Benzoesan sodu (oznaczany jako E 211) to jeden z popularniejszych dodatków do żywności. Znajdziemy go między innymi w wędlinach, gdzie pełni rolę substancji konserwującej i stabilizującej. Co ciekawe używa się go również w przemyśle medycznym i pirotechnicznym. Czy benzoesan...
Syrop klonowy kojarzy się nam przede wszystkim z kuchnią kanadyjską. Przez niektórych jest on nawet określany mianem kanadyjskiego płynnego złota. Okazuje się, że oprócz unikalnych walorów smakowych posiada on również interesujące właściwości odżywcze. Aromatyczny syrop poprawi nam nastrój, a...
Lody bananowe z polewą czekoladową możemy kupić w większości supermarketów. Niestety takie produkty często zawierają konserwanty i inne substancje, które niekoniecznie pozytywnie działają na nasze zdrowie. Znacznie lepszym pomysłem jest wykonanie lodów bananowych z polewą czekoladową samodzielnie. Okazuje się,...
Biała porzeczka to owoc smaczny i pełen wartości odżywczych. Sezon na białe porzeczki rozpoczyna się w lipcu i trwa do sierpnia. Co warto wiedzieć o białej porzeczce? W jaki sposób wpływa ona na nasze zdrowie? Czy istnieją przeciwwskazania do...
Biała czekolada cieszy się zdecydowanie mniejszą popularnością od swojego tradycyjnego odpowiednika, choć ma także swoich zwolenników. Powszechnie wykorzystuje się ją w cukiernictwie. Z jakich składników produkuje się białą czekoladę? Jakie właściwości ona posiada? Jak wybrać białą czekoladę najwyższej jakości?
Czym...
Kapusta należy do najbardziej popularnych warzyw. Cenimy ją za walory smakowe, a także za to, że ma korzystny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Czym dokładnie jest kapusta? W jaki sposób wpływa ona na ludzki organizm? Jakie są przeciwwskazania...
Pistacje powszechnie uważane są za jedne z najzdrowszych, a co więcej także najsmaczniejszych orzechów. Pozytywnie wpływają na nasz mózg i serce. Do tego mogą wspomagać proces odchudzania. Jakie wartości odżywcze mają pistacje? W jaki sposób orzechy te wpływają na...
Ser kozi jest produktem wytwarzanym z mleka kozy. Popularność kozich serów nie jest obecnie zbyt duża. Jest to prawdopodobnie spowodowane faktem, że przez długi czas były one uważane za mniej wartościowe od serów produkowanych z mleka krowiego. Zupełnie niesłuszne,...
Często rezygnujemy ze zdrowego odżywiania, gdyż wydaje się nam, że nas na nie nie stać. I nie dziwne, gdyż większości z nas zdrowa dieta kojarzy się z wymyślnymi i kosztownymi produktami ze sklepów z ekologiczną żywnością. Z pewnością większość...
Święta to jedyny czas w roku, kiedy możemy pozwolić sobie na ucztowanie. Niestety skosztowanie wszystkich świątecznych potraw to nie lada wyzwanie dla naszego układu trawiennego. Przejedzenie sprawia, że czujemy się bardzo źle. Wielu z nas skarży się na bóle...