Bardzo często w mediach można spotkać informację, iż nie należy spożywać dużej ilości jaj, ze względu na zawarty w nich cholesterol. Zwiększamy tym samym ryzyko chorób takich jak: miażdżyca, zawał, nadciśnienie. Jednak oprócz cholesterolu jaja mają w sobie wiele...
Szpinak gości na naszych stołach od dawna. Posiada zarówno swoich zwolenników i przeciwników. Bardzo zdrowe warzywo, posiadające dużo białka. Zmora wielu dzieci i przyjaciel mam dbających o zdrowie swoich pociech. Jakiś czas temu pojawiło się stwierdzenie ,że jedzenie jego...
Neofobia żywieniowa nie jest zwykła niechęcią do jedzenia. Jest to poważne schorzenie, którego nie powinno się bagatelizować. Na czym dokładnie polega neofobia żywieniowa u dziecka? Jakie są jej objawy? Jak wygląda proces leczenia? Czym jest neofobia żywieniowa? Neofobia żywieniowa u dzieci...
Imbir jest rośliną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Znajduje on zastosowanie w kuchni i kosmetyce. W krajach Azjatyckich powszechnie wykorzystuje się go od tysięcy lat. Obecnie jest on dostępny również w wielu polskich sklepach, dlatego warto pomyśleć o włączeniu go...
Wszystkim osobom, które znudziły się już drobiem w tradycyjnym wydaniu polecamy przepis na kurczaka z curry i mlekiem kokosowym. Jest on zainspirowany kuchnią tajską, która jest nie tylko aromatyczna, ale również lekka i zdrowa. Taki kurczak to doskonała propozycja...
Dobry stek to dla wielu z nas podstawa obiadu. Niestety część osób popełnia wiele błędów podczas przygotowania steków. Problemem jest nie tylko wybór właściwego mięsa, ale też dobór przypraw, czy sposób obróbki termicznej. Jak przygotować steki, które zachwycą nasze...
Acerola to owoc pochodzący z Ameryki Południowej i Wysp Karaibskich. Jej popularność w Polsce zaczęła się stosunkowo niedawno i wynika z tego, że acerola zawiera ogromne ilości witaminy C, która zbawiennie wpływa na ludzki organizm. Niewielu z nas wie,...
Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym to propozycja dla osób, które znudziły się tradycyjnymi sposobami na przyrządzanie kurczaka. Danie to cechuje nie tylko orientalny smak, ale również prozdrowotne właściwości, gdyż dodajemy do niego orzechy i charakterystyczne dla kuchni indyjskiej...
Choć historia zastosowań karobu przez człowieka sięga tysięcy lat wstecz, nie jest on popularny w Polsce. Współcześnie jeszcze mało kto z nas wie czym on jest i jak się go stosuje. Co powinniśmy wiedzieć o karobie? W jaki sposób...
Komosa ryżowa (quinoa) to roślina znana i uprawiana przez starożytnych Inków już pięć tysięcy lat temu. W społeczeństwie Inków była uznawana za świętą roślinę, gdyż wielokrotnie pozwalała przetrwać okresy głodu. Wywodzi się ona z Ameryki Południowej, a w Europie...

Polub nas!

895FaniLubię
15ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy