Curry – właściwości, przykłady zastosowań, wpływ na zdrowie

0
116

Współcześnie curry należy do jednych z najpopularniejszych przypraw. Jest ona inspirowana kuchnią indyjską, nie tylko niesamowicie aromatyczna, ale posiadająca również walory lecznicze. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma curry? W jaki sposób wykorzystać tę przyprawę w kuchni?

Przyprawa curry – właściwości

Curry to właściwie kompozycja przypraw, która może występować w różnych wariantach. Najczęściej w jej składzie można spotkać:

  • kurkumę,
  • imbir,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • kolendrę,
  • kmin rzymski,
  • gorczycę,
  • i chili.

Możemy znaleźć także z curry z dodatkiem:

  • cynamonu,
  • kardamonu,
  • szalotki,
  • gałki muszkatołowej,
  • czosnku,
  • czy też goździków.

Współcześnie w sklepach można kupić curry indyjskie (czerwone lub żółte), a także curry pochodzące ze Sri Lanki (ciemnobrązowe), które charakteryzuje się znacznie ostrzejszym smakiem.

Proporcje poszczególnych przypraw nie są jednoznacznie określone, dlatego możemy spotkać się z jeszcze wieloma wariantami curry.

Curry zawiera śladowe ilości witamin – przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy C, E, A i D. Znajdziemy w nim również niewielkie ilości minerałów – głównie:

  • żelaza,
  • miedzi,
  • selenu,
  • czy fosforu.

Mieszanka przypraw zawiera ponadto:

  • białko,
  • błonnik,
  • nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jako, że curry jest mieszanką leczniczych przypraw, wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Curry na wzmocnienie odporności

Po mieszankę przypraw curry powinny sięgać osoby, którym zależy na wzmocnieniu odporności. Zawiera ona między innymi kurkumę, kolendrę, imbir, czosnek, czy cynamon, które charakteryzują się silnym działaniem przeciwzapalnym. Obecna w curry kurkuma działa też przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Jest ceniona przede wszystkim na zdolność do hamowania rozwoju komórek nowotworowych.

Curry dla osób chorych na cukrzycę

Curry, a konkretnie cynamon i kurkuma obniżają stężenie glukozy we krwi na czczo. Ta informacja jest szczególnie ważna dla osób cierpiących na cukrzycę typu II lub insulinoodporność. Bardzo dobre efekty można uzyskać już dzięki niewielkim ilościom mieszanki.

Curry na odchudzanie

O włączeniu curry do swojego menu powinny pomyśleć także osoby odchudzające się. Zawiera ona przyprawy takie jak chili i imbir, które przyspieszają metabolizm. Dodatkowo czarny pieprz, gorczyca i kolendra pomagają przy kłopotach trawiennych, które często dotyczą osób stosujących dietę odchudzającą.

Curry dla sprawnego mózgu

Liczne badania wykazują, że curry przyczynia się do dłuższego zachowania sprawności umysłowej. Wszystko to dzięki zawartej w nim kurkumie. Jej najważniejszy składnik – kurkumina charakteryzuje się działaniem neuroprotekcyjnym. Również imbir przyczynia się do zwiększenia wydajności umysłowej. Z tego względu curry może być pomocne nawet dla osób chorujących na alzheimera.

Przeciwwskazania do stosowania curry

Choć curry posiada liczne prozdrowotne właściwości, nie jest wskazana dla wszystkich. Nie powinny spożywać jej osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew. Inne poważne przeciwwskazania to kamica pęcherzyka żółciowego – spożywanie potraw z dodatkiem curry może w tym wypadku spotęgować dolegliwości bólowe.

Zastosowanie curry w kuchni

Curry to mieszanka orientalnych przypraw, która w znanej nam formie została stworzona w osiemnastym wieku przez Brytyjczyków. Smakiem i aromatem przypomina ona hinduską mieszankę przypraw – gram masalę. Curry idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, a także wegetariańskimi. Można dodawać jej do drobiu, ryb, różnego rodzaju zup, ryżu. Popularność curry sprawiła, że można ją spotkać w kuchniach na całym świecie.

Orientalną przyprawę można zakupić w gotowej postaci lub przygotować je w domu. W tym celu należy wymieszać i zmielić wszystkie przyprawy, które wchodzą w jego skład.

Prosty przepis na sos curry

Sos curry idealnie komponuje się z drobiem i rybami nadając im orientalnego smaku i aromatu. Warto go spróbować, zwłaszcza, że jest bardzo prosty w przygotowaniu. Sos curry świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do jego wykonania potrzebujemy czterech składników:

  • trzech łyżeczek curry,
  • pół szklaki wrzącej wody,
  • opakowania jogurtu greckiego (naturalnego),
  • a także jednej łyżeczki masła.

Zaczynami od rozpuszczenia masła w niewielkim naczyniu. Gdy stanie się płynne, dodajemy do niego curry i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki wody o temperaturze około stu stopni. Całość mieszamy i przez chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy jogurt grecki. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Jeżeli sos jest zbyt rzadki gotujemy go do momentu uzyskania optymalnej konsystencji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here