Niektórym wydaje się, że kwiaty pełnią jedynie funkcję ozdobną, a ich jedzenie może być nawet niebezpieczne. Nie odnosi się to jednak do wszystkich kwiatów. Niektóre z nich są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pełne wartości odżywczych. Często...
Bardzo wysoki poziom trójglicerydów to problem, którego nie należy bagatelizować. Gdy otrzymujemy niepokojące wyniki badań, powinniśmy zrobić wszystko, żeby obniżyć poziom triglicerydów we krwi. W przeciwnym razie musimy się liczyć z niebezpiecznymi powikłaniami. Jak powinna wyglądać dieta przy podwyższonym...
Stężenie trójglicerydów we krwi oznacza się na lipidogramie razem z poziomem złego i dobrego cholesterolu. W przypadku, gdy przekroczy ono normy, jesteśmy bardziej narażeni na choroby układu krążenia. Czym są trójglicerydy?  Dlaczego u niektórych osób ich poziom jest podwyższony?  Czym...
Stwardnienie rozsiane jest przewlekła chorobą centralnego układu nerwowego, która najczęściej dotyka kobiety pomiędzy dwudziestym a czterdziestym rokiem życia. Współcześnie wielu lekarzy twierdzi, że można zminimalizować objawy tego schorzenia przy pomocy diety. Jak powinien wyglądać jadłospis osoby cierpiącej na stwardnienie...
Kuchnia meksykańska jest bardzo ciekawym połączeniem tradycji kulinarnych Indian i Hiszpanów podbijających tereny Ameryki Południowej. Nie brakuje w niej wyrazistych, ostrych smaków. W 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Współcześnie stała się ona popularna...
Catering dietetyczny to praktyczne rozwiązanie, z którego coraz częściej korzystamy. Firmy oferujące tego typu usługi nie mogą narzekać na brak klientów. Jednocześnie jest ich już tyle, że wybór konkretnego cateringu staje się coraz trudniejszy. Jak wybrać najlepszy catering dietetyczny? Catering...
Kuchnia ukraińska jest pod wieloma względami podobna do kuchni polskiej. Co więcej zawiera ona akcenty żydowskie, rosyjskie, ormiańskie, tatarskie, litewskie, a nawet rumuńskie. Trudno wyobrazić sobie kuchnię ukraińską bez pierogów i ukraińskiego barszczu. Co jeszcze warto wiedzieć o tej...
Kuchnia norweska jest w dużej mierze uwarunkowana położeniem geograficznym – (Norwegowie przez cały rok mają dostęp do świeżych ryb i owoców morza), a także długimi i mroźnymi zimami. Jak wyglądają najpopularniejsze norweskie dania? Czy kuchnia norweska jest zdrowa? Najpopularniejsze produkty...
Kuchnia czeska uważana jest za bardzo smaczną, choć niekoniecznie zdrową. Pod wieloma względami jest podobna do kuchni polskiej. Znajdziemy w niej również inspiracje kulinarne z takich krajów jak Austria, Węgry, Słowacja, czy Niemcy. Co warto wiedzieć o czeskiej kuchni?...
Por po raz pierwszy pojawił się w Polsce w średniowieczu za sprawą królowej Bony. Dziś powszechnie wykorzystuje się go w kuchni – jest ważnym składnikiem włoszczyzny. Cenimy jego walory smakowe. Rzadko natomiast zastanawiamy się w jaki sposób por wpływa...

Polub nas!

2,836FaniLubię
19ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy