reklama
Awokado uważane jest za jeden z najzdrowszych pokarmów dostępnych na naszej planecie. Dojrzewa aż osiem miesięcy, jednak warto na nie czekać. Jego regularne spożywanie zapobiega powstawaniu wielu chorób, co więcej owoc jest naturalnym kosmetykiem. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do...
Wiórki kokosowe są popularnym dodatkiem do ciast i deserów, a także potraw kuchni azjatyckiej. Cenimy je za doskonały smak i kokosowy aromat. Okazuje się, że wiórki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Pomimo wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych...
Borówka amerykańska ze względu na bardzo smaczne owoce zdobyła sobie wielu zwolenników. Warto włączyć ją do swojego menu również ze względu na walory prozdrowotne. Jakie wartości odżywcze ma borówka amerykańska? Kto szczególnie powinien się nią zainteresować? Jak wygląda uprawa...
Arbuz (inna jego nazwa to kawon) to soczysty i słodki owoc, który wywodzi się z Afryki Środkowej i Południowej. Arbuzy cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, w tym również w Polsce. Docenia się je między innymi ze względu...
Błękit brylantowy FCF, oznaczany symbolem E133 jest to syntetyczny niebieski barwnik. Używa się go przede wszystkim do barwienia żywności. W Polsce można go znaleźć w wielu produktach zabarwionych na niebiesko – na przykład w słodyczach takich jak: żelki,...
Zapalenie błony śluzowej żołądka to dolegliwość, która może dotknąć osób w każdym wieku. Zazwyczaj choroba nie jest groźna, jednak powoduje duży dyskomfort i pogarsza jakość naszego życia. Jej leczenie nie jest możliwe bez zmiany nawyków żywieniowych. Jak powinna wyglądać...
Aronia, choć produkowana w Polsce w ogromnych ilościach, nie cieszy się popularnością, na jaką zasługuje. Powodem może być charakterystyczny, cierpki smak tego owocu. Jeżeli do tej pory unikałeś aronii, koniecznie zapoznaj się z jej dobroczynnymi właściwościami. Picie szklanki soku...
Choć dęby rosną w Polsce w ogromnej ilości, niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że ich owoce – żołędzie są jadalne, a dodatkowo pełne składników odżywczych. Co najwyżej uważamy je za pokarm dla zwierząt hodowlanych. Warto mieć świadomość, że...
Miód faceliowy jest jednym z najbardziej cenionych miodów nektarowych. Zasługuje on na uwagę za sprawą wyjątkowego smaku, intensywnego aromatu i licznych prozdrowotnych właściwości. Jaki jest skład miodu faceliowego? Jak wpływa on na nasze zdrowie? Jak go stosować, żeby w...
Pigwa jest owocem powszechnie uprawianym w Azji. Stamtąd też została sprowadzona do Europy. Jest jednym z pierwszych drzew uprawianych przez człowieka. Możemy się spotkać z wieloma odmianami pigwy. W zależności od odmiany będzie ona przypominała jabłko lub gruszkę. Owoce...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy