Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie spotkała się z cynamonem. Przyprawa ta charakteryzuje się unikalnym aromatem i smakiem. Cynamon jest używany do doprawiania deserów, ale także dań mięsnych. Często używa się go jako składnika mieszanek przypraw. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że cynamon posiada również właściwości prozdrowotne. Sprawdźmy dlaczego warto wykorzystać tę przyprawę w naszej kuchni.
Co to jest cynamon?
Cynamon jest niezaprzeczalnie jedną z najpopularniejszych na świecie przypraw. Jego niesamowite właściwości odkryli już starożytni Egipcjanie (był przez nich wykorzystywany do mumifikowania zwłok). W starożytnych Chinach był natomiast popularnym lekiem na przeziębienie i dolegliwości trawienne. Współcześnie największymi jego producentami są:
- Chiny,
- Sri Lanka,
- Wietnam,
- i Indonezja.
Przyprawa ta ceniona jest za charakterystyczny korzenny zapach i wyjątkowy smak, który idealnie komponuje się z deserami i nie tylko. Cynamon działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, pomaga w leczeniu dolegliwości trawiennych, jest również sprzymierzeńcem osób odchudzających się. Naukowcy odkryli, że zawarte w nim składniki mogą opóźnić, a nawet cofnąć zniszczenia mózgu wywołane przez chorobę Parkinsona. Warto mieć świadomość, że prozdrowotne właściwości wykazuje jedynie cynamon cejloński.
Właściwości cynamonu
Cynamon zawiera pewne ilości witamin i minerałów. Znajdziemy w nim:
- wapń,
- potas,
- chrom,
- mangan,
- sód,
- cynk,
- czy żelazo.
Szczególnie dużo jest w nim manganu, który zapewnia nam mocne i zdrowe kości, chroni przed osteoporozą, bierze udział w wytwarzaniu hormonów tarczycy, jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Mangan bierze ponadto udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek i wchłanianiu żelaza.
Sproszkowana przyprawa jest doskonałym źródłem tanin (garbników), które wykazują właściwości spowalniające podział komórek nowotworowych. Cynamon zawiera także pewne ilości błonnika, który usprawnia procesy trawienia.
Dodatkowo jest on źródłem takich substancji jak:
- flawonole,
- flawony,
- izoflawony,
- katechiny,
Zawiera także:
- kwas elagowy,
- chlorogenowy,
- kawowy,
- i ferulowy,
które są one cenione za działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne.
W cynamonie znajdziemy również związki niepożądane, takie jak kumaryny, które mogą działać toksycznie na ludzki organizm. Tu należy jednak pamiętać, że cynamon (zwłaszcza cejloński) zawiera niewielkie ich ilości, co minimalizuje ryzyko pojawienia się skutków ubocznych.
Jaki cynamon jest najbardziej skuteczny?
Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że cynamon jest cynamonowi nierówny. Współcześnie możemy wymienić aż dwieście pięćdziesiąt drzew i krzewów należących do tego gatunku. Najczęściej jednak mamy do czynienia z:
- cynamonem cejlońskim,
- i cynamonem wonnym (kasja).
Najwięcej prozdrowotnych właściwości wykazuje cynamon cejloński, który niestety dość często jest podrabiany.
Jeżeli chcemy mieć pewność, że kupujmy cynamon cejloński, a nie cynamon kasja – przyjrzyjmy się mu uważnie. Oryginalny cynamon cejloński zwija się po obu stronach (tworzy dwie rurki), natomiast gorszej jakości cynamon kasja zwija się w pojedyncze laski. Inną cechą, która świadczy o odmianie przyprawy jest jej kolor. Cynamon cejloński ma barwę jasną – żółto-brązową. Z kolei cynamon kasja jest znacznie ciemniejszy. Różnice zauważymy również, kiedy będziemy chcieli zmielić laski cynamonu. W przypadku odmiany cejlońskiej nie będziemy mieli z tym problemu, gdyż jej laski są kruche. Inaczej będzie w przypadku cynamonu kasja – jego laski są bardzo twarde.
Ostatnim kryterium weryfikacji cynamonu jest jego smak. Cynamon cejloński ma delikatny, korzenny, nieco słodki smak. Niekiedy możemy w nim wyczuć nuty cytrusów. Kasja jest jego przeciwieństwem – jego smak będzie cierpki i nieprzyjemny.
Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasz cynamon jest najwyższej jakości, koniecznie kupujmy go u sprawdzonych dostawców.
Cynamon na odchudzanie
W ostatnich latach dużo mówi się o odchudzających właściwościach cynamonu. Dodawanie tej przyprawy do potraw:
- przyspieszy przemianę materii,
- poprawi trawienie,
- a także pomoże oczyścić organizm z toksyn i nadmiaru wody,
co spowoduje utratę zbędnych kilogramów.
Substancjami, które szczególnie przyczyniają się do utraty tkanki tłuszczowej są błonnik, taniny i kwas chlorogenowy (ten sam, który obecny jest między innymi w zielonej kawie). Jednym z atutów kwasu chlorogenowego jest zdolność do zmniejszania wchłaniania cukru w przewodzie pokarmowym. Jego obecność automatycznie redukuje kaloryczność posiłków.
Już niewielka ilość cynamonu hamuje apetyt na słodycze i daje poczucie sytości, co sprawia, że osoby na diecie redukcyjnej mają mniejszą ochotę na dodatkowe przekąski pomiędzy posiłkami.
Cynamon na wzmocnienie odporności organizmu
Już w starożytnych Chinach lekarze zalecali spożywanie cynamonu w celu zwiększenia odporności organizmu i leczenia infekcji. Intuicja ich nie myliła. Współcześnie właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwbakteryjne,
- i przeciwwirusowe
cynamonu są potwierdzone naukowo. Cynamon jest przyprawą, która kojarzy się nam przede wszystkim z chłodnymi jesiennymi i zimowymi wieczorami. Spożycie już niewielkiej jego ilości pozwala się nam rozgrzać i zrelaksować.
Korzenna przyprawa skutecznie zapobiega infekcjom, a także pozwala nam szybciej dojść do zdrowia w przypadku, kiedy już jesteśmy chorzy.
Cynamon a sprawny mózg
Cynamon poprawia dopływ krwi do wszystkich naszych narządów, w tym również do mózgu. Regularne spożywanie niewielkich ilości cynamonu ma doskonały wpływ na pamięć i koncentrację. Pozwala również dłużej cieszyć się sprawnością umysłową. Istnieją badania, które wskazują, że przyprawa ta może być pomocna w leczeniu choroby Parkinsona. A wszystko to dzięki zawartości benzoesanu sodu, który jest w stanie przeniknąć do mózgu i usprawnić pracę neuroprzekaźników.
Przyprawa ta zawiera również aldehyd cynamonowy i epikatechinę, które są w stanie skutecznie hamować rozwój choroby Alzheimera. Choć wyniki badań z zastosowaniem cynamonu dają podstawy do optymizmu, zdecydowanie lepiej jest stosować go jako środek prewencyjny, a nie jako lek, kiedy choroba jest już w zaawansowanym stadium.
Cynamon a cukrzyca
Cynamon należy do przypraw, które powinny codziennie gościć na stołach osób chorujących na cukrzycę. Aromatyczna przyprawa poprawia zdolność przetwarzania przez organizm glukozy i insuliny, dzięki czemu jest w stanie skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi. Włączenie cynamonu do codziennej diety to również doskonała prewencja przeciw cukrzycy.
Wpływ cynamonu na układ krążenia
Od dawna wiadomo, że cynamon ma dobroczynny wpływ na układ krążenia. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie znacznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Cynamon poprawia dopływ krwi do wszystkich narządów, w tym również do serca. Zawarte w nim substancje wspomagają ponadto procesy krzepnięcia krwi.
Cynamon jako środek przeciwbólowy
Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że cynamon może z powodzeniem zastąpić nam leki przeciwbólowe. Jest on pomocny w łagodzeniu bólu stawów, a także bólów migrenowych. Ma również silne działanie dezynfekujące i rozgrzewające.
Działanie przeciwnowotworowe cynamonu
Cynamon jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki. Jego działanie przeciwnowotworowe jest silniejsze niż w przypadku wielu innych przypraw, na przykład czosnku.
Obecność cynamonu w organizmie zmniejsza stany zapalne, które są doskonałym środowiskiem dla rozwoju nowotworów.
Wpływ cynamonu na urodę
Wszechstronna przyprawa jaką jest cynamon pomaga nam w zachowaniu młodo wyglądającej skóry na dłużej. Cynamon zawiera duże ilości antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia. W kosmetyce cenione jest również jego sile działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Będzie on pomocny zarówno w walce z trądzikiem, jak i grzybicą stóp.
Zanim zastosujemy cynamon bezpośrednio na skórę upewnijmy się, czy nie jesteśmy na niego uczuleni.
Przeciwwskazania do stosowania cynamonu
Choć cynamon jest przyprawą o wielu prozdrowotnych właściwościach, istnieją przeciwwskazania dla jego stosowania. Przede wszystkim może być on silnym alergenem. Dodatkowo zawarte w nim kumaryny mają toksyczne działanie na nasz organizm, dlatego należy spożywać cynamon z umiarem.
Spożywanie cynamonu jest niewskazane również w ciąży – w skrajnych wypadkach może on spowodować poronienie. Przeciwwskazaniem dla stosowania cynamonu są również:
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- kamica wątrobowa,
- dolegliwości woreczka żółciowego.
Zawarty w cynamonie kwas benzoesowy zwalcza bakterie i grzyby, jednak w większych ilościach może wywołać dolegliwości układu oddechowego – takie jak na przykład astma, czy nieżyt nosa.
Jeżeli chcemy ograniczyć negatywny wpływ cynamonu na nasze zdrowie i cieszyć się jedynie jego dobroczynnymi właściwościami – ograniczmy jego spożycie do połowy łyżeczki dziennie. Ważne jest również wybieranie najwyższej jakości cynamonu cejlońskiego.
Czy wiesz, że:
- Cynamon pochodzi z Cejlonu.
- Cynamon uznawany jest za najstarszą przyprawę świata.
- W starożytnych Chinach wierzono, że spożywanie cynamonu zapewnia nieśmiertelność.
- W starożytności cynamon używany był jako pachnidło. Współcześnie również bywa on składnikiem perfum (zwłaszcza tych o nutach orientalnych).
- Wzmianki o cynamonie można znaleźć w Biblii – Księga Przysłów.
- Starożytni Grecy i Rzymianie uważali cynamon za silny afrodyzjak.