Home odżywianie Przepis na kurczaka curry z mlekiem kokosowym

Przepis na kurczaka curry z mlekiem kokosowym

0

Wszystkim osobom, które znudziły się już drobiem w tradycyjnym wydaniu polecamy przepis na kurczaka z curry i mlekiem kokosowym. Jest on zainspirowany kuchnią tajską, która jest nie tylko aromatyczna, ale również lekka i zdrowa. Taki kurczak to doskonała propozycja na obiad i kolację. Jego efektowny wygląd i oryginalny smak sprawia, że możemy zaserwować go także naszym gościom. Danie, choć z pozoru skomplikowane jest banalnie proste do wykonania.

Kurczak z curry i mlekiem kokosowym – w jakie składniki się zaopatrzyć?

Do przygotowania dania będziemy potrzebowali:

  • trzech filetów z piersi kurczaka (opcjonalnie można użyć indyka),
  • jedną puszkę mleka kokosowego (400 ml),
  • jedną czerwoną paprykę,
  • cebulę,
  • marchew,
  • cztery plasterki ananasa z puszki,
  • jedną żółtą paprykę,
  • jedną zieloną paprykę,
  • curry,
  • oliwę z oliwek,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • makaron pełnoziarnisty (możemy zastąpić go także brązowym ryżem).

Kurczak z curry i mlekiem kokosowym – przygotowanie

Mięso należy dokładnie oczyścić i pokroić w plastry. Następnie obtaczamy je w curry, dodajemy odrobinę pieprzu i soli (jeżeli jest to konieczne). Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek.

Kiedy kurczak się smaży, możemy zająć się warzywami. Myjemy je dokładnie i oczyszczamy, a następnie kroimy w paski. Dusimy je na osobnej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do warzyw dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie do sosu warzywnego dodajemy kurczaka.

Kurczaka możemy podawać z makaronem pełnoziarnistym lub brązowym ryżem.

Kurczak z curry i mlekiem kokosowym – wartości odżywcze

Aromatyczny kurczak z curry, mlekiem kokosowym i warzywami to źródło dobrze przyswajalnego białka, a także witamin i minerałów. Co więcej proces duszenia minimalizuje straty witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ze względu na obecność dużej ilości witaminy C pochodzącej z papryki (jedna papryka pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę) danie wzmacnia naszą odporność.

Do wykonania tego dania używamy dużych ilości curry – przyprawy pochodzącej z Azji południowej, która jest niezwykle popularna w kuchni Dalekiego Wschodu. Curry to mieszanka składająca się z takich przypraw jak:

  • kurkuma,
  • czosnek,
  • kozieradka,
  • cynamon,
  • goździki,
  • kolendra,
  • gałka muszkatołowa,
  • anyż,
  • imbir,
  • kmin rzymski,
  • chili,
  • gorczyca,
  • kardamon,
  • pieprz cayenne.

Curry zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy, dlatego jest dobrym wyborem w profilaktyce przeciwnowotworowej. Spowalnia również procesy starzenia. Dodatkowo uchodzi za bardzo dobre źródło żelaza, co jest istotne z punktu widzenia osób cierpiących na anemię. Zawarta w curry kozieradka obniża stężenie cholesterolu we krwi, kardamon i cynamon rozszerzają naczynia krwionośne, co jest pożądane w profilaktyce chorób układu krążenia. Curry pozytywnie wpływa na pracę mózgu, obniża stężenie glukozy we krwi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a dodatkowo wzmacnia nasze kości.

Dodatek makaronu pełnoziarnistego lub brązowego ryżu sprawia, że danie staje się bogate w błonnik, który jest szczególnie ważny dla osób odchudzających się. Poprawia on trawienie, a także zapewnia długotrwałe poczucie sytości.

4.9/10 - (4 votes)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.

Exit mobile version