To jak się czujemy po posiłku i jak pracuje nasz układ trawienny nie zależy tylko od tego co i jak często jemy. Istnieją inne czynniki, które mogą zaburzyć proces trawienia. Często drobne i wydawałoby się nieznaczące nawyki mają wpływ...
Większości osób żyjących w Polsce jedzenie owadów wydaje się czymś niedorzecznym. Na samą myśl odczuwamy niesmak. Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy, że były one obecne w diecie naszych przodków już od czasów prehistorycznych. Co więcej nawet dziś stanowią one...
Papaja jest to tropikalny owoc bogaty w składniki odżywcze, charakteryzujący się ciekawym smakiem. Jakie składniki odżywcze znajdziemy w papai? Jak wpływa ona na nasze zdrowie? Dlaczego papaja jest popularnym surowcem kosmetycznym? Co to jest papaja? Papaja (melonowiec właściwy, drzewo melonowe) jest...
Cechą charakterystyczną wielu diet zakładających ograniczenia kaloryczności jest brak skuteczności. Osoby odchudzające się w ten sposób nie tracą zbędnych kilogramów, bądź też tracą je na chwilę, po czym szybko z nawiązką odrabiają straty. Po zakończeniu odchudzania zazwyczaj wracają do...
Jesień to dla wielu z nas czas osłabionej odporności. Upalne letnie dni dobiegają końca, temperatury spadają, zaczyna wiać silny wiatr, pojawiają się opady deszczu. Ludzki organizm nie lubi takich zmian i często reaguje na nie osłabieniem lub chorobą. Jesienne...
Buraki zaliczane są do najzdrowszych warzyw. Niestety zbyt rzadko korzystamy z ich dobroczynnych właściwości, pomimo że mamy do nich dostęp przez cały rok, a ich cena jest bardzo niska. Dlaczego powinniśmy częściej jeść buraki? Czym są buraki? Mianem buraków określamy rośliny...
Roladki z piersi kurczaka ze szparagami to pomysł dla tych, którym zależy na przygotowaniu zdrowego, a zarazem wykwintnego dania. Powinni go wypróbować także ci, którym znudził się zwykły pieczony lub grillowany kurczak. Danie do sprawdzi się zarówno na obiad,...
Mięso mielone jest bardzo często wykorzystywane w polskich kuchniach. Przygotowujemy z niego kotlety mielone, pieczenie, sosy do spaghetti. Jest ono bazą lasagne, a także różnego rodzaju farszów. Obecnie w sklepach znajdziemy ogromny wybór mięsa mielonego. Tak duża różnorodność sprawia,...
Pasta sezamowa tahini powszechnie wykorzystywana jest w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest również ważnym elementem kuchni śródziemnomorskich. W ostatnich latach staje się popularna również w Polsce, a to ze względu na jej smakowe i prozdrowotne właściwości. Jak zrobić pastę tahini?...
Surówka z kiszonej kapusty dość często wykorzystywana jest w polskiej kuchni. Bardzo często wykorzystujemy ją jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z rybami, a także ryżem i ziemniakami. Z powodzeniem możemy zjeść ją również na kolację. Jak zrobić...

Polub nas!

920FaniLubię
18ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy