Zdrowe jedzenie to jeden z najpopularniejszych tematów XXI wieku. Coraz bardziej zdajemy sobie sprawę, że wiele chorób cywilizacyjnych, problem otyłości, nadwagi, złe samopoczucie związane jest z dietą. Dyskusja ta dotyczy jednak najczęściej osób dorosłych. Co jednak z tematem zdrowego...
Czosnek niedźwiedzi na pierwszy rzut oka zupełnie nie przypomina zwykłego czosnku. Podobieństwa znajdziemy natomiast porównując składy tych roślin. Różnica pomiędzy nimi polega na tym, że czosnek niedźwiedzi zawiera więcej prozdrowotnych substancji od czosnku tradycyjnego. Dowiedzmy się więcej o czosnku...
Pieczeń drobiowa to propozycja dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować kurczaka w zupełnie innym wydaniu. Danie jest dietetyczne, a jednocześnie wykwintne, dlatego dobrze sprawdzi się na świątecznym stole. Pieczeń drobiową możemy podać na obiad z ziemniakami i surówką lub...
Szczaw to doskonale znana w kuchni polskiej roślina. Posiada on ciekawe walory smakowe, może również korzystnie wpływać na zdrowie. Czy jest szczaw? Jakie są jego wartości odżywcze? Czego możemy się spodziewać jedząc szczaw regularnie? Co to jest szczaw? Mianem szczawiu określamy...
Natto to jeden z najważniejszych produktów w kuchni japońskiej. Obecnie można je kupić również w niektórych polskich sklepach. Warto się nim zainteresować, gdyż oprócz interesującego smaku posiada liczne prozdrowotne właściwości. Czym dokładnie jest natto? W jaki sposób wpływa ono...
Ogórki kiszone należą do produktów, które powinniśmy jeść przez cały rok, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców. Znacznie lepiej jest zjeść polskie ogórki kiszone niż warzywa sprowadzane z drugiego końca świata...
Olej musztardowy jak już sama nazwa sugeruje produkowany jest z nasion gorczycy. W Polsce nie należy on do produktów popularnych, jednak warto się nim zainteresować ze względu właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Czym charakteryzuje się olej musztardowy? W jaki sposób...
W przypadku większości ludzi nieposkromiony apetyt na słodycze rozpoczyna się już w dzieciństwie. Upodobanie do słodkich przekąsek nie mija nawet kiedy stajemy się dorośli. Z czego wynika apetyt na słodycze? Czy istnieją metody, dzięki którym poradzimy sobie z chęcią...
Agrest to stosunkowo mało popularny owoc, który możemy spotkać w całej Europie, a także Azji i Afryce. Zdecydowanie warto jeść go częściej, gdyż zawiera on wiele prozdrowotnych substancji. Jakie właściwości posiada agrest? Kto szczególnie odczuje korzyści z jego spożywania? Czym...
Współcześnie coraz większa ilość sklepów ze zdrową żywnością ma w swojej ofercie syrop z agawy. Jest on słodki, konsystencją i barwą przypomina miód, a jednocześnie charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Słodzik ten ma jednak wielu przeciwników. Czy syrop z...

Polub nas!

2,896FaniLubię
19ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy