Awokado uważane jest za jeden z najzdrowszych pokarmów dostępnych na naszej planecie. Dojrzewa aż osiem miesięcy, jednak warto na nie czekać. Jego regularne spożywanie zapobiega powstawaniu wielu chorób, co więcej owoc jest naturalnym kosmetykiem. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do...
Wiórki kokosowe są popularnym dodatkiem do ciast i deserów, a także potraw kuchni azjatyckiej. Cenimy je za doskonały smak i kokosowy aromat. Okazuje się, że wiórki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Pomimo wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych...
Arbuz (inna jego nazwa to kawon) to soczysty i słodki owoc, który wywodzi się z Afryki Środkowej i Południowej. Arbuzy cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, w tym również w Polsce. Docenia się je między innymi ze względu...
Borówka amerykańska ze względu na bardzo smaczne owoce zdobyła sobie wielu zwolenników. Warto włączyć ją do swojego menu również ze względu na walory prozdrowotne. Jakie wartości odżywcze ma borówka amerykańska? Kto szczególnie powinien się nią zainteresować? Jak wygląda uprawa...
Błękit brylantowy FCF, oznaczany symbolem E133 jest to syntetyczny niebieski barwnik. Używa się go przede wszystkim do barwienia żywności. W Polsce można go znaleźć w wielu produktach zabarwionych na niebiesko – na przykład w słodyczach takich jak:
żelki,...
Uchyłki jelita grubego to dolegliwość, która dotyka przede wszystkich osób starszych – po ukończeniu pięćdziesiątego roku życia. Współcześnie coraz częściej zdarza się, że cierpią na nią osoby młode. W przypadku zdiagnozowania uchyłków jelita grubego zaleca się specjalną dietę, która...
Zapalenie błony śluzowej żołądka to dolegliwość, która może dotknąć osób w każdym wieku. Zazwyczaj choroba nie jest groźna, jednak powoduje duży dyskomfort i pogarsza jakość naszego życia. Jej leczenie nie jest możliwe bez zmiany nawyków żywieniowych. Jak powinna wyglądać...
Zioła przeciwzapalne w łagodny sposób redukują stany zapalne w naszym organizmie. Często okazują się one dobrą alternatywą dla leków przeciwzapalnych, gdyż dają podobne efekty, a jednocześnie nie powodują przykrych efektów ubocznych. Jakie zioła wykorzystać do walki ze stanem zapalnym?
Jak...
Choć dęby rosną w Polsce w ogromnej ilości, niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że ich owoce – żołędzie są jadalne, a dodatkowo pełne składników odżywczych. Co najwyżej uważamy je za pokarm dla zwierząt hodowlanych. Warto mieć świadomość, że...
Człowiekowi od początku istnienia naszego gatunku zdarzało się okresowo głodować. Pierwotnie było to związane z brakiem dostępu do żywności, później głodówki stały się również elementem praktyki religijnej. Współcześnie posty religijne wydają się schodzić na dalszy plan. Pościmy, gdyż wiemy,...