Czerwień allura to popularny barwnik, który znajdziemy w wielu produktach spożywczych. Co do bezpieczeństwa jej stosowania istnieją liczne kontrowersje. W Polsce jest ona dopuszczona do obrotu, jednak istnieją państwa, gdzie E129 znajduje się na liście zabronionych dodatków do żywności....
Karagen znajduje się w wielu produktach spożywczych, które kupujemy na co dzień. Zawierają go między innymi niektóre napoje mleczne, które serwujemy naszym dzieciom. Choćby z tego względu warto dowiedzieć się o tym związku czegoś więcej. Czym dokładnie jest karagen?...
Pirosiarczyn sodu jest to związek o wielu zastosowaniach w przemyśle. Pojawia się on również w produktach spożywczych, które znajdują się w naszej lodówce. Jakie właściwości ma pirosiarczyn sodu? W jaki sposób E223 wpływa na ludzkie zdrowie? Co to jest pirosiarczyn...
Sól wapniowo-disodowa to jeden z dodatków do żywności, który występuje w różnorodnych produktach spożywczych. Ze względu na oddziaływanie na ludzki organizm budzi ona wiele kontrowersji. Czym dokładnie jest E385? W jakich produktach ją znajdziemy? W jaki sposób wpływa ona...
W ostatnich latach coraz więcej mówi się o pestycydach w żywności. Większość z nas ma z nimi kontakt każdego dnia. Stosowanie pestycydów w rolnictwie niesie ze sobą wiele korzyści. Niestety jest również druga strona medalu – mają one negatywny...
Pestycydy są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Już niewielkie ich ilości mogą uczynić spustoszenie w ludzkim organizmie. Powinniśmy więc zrobić wszystko, żeby ich uniknąć. Najskuteczniejszym rozwiązaniem wydaje się zakup owoców i warzyw z ekologicznych upraw. Nie zawsze jednak mamy taką...
Choroba Duhringa to uciążliwe schorzenie, którego przyczyną jest alergia na gluten. Wcześnie postawiona diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety mogą niemal całkowicie zminimalizować jej objawy. Czym dokładnie jest choroba Duhringa? Jakie są jej przyczyny i objawy? Jak leczy się chorych...
Nadżerkowe zapalenie żołądka to nieprzyjemna dolegliwość, która może być spowodowana rozmaitymi czynnikami. Często wywołuje ją nieprawidłowa dieta i stresujący styl życia. Żeby wyeliminować to schorzenie konieczna jest zmiana sposobu żywienia. Jak powinna wyglądać dieta osoby z nadżerkowym zapaleniem żołądka? Co...
Dieta GAPS opiera się na założeniu, że choroby neurologiczne są wynikiem zaburzeń w funkcjonowaniu jelit. Autorka diety jest zdania, że zmiana nawyków żywieniowych zapewni lepsze efekty terapeutyczne niż stosowanie leków. Jakie są zasady diety GAPS? Dla kogo jest ona...
Dieta nordycka uważana jest za jedną z najzdrowszych diet świata. Jej twórcy wzorowali się na tradycyjnym sposobie odżywiania Skandynawów. Na jakich zasadach opiera się dieta nordycka? Jakie efekty możemy dzięki niej uzyskać? Czym jest dieta nordycka? Dieta nordycka to sposób odżywiania,...