Cielęcina to mięso chude, delikatne i lekkostrawne. W Polsce dość mało popularne ze względu na wysoką cenę, a także zdaniem niektórych – trudności w przygotowaniu. Jako, że cielęcina jest pełna cennych substancji odżywczych i walorów prozdrowotnych, dietetycy zalecają włączenie...
Współcześnie wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w Polsce. Sięgamy po nią chętniej niż po mięso drobiowe. Szacuje się, że statystyczny Polak spożywa nawet 40 kilogramów mięsa wieprzowego rocznie. Skoro jemy wieprzowinę tak często, warto dowiedzieć się o niej jak najwięcej. Czym...
Tatarak zwyczajny to roślina pospolicie występująca na terenie naszego kraju. Choć znamy go dobrze, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że posiada on wiele właściwości prozdrowotnych. Czym dokładnie jest tatarak zwyczajny. Jakie właściwości posiada ta roślina? Czy istnieją przeciwwskazania do...
Smalec gęsi jest był bardzo popularny w kuchni staropolskiej. Z jego właściwości korzystała również medycyna naturalna. Jakie wartości odżywcze posiada smalec gęsi? Jak możemy go stosować? Czy smalec gęsi nadaje się do smażenia? Czym jest smalec gęsi? Smalec gęsi to rodzaj...
Wołowina to mięso często wykorzystywane w kuchniach europejskich i kuchni amerykańskiej. Warto zainteresować się wołowiną, gdyż posiada ona wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Jak wołowina wpływa na ludzkie zdrowie? Jak wybrać wołowinę charakteryzującą się najwyższą jakością? Czym jest...
Jagnięcina to w tej chwili mięso stosunkowo mało popularne w Polsce. Zasługuje jednak na uwagę ze względu na swoje wyjątkowe walory prozdrowotne i smakowe. Jakie wartości odżywcze posiada jagnięcina? W jaki sposób mięso to wpływa na nasze zdrowie? Jak...
Glicyna naturalnie występuje w ludzkim organizmie, jednak niekiedy zaleca się przyjmować ją dodatkowo wraz z żywnością lub pod postacią suplementów. Czym dokładnie jest glicyna? Jakie są jej właściwości? W jakich produktach spożywczych możemy ją znaleźć? Jakie choroby związane są...
Wanilia to popularna i bardzo ceniona przyprawa. Cechuje się ona wyjątkowym aromatem i smakiem. Współcześnie jest uważana za jedną z najdroższych przypraw na świecie. Czym dokładnie jest wanilia? Jakie właściwości posiada ta roślina?  Czym jest wanilia płaskolistna? Wanilia płaskolistna to pnącze,...
Zima to bardzo specyficzna pora roku. Część z nas uwielbia ją za śnieg, święta, czy ferie spędzone na nartach. Nie sposób jednak nie zauważyć, że podczas zimowych miesięcy mamy mniej energii, często jesteśmy głodni i więcej jemy, czego efektem...
Kardamon to aromatyczna przyprawa bardzo popularna w Indiach, Chinach i Ameryce Środkowej. Współcześnie bez problemu kupimy go również w Polsce. Warto zdawać sobie sprawę, że kardamon nie tylko nadaje potrawom wyjątkowego aromatu, ale też korzystnie oddziałuje na ludzkie zdrowie....

Polub nas!

3,023FaniLubię
19ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy