Ser pecorino romano – dlaczego uwielbiamy go jeść?

0

O kuchni włoskiej można wiele napisać. Jej potrawy są uwielbiane i znane na całym świecie. Kto nie słyszał o pizzy, czy spaghetti bolognese? Dlaczego włoskie jedzenie jest tak smaczne? W Italii każdy region, prowincja, a nawet i miasteczko posiada własne, charakterystyczne dania. Zdarza się również i tak, że ten sam produkt ma swoje regionalne odmiany. Tak też jest w przypadku sera pecorino romano.

Skąd wziął się włoski ser pecorino?

Pecorino to jeden z najstarszych włoskich serów, produkowany z mleka owczego. Już 2000 lat temu wytwarzany był przez pasterzy wypasających owce na terenach Lacjum i Sardynii. Cieszył się popularnością w cesarskich pałacach oraz w domach legionistów, którzy spożywali codziennie pecorino razem z pieczywem, aby zyskać energię do walki. Włoskie pecorino powstaje wedle ściśle określonej tradycyjnej receptury. Obecnie ser ten chroniony jest znakiem pochodzenia, czyli symbolem DOP. Jego nazwa wzięłą się od słowa “pecora”, co w języku włoskim oznacza owcę. 

Jak smakuje pecorino?

Pecorino Romano to podpuszczkowy ser dojrzewający wytworzony wyłącznie z owczego mleka. Jest twardy, a zarazem kruchy. W smaku jest pikantny i słony, przy czym ma grudkowatą konsystencję. Może przypominać parmezan, jednak pecorino posiada bardziej intensywny zapach. 

Czy ser pecorino romano jest zdrowy?

Włoski przysmak to prawdziwe źródło kwasów tłuszczowy, białka i witamin. Główną zaletą sera jest wysoka zawartość sprzężonego kwasu linolowego oraz nienasyconego kwasu tłuszczowego odpowiedzialnego za walkę z chorobami układu krążenia oraz nowotworami. Pecorino bogaty jest również w kwasy tłuszczowe omega 3, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i wzmacniające odporność organizmu. W serze znajdują się spore ilości magnezu, potasu i wapnia. Osoby cierpiące na alergię mogą spokojnie sięgać po ser pecorino romano, ponieważ zawiera on mniej laktozy niż nabiał krowi. Spożywając go warto jednak pamiętać, że jest to produkt dość kaloryczny ze względu na wysoki poziom tłuszczu. 

włoskie sery i włoskie produkty

Pecorino romano w kuchni – z czym go podawać?

To jak wykorzystamy pecorino romano w kuchni jest kwestią inwencji twórczej kucharza. Plastry sera skropione octem balsamicznym, polane miodem kasztanowym z dodatkiem orzechów włoskich świetnie smakują w połączeniu ze świeżym pieczywem. Ser można również wykorzystać jako składnik wielu farszów. Idealnie komponuje się z lekkim białym lub różowym winem. Starty pecorino nada wyśmienitego smaku makaronom, sosom, zapiekankom oraz warzywom. Podany na desce w towarzystwie innych serów, winogrona oraz wędlin będzie smakował obłędnie. Miłośnicy serów prawdziwą poezję smaku mogą odkryć w sklepie internetowym Schronisko Bukowina, gdzie można znaleźć nie tylko włoski ser pecorino romano, ale także całą masę oryginalnych produktów importowanych prosto z Włoch. Kupując produkty włoskie w sklepie online Schronisko Bukowina mamy gwarancję najwyższej jakości oraz znakomitego smaku. Produkty z Italii świetnie sprawdzą się jako przekąski na imprezę oraz pyszne dodatki do codziennych potraw.

 

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here