Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta zimą?

0

Wiele osób zastanawia się jak powinna wyglądać prawidłowa dieta zimą. Warto wiedzieć, że zasadniczo nie powinna ona różnić się od diety stosowanej w innych porach roku, nawet podaż kaloryczna nie powinna być większa i oczywiście dostosowana do aktywności. Warto dowiedzieć się więcej na temat tego, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta zimą.

Czy zimą potrzebujemy bardziej energetycznych posiłków?

Wydaje się, że ze względu na niskie temperatury zimą potrzebujemy więcej kalorii niż latem. W istocie wcale tak nie jest. Jeżeli nie zwiększy się znacząco aktywności, to ilość spożywanych kalorii powinna być mniej więcej taka sama. Ponieważ przy niskiej, ujemnej temperaturze spalanie jest nieco wyższe jeden posiłek może dostarczać o 50-60 kcal więcej niż latem. Zatem różnica jest rzeczywiście nieznacząca.

Jak odżywiać się w miesiącach zimowych?

Na pewno dieta w miesiącach zimowych powinna być rozgrzewająca, co nie oznacza większą podaż kalorii. Można chociażby postawić na lekkie zupy. Rano z kolei sprawdzi się zamiast kanapek owsianka ze szczyptą kardamonu i cynamonu. Do pracy zamiast kanapek możesz zabrać ze sobą zupę w słoiku żaroodpornym. W tej postaci możesz podgrzać ją nawet w kuchence mikrofalowej. Sprawdzi się rosół, pomidorowa, ale i ogórkowa. Po powrocie z pracy można zjeść ciepłą zupę-krem, choćby z brokułów. Możesz też jeść omlety i lekkie, samodzielnie przygotowane zapiekanki warzywne. Oczywiście sprawdzają się od czasu do czasu również potrawy jednogarnkowe typu gulasz, czy nawet bigos, jednak trzeba pamiętać, że nie powinny ociekać tłuszczem. Możesz też zjeść kaszę oraz rybę przygotowaną na parze skropioną oliwą z oliwek. Ryba potrzebuje odrobiny tłuszczu podobnie jak inne potrawy, które zawierają cenne dla zdrowia witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a więc A, D, E i K. Warto spożywać zwłaszcza tłuste ryby morskie, które zawierają najwięcej cennych kwasów Omega-3. Jeśli nie ma się alergii pokarmowej garść orzechów powinna zastąpić inne przekąski w ciągu dnia. Warto pamiętać, że na talerzu powinno znaleźć się 75% warzyw, a pozostałą część stanowią węglowodany złożone, choćby kasze, a także mięso lub ryby. Warto stawiać na kiszonki, czyli ogórki kiszone. Dobrym dodatkiem do ryby czy chudego mięsa może być chociażby surówka z kapusty kiszonej, tartej marchewki z dodatkiem cebuli, okraszona łyżką oleju z pierwszego tłoczenia, a także doprawiona do smaku.

Czy zimą należy stosować suplementy diety?

Mimo, że staramy się dobrze odżywiać, to ze względu na deficyt słońca w miesiącach zimowych i zmniejszonej aktywności fizycznej na powietrzu często brakuje nam witaminy D3. Właśnie ta witamina powinna być suplementowana, zwłaszcza przez osoby starsze, ale w sezonie jesienno-zimowym jest polecana dla każdego. Suplementy na odporność zapewniają dobrą ochronę przed infekcjami, zmniejszając ich ryzyko. Można sięgnąć chociażby po tran, który polecany jest zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Warto sięgnąć też po soki z Aceroli, która zawiera 30-krotnie więcej witaminy C niż cytryna. Ponadto jest cennym źródłem antyoksydantów i beta-karotenu. Polecana jest także w diecie dzieci, podobnie jak tran, który można wybrać też z dodatkiem aromatów, które ułatwiają dzieciom jego spożycie .

Aby wzmocnić swoją odporność zimą warto postawić na aktywność. W zależności od liczby spalonych kalorii można zjeść nieco obfitszy posiłek potreningowy. Zimowe treningi nie muszą być forsowne. Można postawić też na dłuższe spacery czy marszobiegi.

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here