Krewetki są zdecydowanie najpopularniejszymi owocami morza, jakie pojawiają się na polskich stołach. Są one nie tylko modne, ale również zdrowe i (pod warunkiem, że umiejętnie je przyrządzimy) – wyjątkowo smaczne. Jakie wartości odżywcze posiadają krewetki? W jaki sposób skorupiaki...
Gęsina stosunkowo rzadko gości na polskich stołach, pomimo że Polska jest jednym z największych jej producentów w Europie. Niemal cała produkcja trafia na rynek niemiecki i francuski. Choć mięso gęsi jest droższe niż mięso kurczaka, warto się nim zainteresować...
Masło orzechowe dużej części z nas kojarzy się z kuchnią amerykańską. Jest ono tam tradycyjne podawane z tostami, czy naleśnikami tworząc niezbyt zdrowe połączenia. Trzeba zdawać sobie sprawę, że masło orzechowe może być produktem bardzo wartościowym, mającym pozytywny wpływ...
Biała fasola jest w Polsce dostępna w każdym sklepie spożywczym. Choć wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z kultową fasolką po bretońsku, możliwości jej zastosowania jest znacznie więcej? Czym dokładnie jest biała fasola? Jakie są jej wartości odżywcze? W...
Cielęcina to mięso chude, delikatne i lekkostrawne. W Polsce dość mało popularne ze względu na wysoką cenę, a także zdaniem niektórych – trudności w przygotowaniu. Jako, że cielęcina jest pełna cennych substancji odżywczych i walorów prozdrowotnych, dietetycy zalecają włączenie...
Współcześnie wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w Polsce. Sięgamy po nią chętniej niż po mięso drobiowe. Szacuje się, że statystyczny Polak spożywa nawet 40 kilogramów mięsa wieprzowego rocznie. Skoro jemy wieprzowinę tak często, warto dowiedzieć się o niej jak najwięcej. Czym...
Tatarak zwyczajny to roślina pospolicie występująca na terenie naszego kraju. Choć znamy go dobrze, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że posiada on wiele właściwości prozdrowotnych. Czym dokładnie jest tatarak zwyczajny. Jakie właściwości posiada ta roślina? Czy istnieją przeciwwskazania do...
Smalec gęsi jest był bardzo popularny w kuchni staropolskiej. Z jego właściwości korzystała również medycyna naturalna. Jakie wartości odżywcze posiada smalec gęsi? Jak możemy go stosować? Czy smalec gęsi nadaje się do smażenia? Czym jest smalec gęsi? Smalec gęsi to rodzaj...
Wołowina to mięso często wykorzystywane w kuchniach europejskich i kuchni amerykańskiej. Warto zainteresować się wołowiną, gdyż posiada ona wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Jak wołowina wpływa na ludzkie zdrowie? Jak wybrać wołowinę charakteryzującą się najwyższą jakością? Czym jest...
Jagnięcina to w tej chwili mięso stosunkowo mało popularne w Polsce. Zasługuje jednak na uwagę ze względu na swoje wyjątkowe walory prozdrowotne i smakowe. Jakie wartości odżywcze posiada jagnięcina? W jaki sposób mięso to wpływa na nasze zdrowie? Jak...

Polub nas!

3,033FaniLubię
19ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy