Przepis na kurczaka curry z mlekiem kokosowym

0
18
kurczak curry z mlekiem kokosowym

Wszystkim osobom, które znudziły się już drobiem w tradycyjnym wydaniu polecamy przepis na kurczaka z curry i mlekiem kokosowym. Jest on zainspirowany kuchnią tajską, która jest nie tylko aromatyczna, ale również lekka i zdrowa. Taki kurczak to doskonała propozycja na obiad i kolację. Jego efektowny wygląd i oryginalny smak sprawia, że możemy zaserwować go także naszym gościom. Danie, choć z pozoru skomplikowane jest banalnie proste do wykonania.

Kurczak z curry i mlekiem kokosowym – w jakie składniki się zaopatrzyć?

Do przygotowania dania będziemy potrzebowali:

  • trzech filetów z piersi kurczaka (opcjonalnie można użyć indyka),
  • jedną puszkę mleka kokosowego (400 ml),
  • jedną czerwoną paprykę,
  • cebulę,
  • marchew,
  • cztery plasterki ananasa z puszki,
  • jedną żółtą paprykę,
  • jedną zieloną paprykę,
  • curry,
  • oliwę z oliwek,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • makaron pełnoziarnisty (możemy zastąpić go także brązowym ryżem).

Kurczak z curry i mlekiem kokosowym – przygotowanie

Mięso należy dokładnie oczyścić i pokroić w plastry. Następnie obtaczamy je w curry, dodajemy odrobinę pieprzu i soli (jeżeli jest to konieczne). Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek.

Kiedy kurczak się smaży, możemy zająć się warzywami. Myjemy je dokładnie i oczyszczamy, a następnie kroimy w paski. Dusimy je na osobnej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do warzyw dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie do sosu warzywnego dodajemy kurczaka.

Kurczaka możemy podawać z makaronem pełnoziarnistym lub brązowym ryżem.

Kurczak z curry i mlekiem kokosowym – wartości odżywcze

Aromatyczny kurczak z curry, mlekiem kokosowym i warzywami to źródło dobrze przyswajalnego białka, a także witamin i minerałów. Co więcej proces duszenia minimalizuje straty witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ze względu na obecność dużej ilości witaminy C pochodzącej z papryki (jedna papryka pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę) danie wzmacnia naszą odporność.

Do wykonania tego dania używamy dużych ilości curry – przyprawy pochodzącej z Azji południowej, która jest niezwykle popularna w kuchni Dalekiego Wschodu. Curry to mieszanka składająca się z takich przypraw jak:

  • kurkuma,
  • czosnek,
  • kozieradka,
  • cynamon,
  • goździki,
  • kolendra,
  • gałka muszkatołowa,
  • anyż,
  • imbir,
  • kmin rzymski,
  • chili,
  • gorczyca,
  • kardamon,
  • pieprz cayenne.

Curry zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy, dlatego jest dobrym wyborem w profilaktyce przeciwnowotworowej. Spowalnia również procesy starzenia. Dodatkowo uchodzi za bardzo dobre źródło żelaza, co jest istotne z punktu widzenia osób cierpiących na anemię. Zawarta w curry kozieradka obniża stężenie cholesterolu we krwi, kardamon i cynamon rozszerzają naczynia krwionośne, co jest pożądane w profilaktyce chorób układu krążenia. Curry pozytywnie wpływa na pracę mózgu, obniża stężenie glukozy we krwi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a dodatkowo wzmacnia nasze kości.

Dodatek makaronu pełnoziarnistego lub brązowego ryżu sprawia, że danie staje się bogate w błonnik, który jest szczególnie ważny dla osób odchudzających się. Poprawia on trawienie, a także zapewnia długotrwałe poczucie sytości.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here