Chyba każdy z nas zna charakterystyczny smak gorczycy. W postaci musztardy występuje ona powszechne na polskich stołach, jest dodatkiem do wielu popularnych potraw. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że roślina ta była na dużą skalę wykorzystywana...
Surówka z kiszonej kapusty dość często wykorzystywana jest w polskiej kuchni. Bardzo często wykorzystujemy ją jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z rybami, a także ryżem i ziemniakami. Z powodzeniem możemy zjeść ją również na kolację. Jak zrobić...
Komosa piżmowa to pochodząca z Meksyku roślina, która posiada wiele leczniczych właściwości. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że ma ona jednocześnie działanie toksyczne. Czym dokładnie jest komosa piżmowa? Jaki wpływ na nasze zdrowie ma ta roślina? Kto powinien...
Problemy z zaparciami w ciąży ma nawet czterdzieści procent kobiet. Choć nie są one groźne, potrafią skutecznie uprzykrzyć życie przyszłej mamy. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby na pozbycie się zaparć. Warto je wypróbować, gdyż mogą w krótkim czasie przynieść...
Sandacz to jedna z najsmaczniejszych ryb jakie możemy spotkać w polskich stawach. Warto się nim zainteresować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też bogate wartości odżywcze. Co powinniśmy wiedzieć o sandaczu? Jak przyrządzić tę rybę? Co to jest...
Glutaminian sodu jest obecnie powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności. Organizacje zajmujące się bezpieczeństwem żywności uznają go za bezpieczny, pomimo to budzi on wiele kontrowersji. Czym jest glutaminian sodu? W jakich celach się go stosuje? W jaki sposób związek ten...
Karczochy to warzywa, które od wieków uprawia się w regionie Morza Śródziemnego. Były one znane i cenione już w starożytnej Grecji i Rzymie. Warzywa te dobrze rosną w ciepłym klimacie, dlatego w Polsce nie są popularne. Współcześnie jednak od...
Azotan potasu ma jest wykorzystywany w wielu branżach – między innymi spożywczej i kosmetycznej. Z substancją tą mamy kontakt na co dzień, dlatego warto dowiedzieć się o niej więcej. Czym jest azotan potasu? Jakie są jego zastosowania? W jaki...
Cytron jest to egzotyczny owoc, który nazywa się niekiedy ręką buddy lub macką ośmiornicy. Charakteryzuje go ciekawy kształt, a także cytrusowy smak. Cytron jest ceniony również za właściwości prozdrowotne – znajdziemy w nim wiele witamin i minerałów. Regularnie spożywany...
Współcześnie coraz większa ilość sklepów ze zdrową żywnością ma w swojej ofercie syrop z agawy. Jest on słodki, konsystencją i barwą przypomina miód, a jednocześnie charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Słodzik ten ma jednak wielu przeciwników. Czy syrop z...

Polub nas!

907FaniLubię
19ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy