Dieta wiosenna – założenia, jakie produkty wybierać, czego unikać

0
5
dieta niełączenia

Wiosna to najlepszy czas na zmianę nawyków żywieniowych. Kiedy słońce zaczyna świecić mocniej, coraz więcej osób myśli o lecie. Konieczność ściągnięcia zimowej kurtki sprawia, że zaczynamy zastanawiać się nad kondycją naszego ciała. Jeżeli przez zimę przybraliśmy na wadze, teraz mamy czas, żeby przygotować ciało na nadchodzące wakacje. Jak wygląda dieta wiosenna? Jak najszybciej osiągnąć zamierzone cele?

Dieta wiosenna – czas na zmiany w menu

Wiosna to okres, kiedy intuicyjnie zaczynamy jeść inaczej. O ile zimą mamy ochotę na ciężkie i gorące dania, kiedy robi się cieplej czujemy, że warto coś zmienić. Nadmiar tkanki tłuszczowej nie jest już nam potrzebny, dlatego staramy się go pozbyć stosująć lżejszą dietę. Organizm po zimie może być nieco zaniedbany, dlatego warto postawić na kurację odchudzającą, która pomoże nam oczyścić się z toksyn.

Dieta wiosenna powinna zawierać wszystkie niezbędne dla naszego organizmu witaminy i minerały. Potrzebujemy dużych ilości witaminy C, której niedobory często pojawiają się w sezonie jesienno-zimowym. Duże jej ilości znajdziemy w świeżych owocach i warzywach.

Kolejnym ważnym składnikiem, którego może nam brakować po zimie jest witamina D3. Pierwsze promienie wiosennego słońca mogą nie wystarczyć, żeby organizm sam wytworzył potrzebne jej ilości, dlatego warto zmodyfikować dietę. Pamiętajmy, że sama dieta może nie zaspokoić naszego zapotrzebowania na witaminę D3, dlatego w niektórych przypadkach konieczne jest uzupełnienie jej odpowiednimi suplementami.

Dieta wiosenna powinna być bogata w magnez i witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Dieta na wiosnę – jakie zmiany należy wprowadzić?

Jeżeli nasze odżywianie w okresie jesienno-zimowym odbiegało od ideału, czas to zmienić. Wprowadzenie kilku prostych zasad pozwoli nam schudnąć bez konieczności liczenia kalorii.

Przede wszysystkim powinniśmy postarać się ograniczyć spożycie cukru do minimum. Może być to trudne, jeżeli podczas chłodnych dni przyzwyczailiśmy się do poprawiania humoru słodyczami, jednak zdecydowanie warto. Cukier jest nam zbędny, gdyż oprócz kalorii nie zawiera żadnych wartości odżywczych. Co więcej poprawia nasz nastrój jedynie na chwilę.

Również nadmiar soli jest szkodliwy dla naszego organizmu. Jest on tym większy, jeżeli mamy skłonność do spożywania żywności wysoko przetworzonej. Pamiętajmy, że nadmiar sodu w diecie prowadzi do zatrzymania się wody w organizmie, a to z kolei skutkuje uczuciem ciężkości, opuchnięciem ciała i nieestetycznym cellulitem wodnym. Już samo ograniczenie soli sprawi, że nasza waga spadnie. Co więcej prawdopodobnie poczujemy się lżejsi i pełni energii.

Bardzo ważną zasadą, która sprawi, że nasza wiosenna dieta będzie skuteczna jest regularne spożywanie posiłków. Choć niektórym kwestia ta może wydawać się nieistotna, jest wręcz przeciwnie. Regularne jedzenie sprawia, że procesy trawienia przebiegają efektywniej. Dodatkowo praktyka ta uchroni nas przed napadami niepohamowanego głodu. W efekcie nasze szanse na schudnięcie gwałtownie wzrosną.

Zadbajmy również o prawidłowe nawodnienie organizmu. Wypicie większej ilości wody może oszukać głód, a co ważniejsze – pomoże sprawnie oczyszczać organizm z toksyn.

Osoba, która chce schudnąć na wiosnę powinna zapomnieć o podjadaniu pomiędzy posiłkami. Jest to kluczowe dla układu trawiennego, który potrzebuje czasu na strawienie pokarmów, które mu dostarczyliśmy. Kiedy unikamy podjadania nasz organizm ma szansę sięgnąć po energię w postaci zapasowej tkanki tłuszczowej, dzięki czemu chudniemy.

Dieta wiosenna – jakie produkty powinniśmy wybierać

kosz warzywNasze wiosenne menu powinno bazować na produktach lekkich, do których nie mieliśmy dostępu zimą. Wiosna to czas, kiedy w sklepach pojawiają się sezonowe warzywa i owoce – powinniśmy z nich korzystać.

Żywność, którą wybieramy podczas stosowania diety wiosennej powinna być nieprzetworzona. Tylko wówczas nasz organizm ma szansę skutecznie oczyścić się z toksyn. Jeżeli decydujemy się na obróbkę termiczną produktów, postawmy na gotowanie na parze, ewentualnie gotowanie w niewielkiej ilości wody. Unikajmy natomiast smażenia i pieczenia.

Dieta wiosenna nie zakłada konieczności ograniczenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Są one ważne i zalecane, gdyż stanowią źródło pełnowartościowego białka. Jednocześnie powinniśmy zadbać o to, żeby przynajmniej połowa spożywanych przez nas tłuszczów była pochodzenia roślinnego.

Jeżeli zastanawiamy się jakie warzywa i owoce wybrać – postawmy na te sezonowe. Wczesną wiosną nie mamy jeszcze wiele do wyboru, choć na półkach sklepowych pojawiają się już szparagi, rzodkiewka, czy szpinak. Jednak w okolicach maja i czerwca mamy do dyspozycji pełną obfitość polskiej przyrody.

Najlepiej jest jeść warzywa i owoce na surowo. Tylko wówczas możemy mieć pewność, że zawierają one ogromne ilości składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Zadbajmy o aktywność fizyczną

Sama dieta to nie wszystko. Jeżeli chcemy, żeby nasze ciało latem prezentowało się znakomicie, już wiosną powinniśmy zadbać o optymalną dawkę ruchu. Świetnie sprawdzi się bieganie, szybki marsz, pływanie, fitness, taniec. Warunkiem koniecznym jest, żeby dana forma ruchu sprawiała nam przyjemność.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here