Dieta strukturalna – zasady, zalety i wady, dla kogo, efekty

0
45

Dieta strukturalna dr Bardadyna ma na celu przyspieszenie przemiany materii, odmłodzenie i oczyszczenie organizmu z toksyn, a także przyspieszenie utraty zbędnych kilogramów. W jaki sposób możemy uzyskać te efekty? Kto powinien zainteresować się dietą dr Bardadyna? 

Dieta dr Bardadyna – zasady

Podobno dzięki stosowaniu diety dr Bardadyna można obniżyć wiek biologiczny organizmu nawet o piętnaście lat. Wymaga to jednak dużej konsekwencji. Dieta ta opiera się na produktach niskokalorycznych o dużej gęstości energetycznej (twórca diety nazywa je produktami strukturalnymi). Dzięki zawartości witamin, minerałów i innych cennych związków wspierają one funkcjonowanie naszego organizmu, niskie wartości energetyczne nie pozwalają nam przytyć.

Produkty strukturalne powinny stanowić dwie trzecie naszego dziennego jadłospisu.

Dieta strukturalna nie wymaga od nas liczenia kalorii. Jednocześnie istnieje wymóg, żeby jeść co dwie godziny, a na każdy posiłek przeznaczać nie więcej niż dziesięć minut. W sytuacji, kiedy przez dziesięć minut nie uda się nam zjeść wszystkiego, i tak powinniśmy jedzenie odstawić. Dzięki tej zasadzie niemożliwe jest przejedzenie nawet wówczas, gdy nie liczymy kalorii.

Co więcej jeden posiłek powinniśmy zastąpić koktajlem strukturalnym.

Osoby, które nie chcą rezygnować z liczenia kalorii mogą zdecydować się na dietę osiemset, tysiąc, tysiąc dwieście lub tysiąc sześćset kcal. Nie jest to jednak konieczne.

Co można jeść na diecie strukturalnej?

Produkty, które możemy spożywać na diecie strukturalnej charakteryzują się niską wartością energetyczną, z kolei z reguły zawierają dużo witamin, minerałów, polifenoli, błonnika i innych związków, które wykazują aktywność biologiczną.

Na diecie dr Bardadyna nie powinno zabraknąć produktów pełnoziarnistych. Możemy spożywać pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, różnego rodzaju otręby, ryż (dziki lub brązowy), płatki owsiane, czy zarodki pszenne.

Kolejną grupą produktów, które powinniśmy włączyć do naszego menu są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia warzywa. Jak najczęściej jedzmy sałaty, brukselkę, buraki, brokuły, paprykę, marchew, oliwki, kapustę, pomidory, cebulę, rzeżuchę, czosnek, kalafiora, szpinak czy ziemniaki.

Dozwolone owoce to jabłka, awokado, banany, kiwi, maliny, morele, czarne jagody, cytryny, grejpfruty, ananasy, truskawki, śliwki, żurawinę, wiśnie, czy winogrona.

Znakomitym źródłem kwasów omega-3, a także witamin i minerałów są pestki i orzechy. Warto sięgać po orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pestki dyni i słonecznika, orzechy laskowe, orzechy włoskie, siemię lniane, czy sezam.

Jeżeli chodzi o produkty białkowe, możemy wybierać pomiędzy wątróbką, kurczakiem, łososiem, kefirami, maślanką, tuńczykiem, mintajem, śledziem a pstrągiem. Białka dostarczą nam również produkty roślinne – soja, ciecierzyca, soczewica

Odpowiednie dla nas tłuszcze to oliwa z oliwek, masło, olej lniany i olej rzepakowy.

Do picia wybierajmy dobrej jakości wodę mineralną (lepsza będzie ta w szklanych butelkach), zieloną herbatę, kakao, czerwoną herbatę, samodzielnie wyciskane soki warzywne i owocowe, sok z brzozy, wysokogatunkowe czerwone wino, czy napar ze skrzypu.

Od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na zjedzenie gorzkiej czekolady, melasy trzcinowej, czy drożdży piwnych.

Punkt obowiązkowy: koktajle strukturalne

Na diecie strukturalnej niezwykle ważną rolę odgrywają koktajle strukturalne. Odpowiednio skomponowane wpływają one korzystnie nie tylko na nasze samopoczucie, ale również zdrowie. Koktajl fioletowy jest szczególnie polecany osobom pragnącym wzmocnić wzrok i poprawić jakość naczyń krwionośnych. Dzięki koktajlowi pomarańczowemu wzmacniamy naszą odporność, dostarczamy sobie również ważnych witamin i minerałów.

Koktajl zielony ma właściwości odchudzające. Jego regularne picie przyspiesza przemianę materii. Koktajl wiśniowy odmładza naszą skórę, gdyż pobudza syntezę kolagenu.

Dieta strukturalna – na jakie efekty możemy liczyć

Twórca diety strukturalnej przekonuje, że dzięki jego zaleceniom żywieniowym można schudnąć od jednego do nawet czterech kilogramów w ciągu tygodnia.

Dieta jest również niezwykle pomocna przy oczyszczaniu organizmu – wspiera ona funkcjonowanie nerek i wątroby. Skuteczne oczyszczanie jest możliwe między innymi dzięki wysokiej zawartości błonnika i polifenoli.

Zalety diety strukturalnej

Dieta strukturalna dr Bardadyna ma wiele zalet. Przede wszystkim opiera się ona przede wszystkim na produktach, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wymaga ona od nas często całkowitej zmiany nawyków żywieniowych, gdyż konieczna jest rezygnacja z żywności wysoko przetworzonej, która stanowi obecnie menu wielu ludzi.

Regularne stosowanie diety strukturalnej reguluje funkcjonowanie układu trawiennego, obniża stężenie złego cholesterolu we krwi. Jako, że dieta opiera się przede wszystkim na produktach o niskiej zawartości energetycznej – pozwala nam schudnąć lub też utrzymać prawidłową masę ciała. W przeciwieństwie do wielu kuracji odchudzających pozwala ona uniknąć efektu jojo.

Dzięki diecie strukturalnej możemy chronić nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi.

Jakie wady ma dieta strukturalna?

Dieta strukturalna to dieta niskokaloryczna. Jeżeli nie będzie odpowiednio skomponowana, istnieje ryzyko, że doprowadzi do poważnych niedoborów pokarmowych.

Tego typu dieta zawiera duże ilości błonnika, dlatego nie można jej stosować w przypadku niektórych chorób układu pokarmowego (na przykład choroby wrzodowej żołądka).

Dla wielu osób kontrowersyjny jest pomysł jedzenia tylko przez dziesięć minut. Niektórzy nie zdecydują się na wyrzucenie jedzenia tylko dlatego, że nie zdołali go skonsumować w tak krótkim czasie. Inni będą starali się jeść jak najszybciej, co nie jest dobre dla zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here