Sok pomidorowy jest dostępny niemal w każdym sklepie. Chociaż mamy do niego nieograniczony dostęp, często nie doceniamy jego niesamowitych właściwości. Jakie wartości odżywcze ma sok z pomidorów? Jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Czy sok pomidorowy może wspomagać proces...
Cydr jabłkowy jest jednym z trunków, które cieszą się dużą popularnością na całym świecie. W Polsce pito cydr już w szesnastym wieku. Choć jest on napojem alkoholowym, wykazuje pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Jakie właściwości ma cydr? Kto powinien...
Początki kuchni sous vide sięgają lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku. Dziś cieszy się ona popularnością na całym świecie. Dzięki tej metodzie gotowania można stworzyć niezwykle aromatyczne dania, a jednocześnie nie stracić wartości odżywczych, jak to się zdarza podczas tradycyjnej obróbki...
Lemoniada arbuzowa to propozycja orzeźwiającego, a jednocześnie pełnego słodyczy napoju w sam raz na letnie dni. Jeżeli ceny arbuzów w naszym sklepie są tak zachęcające, że kupujemy coraz więcej tych owoców, koniecznie wypróbujmy przepis na lemoniadę. W przeciwieństwie do...
Zarówno jagody acai, jak i jagody goji uważane są powszechnie za bardzo zdrowe. Dietetycy zalecają uzupełnienie nimi codziennej diety. Owoce te mają ze sobą wiele wspólnego, chodź znajdziemy również zasadnicze różnice. Dowiedzmy się więcej o jagodach acai i jagodach...
Biała herbata jest znacznie mniej znana niż herbata czarna i zielona, nie oznacza to jednak, że ma mniej prozdrowotnych właściwości. Warto po nią sięgać nie tylko ze względu na delikatny i subtelny smak i aromat. Jeżeli przyjrzymy się jej...
Błękit brylantowy FCF, oznaczany symbolem E133 jest to syntetyczny niebieski barwnik. Używa się go przede wszystkim do barwienia żywności. W Polsce można go znaleźć w wielu produktach zabarwionych na niebiesko – na przykład w słodyczach takich jak: żelki,...
Większości z nas herbata pu erh kojarzy się przede wszystkim z odchudzaniem. I jest to jak najbardziej słuszny trop. Na właściwościach odchudzających nie kończą się jednak jej zalety. Dowiedzmy się więcej o wskazaniach i przeciwwskazaniach do spożywania tej herbaty....
Sezam to roślina znana i stosowana w wielu kuchniach świata. To z niego wytwarza się popularną chałwę i sezamki. Jest on niezbędnym składnikiem pochodzącego z kuchni bliskowschodniej hummusu. Większość osób nie ma pojęcia, że poza unikalnymi walorami smakowymi posiada...
Karczochy to warzywa, które od wieków uprawia się w regionie Morza Śródziemnego. Były one znane i cenione już w starożytnej Grecji i Rzymie. Warzywa te dobrze rosną w ciepłym klimacie, dlatego w Polsce nie są popularne. Współcześnie jednak od...

Polub nas!

898FaniLubię
17ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy