Rzodkiewka – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, uprawa

0
20
świeże rzodkiewki

Rzodkiewka jest warzywem o długiej historii. Występuje ona powszechnie na polskich stołach i niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że wyhodowali ją starożytni Egipcjanie. Popularna rzodkiewka posiada atrakcyjny kształt, jest również pełna odżywczych substancji. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tym niezwykłym warzywie?

Czym jest rzodkiewka?

Rzodkiewka jest to skarłowaciała odmiana rzodkwi zwyczajnej – rośliny zaliczanej do rodziny kapustowatych. Współcześnie jest ona uprawiana w wielu rejonach świata, w tym również w Polsce. Rzodkiewka jest rośliną dwuletnią lub jednoroczną, osiąga wysokość do sześćdziesięciu centymetrów. Jej liście są lirowate, nieregularnie ząbkowane, kwiaty – małe, koloru białego, zebrane w grona. Korzeń rzodkiewki jest zgrubiały, biały w środku, na zewnątrz biały, czerwony, fioletowy lub czarny. Owoce mają postać łuszczyny. Część jadalna to korzeń rzodkiewki. Warzywo to jest powszechnie wykorzystywane w kuchni. Ma także właściwości lecznicze i kosmetyczne.

Jakie właściwości posiada rzodkiewka?

Rzodkiewka zawiera pewne ilości witamin, szczególnie witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B6, witaminy K. Jest ponadto źródłem minerałów:

  • wapnia,
  • siarki,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • potasu,
  • czy sodu.

Znajdziemy w niej również osiemnaście aminokwasów.

Rzodkiewka na dolegliwości trawienne

Charakterystyczny, ostry smak rzodkiewki jest wynikiem obecności olejku goryczkowego, który w swoim składzie zawiera siarkę. Zwiększa on apetyt i pobudza układ trawienny do wydajniejszej pracy. Co więcej jest on w stanie obniżyć poziom kwasów w żołądku, a tym samym przeciwdziałać zgadze.

Rzodkiewka na wzmocnienie odporności

Apetyczna rzodkiewka jest jednym z pierwszych warzyw, które pojawiają się na naszych stołach po zimie. Warto ją jeść, gdyż ma ona pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Obecny w niej sulforafan jest silnym antyoksydantem, który wymiata z organizmu wolne rodniki. Rzodkiewka działa również przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Rzodkiewka dla urody

Dzięki obecności siarki rzodkiewka pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry, włosów, a także paznokci. Działa ona przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, ogranicza także wydzielanie łoju, dlatego docenią ją osoby zmagające się ze skórą trądzikową. Roślina ta pozytywnie wpływa na włosy – regularnie spożywana zapobiega ich łamaniu się i wypadaniu.

Przeciwwskazania do spożywania rzodkiewki

Z jedzenia rzodkiewki powinni zrezygnować chorzy na wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie wątroby, nieżyt jelit, inne przeciwwskazanie to problemy z trzustką czy zespół jelita drażliwego.

Rzodkiewka a karmienie piersią

Jeżeli chodzi o kobiety karmiące piersią, sprawa z rzodkiewką jest skomplikowana. Z jedne strony jest ona zdrowym warzywem, z drugiej – zawiera substancje, które mogą wywołać dolegliwości trawienne u dziecka. Jednak to, czy jakiekolwiek efekty uboczne wystąpią, zależy od indywidualnych cech konkretnego organizmu. Jeżeli nie chcemy rezygnować z rzodkiewki, wprowadzajmy ją do menu powoli. W sytuacji, kiedy zaobserwujemy niepożądane reakcje u dziecka, warzywo należy odstawić.

Rzodkiewka na odchudzanie

Rzodkiewka jest warzywem niskokalorycznym, dlatego jak najbardziej można włączyć ją do diety redukcyjnej. Jej atutem jest dość wysoka zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny. Zawiera ona również potas, który pomaga nam pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, co przyspiesza utratę zbędnych kilogramów.

Zastosowanie rzodkiewki w kuchni

Rzodkiewka najlepiej smakuje na surowo. Możemy jeść ją samodzielnie, dodawać do kanapek lub sałatek. Niektórzy podają rzodkiewki na ciepło – duszone lub jako składnik zupy. W Chinach i Japonii popularne są również rzodkiewki kiszone.

Uprawa rzodkiewki

Amatorzy rzodkiewki mogą uprawiać ją we własnych ogrodach, a kiedy jest to niemożliwe – także na balkonie. Należy pamiętać, że rzodkiewka najlepiej czuje się na chłodnych, a jednocześnie słonecznych stanowiskach – brak słońca sprawi, że korzenie nie będą okazałe. Wysiew może mieć miejsce w marcu, kwietniu, maju, sierpniu, ewentualnie we wrześniu. Zbiory następują około trzydziestu do czterdziestu dni od momentu zasiewu. Rzodkiewkę wysiewa się z nasion.

Rzodkiewkę należy podlewać umiarkowanie. Roślina wykazuje dobrą odporność na działalność szkodników, chorób i wiosenne przymrozki. Gleba, w której sadzona jest rzodkiewka nie może być zbyt kwaśna.

Najpopularniejsze odmiany rzodkiewki to:

  • Opolanka,
  • Krakowianka,
  • Zorza,
  • Rowa,
  • Tetra Iłówiecka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here