Mleko owsiane – jakie ma właściwości, zalety, przeciwwskazania, jak zrobić je samodzielnie?

0

Mleko owsiane może okazać się bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Jest to napój roślinny, którym powinni zainteresować się weganie, a także osoby z nietolerancją laktozy. Współcześnie możemy kupić mleko owsiane w wielu sklepach, choć znacznie taniej będzie przygotować je samodzielnie.

Jakie zalety ma mleko owsiane?

Osoby, które zastanawiają się nad zakupem mleka owsianego powinny poznać jego właściwości. Dla wielu atutem jest delikatny, słodkawy, nienarzucający się smak. Z tego względu z powodzeniem można dodać go do kawy, owsianki i wielu innych potraw. Napój jest dość wodnisty, jednak po jego wypiciu przez długi czas odczuwamy sytość. Warto wykorzystać je do przygotowania ciast, naleśników, a nawet drinków mlecznych.

W mleku owsianym znajdziemy pokaźne ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Co ciekawe napój ten jest cennym źródłem witamin. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy B, które mają bardzo pozytywny wpływ między innymi na funkcjonowanie układu nerwowego, a także witaminę A (mleko owsiane posiada jej dwa razy więcej niż mleko od krowy). Roślinne mleko zawiera także cenne związki mineralne:

  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • wapń,
  • cynk,
  • fosfor,
  • czy miedź.

Dla wielu osób atutem będzie fakt, że napój ten nie jest tłusty. Mogą pić je osoby chore na anemię, gdyż jest ono zasobne w żelazo.

Regularne picie mleka owsianego obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, działa też antybakteryjnie.

Kto powinien zrezygnować z mleka owsianego?

Owsiane mleko nie jest dobrym wyborem dla osób chorujących na celiakię. A to ze względu na fakt, że w jego składzie znajduje się avenina – substancja, na którą ludzki organizm reaguje podobnie jak na gluten. Wypicie napoju owsianego może (choć nie musi spowodować silną alergię).

Jak zrobić mleko owsiane?

płatki owsiane, miska, drewniana łyżkaSamodzielne przygotowanie mleka owsianego jest bardzo proste, a dodatkowo zajmuje niewiele czasu. Warto spróbować, gdyż koszt takiego napoju w sklepie jest znacznie wyższy niż w przypadku mleka krowiego. Dodatkową zaletą mleka przygotowanego samodzielnie jest znacznie lepszy smak niż w przypadku napoju sklepowego. Samodzielne przygotowywanie to również gwarancja, że pijemy mleko wykonane tylko i wyłącznie z najwyższej jakości składników.

Do wykonania napoju potrzebujemy jedynie dwóch składników:

  • płatków owsianych (powinno nam wystarczyć około 200 g),
  • a także półtora litra gorącej wody.

Przygotowanie polega na zmieleniu płatków w blenderze. Następnie należy przesypać je do dużej butelki lub słoja i zalać gorącą wodą (jeżeli mamy trochę więcej czasu możemy zalać płatki zimną wodą i odstawić je na noc). Taką mieszankę powinniśmy odstawić na mniej więcej pół godziny. Po upływie tego czasu należy zamieszać naczyniem i przelać jego zawartość przez gęste sito. Nasze mleko jest praktycznie gotowe. Teraz wystarczy przelać je do mniejszych butelek i włożyć do lodówki. Okres przydatności do spożycia to trzy dni.

Mleko owsiane smakuje bardzo dobrze zarówno na gorąco, jak i na zimno.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here