni jajka są powszechnie stosowane, jednak największą popularnością cieszą się u nas jaja kurze. Przygotowujemy z nich jajecznicę, omlety, ciasta. Przysmakiem są jajka w koszulkach, jajka na miękko, na twardo, sadzone, a także pasta jajeczna. Jajka dodajemy...
Kwas fosforowy jest na szeroką skalę wykorzystywany w przemyśle spożywczym (między innymi jako ważny składnik napojów o smaku coli) i nie tylko. Znajduje się on na liście dozwolonych dodatków do żywności, co nie oznacza, że nie pozostaje bez wpływu...
Na półkach sklepowych znajdziemy wiele różnych rodzajów soli. Bardzo dużą popularnością cieszy się szczególnie sól morska i sól kuchenna. Jakie są pomiędzy nimi różnice? Która sól ma korzystniejszy wpływ na nasze zdrowie? Wybór dobrej soli ma duże znaczenie, gdyż...
Kwas fitynowy jest obecny w wielu produktach spożywczych, które spożywamy na co dzień (szczególnie duże jego ilości zawierają rośliny strączkowe, a także orzechy i zboża). Choć jest on niezbędny roślinom, może negatywnie oddziaływać na organizm człowieka? Czym dokładnie jest...
Chałwa to dla wielu z nas jeden z ulubionych przysmaków. Mało kto wie, że pochodzi ona z Iranu, a do Europy sprowadzono ją z Indii niedawno – bo na początku dwudziestego wieku. Jak produkuje się chałwę? Jakie wartości odżywcze...
Tymianek jest jednym z najpopularniejszych ziół wykorzystywanych w polskiej kuchni. Cenimy go za niepowtarzalny aromat, a także charakterystyczny smak. Warto mieć świadomość, że tymianek ma o wiele więcej zastosowań niż tylko wzbogacanie smaku naszych potraw. Od wieków znajduje on...
Miód gryczany charakteryzuje się ciemną barwą i bardzo intensywnym, charakterystycznym smakiem. Na tle innych miodów wyróżnia się również wysoką zawartością dobrze przyswajalnych witamin i minerałów. Ze względu na wysoką zawartość kwasów jest wykorzystywany do produkcji miodów pitnych. Jak produkuje...
Orzechy pekan są w Polsce stosunkowo mało znane. Jednocześnie warto zapoznać się z nimi bliżej, gdyż posiadają bogate wartości odżywcze, przez co znakomicie wpływają na ciało i umysł człowieka. Jaki jest skład orzechów pekan? W jaki sposób oddziałują one...

Polub nas!

914FaniLubię
18ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy