Chyba każdy z nas zna charakterystyczny smak gorczycy. W postaci musztardy występuje ona powszechne na polskich stołach, jest dodatkiem do wielu popularnych potraw. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że roślina ta była na dużą skalę wykorzystywana...
Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym to propozycja dla osób, które znudziły się tradycyjnymi sposobami na przyrządzanie kurczaka. Danie to cechuje nie tylko orientalny smak, ale również prozdrowotne właściwości, gdyż dodajemy do niego orzechy i charakterystyczne dla kuchni indyjskiej...
Kuchnia irlandzka jest bardzo prosta. Jako, że Irlandia była krajem rolniczym – w tradycyjnej kuchni nie brakuje produktów zbożowych. Powszechnie spożywa się ziemniaki, mleko i jego przetwory, a także mięso. Czy kuchnia irlandzka jest zdrowa? Co warto wiedzieć o...
Ciecierzyca jest niezwykle smaczną, ale również i zdrową rośliną. W diecie człowieka jest ona obecna od dawna – wykopaliska archeologiczne sugerują, że była ona uprawiana już 9200 lat przed naszą erą. Dostarcza ona pokaźnych ilości roślinnego białka, dlatego powinny...
Żywność liofilizowana początkowo dostępna była jedynie dla wąskiego grona osób. Z czasem koszty jej wytwarzania znacznie się zmniejszyły, dzięki czemu możemy nabyć ją w coraz większej ilości sklepów. Czym jest proces liofilizacji? Jak tego typu żywność wpływa na nasze...
Brukselka to bardzo interesujące warzywo, które większość z nas powinna włączyć na stałe do swojej diety. Jakie wartości odżywcze posiada brukselka? Jaki ma wpływ na ludzkie zdrowie? Czy może ona nam zaszkodzić? Jak ją gotować, żeby pozbyć się charakterystycznej,...
Każda osoba, która kiedykolwiek się odchudzała doskonale zdaje sobie sprawę, że podczas stosowania diety należy liczyć kalorie. Uczono nas, że przekroczenie wyznaczonej ilości kalorii będzie skutkowało przytyciem. Zazwyczaj nie zastanawiamy się nad znaczeniem kalorii, nie wiemy, że kaloria jest...
Współcześnie tofu można kupić w niemal każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Jest on ceniony zwłaszcza przez osoby stosujące dietę wegańską. Niektórzy spożywają tofu ze względu na jego właściwości lecznicze. Choć niewątpliwie może mieć on pozytywny wpływ na zdrowie i...
Bób jest jednoroczną rośliną strączkową, która była znana człowiekowi już dziesięć tysięcy lat przed naszą erą. Większości z nas kojarzy się on z charakterystycznym (dla niektórych nieprzyjemnym zapachem powstającym podczas obróbki termicznej), przyjemnym smakiem i krótkim okresem dostępności. Choć...
Musztarda jest bardzo popularnym dodatkiem do potraw, a także składnikiem licznych sosów. Jej smak jest ostry, bardzo charakterystyczny. Będzie się on różnił w zależności od rodzaju gorczycy, którą zastosowano do produkcji przyprawy. Musztarda to jednak nie tylko walory smakowe,...

Polub nas!

2,987FaniLubię
19ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy