Fleksitarianizm, czyli elastyczny wegetarianizm to współcześnie bardzo popularna forma odżywiania. W dużej mierze opiera się on na diecie wegetariańskiej, jednak fleksitarianie nie rezygnują całkowicie z mięsa. Co warto wiedzieć przed przejściem na fleksitarianizm? Czy taka forma żywienia jest zdrowa?...
Jabłka bez wątpienia należą do najpopularniejszych owoców. Są opisane choćby w Biblii (przyczyną wygnania człowieka z raju było właśnie jabłko), jednak ludzie znali je już tysiące lat wcześniej. Jabłka mają wiele prozdrowotnych właściwości – chronią nasze serce, pomagają również...
Chleb upieczony z pełnoziarnistej mąki żytniej jest zdrowszy niż białe pieczywo. Jeżeli tylko możemy, upieczmy go samodzielnie. W ten sposób będziemy mieć pewność, że zawiera on tylko niezbędne, najwyższej jakości składniki. Jakie właściwości odżywcze ma chleb żytni? Jak upiec...
Persymona to słodki owoc i niezwykle odżywczy owoc, który rośnie między innymi w Chinach, Kalifornii czy Japonii. Coraz częściej można ją spotkać w polskich sklepach. Dlaczego warto włączyć persymonę do swojej codziennej diety. Jakie cenne dla zdrowia substancje zawiera...
Patison to warzywo, które zwraca naszą uwagę bardzo ciekawym kształtem. Okazuje się, że nad jego walorami estetycznymi przeważają właściwości odżywcze. Patison do źródło wielu witamin i minerałów, które są nam potrzebne na co dzień. Dodatkowo zawiera on liczne antyoksydanty,...
Kiszona kapusta cieszy się wśród polskich konsumentów dość dużą popularnością, o czym świadczy fakt, że jest dostępna w większości supermarketów i osiedlowych sklepów. Niestety o prozdrowotnych właściwościach soku, który po niej pozostaje wie już mało kto. Większość z nas...
W wielu kuchniach ocet balsamiczny wykorzystywany jest do nadania potrawom wyrazistego smaku. Warto mieć świadomość, że oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych posiada on także prozdrowotne właściwości. Co powinniśmy wiedzieć o occie balsamicznym? Gdzie kupić najwyższej jakości ocet? Co to jest ocet...
Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym to propozycja dla osób, które znudziły się tradycyjnymi sposobami na przyrządzanie kurczaka. Danie to cechuje nie tylko orientalny smak, ale również prozdrowotne właściwości, gdyż dodajemy do niego orzechy i charakterystyczne dla kuchni indyjskiej...
Jeżyny (nazywana niekiedy ożynami czy ostrężynami) należą do roślin, które były doskonale znane naszym praprzodkom. Wiarygodne dane wskazują na to, że były one wykorzystywane w medycynie ludowej już w okresie neolitu. Do celów leczniczych używa się zarówno owoców, korzeni,...
Chyba każdy z nas niejednokrotnie spotkał się z głogiem. Roślina ta powszechnie występuje w Polsce. Choć rośnie blisko, zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z możliwości jej wykorzystania. Głóg nie jest jedynie krzewem ozdobnym, choć prezentuje się wyjątkowo okazale. Od...

Polub nas!

898FaniLubię
15ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy