Kurkuma to wyjątkowa przyprawa wywodząca się z Indii, która wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Wszystko to za sprawą cennych składników znajdujących się w kurkumie, które wpływają na wyjątkowe właściwości zdrowotne tej popularnej przyprawy. Czym jest kurkuma i jakie zalety zdrowotne niesie za sobą jej obecność w diecie? Wyjaśniamy!
Czym jest kurkuma?
Kurkuma, nazywana także ostryżem, szafranem indyjskim czy żółtym imbirem to przyprawa uzyskiwana z korzenia, która uprawiana jest w Chinach, Indonezji, Wietnamie, Tajlandii i Filipinach, a przede wszystkich w Indiach. Jej popularność wynika z intensywnego żółtego koloru oraz nietuzinkowego zapachu, a także silnego, korzennego i lekko gorzkiego smaku. Kurkuma docenia jest także za swoje właściwości prozdrowotne, które wynikają z obecności w tej przyprawie kurkuminy — składnik ten pobudza pracę neuronów, wspierając funkcjonowanie mózgu oraz wykazując silne działanie przeciwzapalne. Wszystko to sprawia, że kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej, a także w medycynie czy przemyśle kosmetycznym.
5 zalet zdrowotnych kurkumy — dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, która uznawana jest za jedną z najbardziej znanych przypraw na całym świecie. Swoją popularność zawdzięcza ona doskonałym właściwościom zdrowotnym, które zostały udowodnione przez wiele przeprowadzonych badań naukowych. Wśród 5 najważniejszych zalet zdrowotnych wynikających ze spożywania kurkumy można zaliczyć: działanie przeciwzapalne, działanie przeciwutleniające, działanie antybakteryjne, działanie przeciwwirusowe i działanie hepatoprotekcyjne.
Wyjątkowe właściwości zdrowotne kurkumy sprawiają, że przyprawa ta znajduje swoje zastosowanie podczas wspomagania organizmu w leczeniu wielu chorób i ich objawów. Kurkuma sprawdza się m.in. podczas leczenia objawów przeziębienia poprzez działanie przeciwgorączkowe, łagodzenie zapalenia zatok, kaszlu czy kataru oraz pomaga w problemach stomatologicznych — kurkuma pozwala bowiem na łagodzenie stanów zapalnych dziąseł i przyzębia. Suplementacja kurkumy poprawia także stan pacjentów z problemami metabolicznymi, problemami żołądkowo-jelitowymi oraz chorobami układu nerwowego, takimi jak depresja, choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.
Kurkuma w diecie — jak stosować?
Kurkuma to niezwykle wartościowy składnik, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Chcąc zadbać o regularne spożywanie kurkumy, można zdecydować się na częste stosowanie jej jako przyprawy w kuchni oraz przygotowywanie popularnego napoju bazujący na zdrowotnych właściwościach produktów spożywczych, jakim jest złote mleko — do jego przygotowania potrzebna jest sproszkowana kurkuma, mleko, olej kokosowy i dodatki, takie jak cynamon, imbir, pieprz czy miód. Popularnym sposobem na cieszenie się korzyściami, jakie niesie za sobą regularne spożywanie kurkumy okazuje się także sięgnięcie po suplementy diety zawierające ekstrakt z kurkumy, który zawierają optymalną zawartość niezwykle cennego składnika, jakim jest kurkumina.
Więcej szczegółów znajdziesz tutaj: https://naturalnieozdrowiu.pl/kurkuma-wlasciwosci-dzialanie-i-zastosowanie/