Większość z nas chętnie przechowuje żywność w lodówce. Wydaje się nam, że w ten sposób najlepiej zabezpieczymy ją przed zepsuciem. W wielu wypadkach takie postępowanie jest uzasadnione, choć nie zawsze. Jakie produkty warto, a jakich nie należy przechowywać w lodówce?
Te produkty powinieneś przechowywać w lodówce
Przechowywanie żywności w lodówce ma na celu zapewnienie jej dłuższej świeżości, odpowiedniej temperatury, a także ochronę przed szkodnikami. W chłodnej lodówce należy bezwzględnie przechowywać mięso, wędliny, czy nabiał. Tego typu produkty bardzo szybko się psują, dlatego nie powinny być przetrzymywane w temperaturze pokojowej dłużej niż kilka godzin. Do lodówki możemy włożyć również część owoców i warzyw – jest to szczególnie zalecane w przypadku sałaty, kalafiora, brokułów, marchewki, pietruszki, selera. W lodówce dobrze jest zrobić miejsce dla owoców jagodowych, wiśni, czereśni, czy śliwek – wówczas zachowają one świeżość znacznie dłużej niż w temperaturze przekraczającej dwadzieścia stopni Celsjusza (co więcej przechowywanie ich w lodówce stanowi zabezpieczenie przed stadami muszek owocówek). W przypadku awokado nie ma obowiązku przechowywania w lodówce. Owoc należy umieścić w niskiej temperaturze dopiero po przekrojeniu.
Dla większości z nas dziwnym może się wydawać zalecenie przechowywania oleju w warunkach chłodniczych. W naszych domach trzymamy go zazwyczaj na kuchennych półkach. Kierujemy się przede wszystkim tym, że olej w sklepach również przechowywany jest w temperaturze pokojowej. W tym miejscu należy jednak uwzględnić fakt, że olej w sklepach jest szczelnie zamknięty. Przed jego otworzeniem możemy trzymać go w temperaturze pokojowej. Jednocześnie po otworzeniu dobrze jest włożyć produkt do lodówki. Jest to ważne, gdyż na skutek kontaktu z tlenem utlenianiu ulegają nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. W niskich temperaturach proces utleniania przebiega znacznie wolniej, przez co olej dłużej zachowuje prozdrowotne właściwości.
Do lodówki należy wkładać wszystkie produkty otwarte – na przykład mleko, puszki z owocami, konserwy, produkty kiszone (zazwyczaj jednak po otwarciu nie można przechowywać ich dłużej niż kilkanaście do kilkudziesięciu godzin).
Produkty, które nie nadają się do przechowywania w lodówce
Pewnych produktów spożywczych nie powinno się przechowywać w lodówce. Należą do nich między innymi ziemniaki, które pod wpływem niskich temperatur stają się słodkie i mało jędrne. Warzywem, które źle znosi działanie niskich temperatur jest także cukinia – przechowywanie jej w lodówce powoduje utratę cennych wartości odżywczych.
Lodówka nie jest dobrym miejscem dla ogórków, cebuli i pomidorów, choć większość z nas wkłada je tam odruchowo. Pod wpływem niskich temperatur warzywa te tracą jędrność, kolor i część cennych składników odżywczych.
Choć lodówka jest idealnym miejscem dla owoców jagodowych, nie należy przechowywać w niej cytrusów, a także owoców tropikalnych z wyjątkiem kiwi (przechowywane w temperaturze pokojowej bardzo szybko dojrzewa).
Niekiedy słyszymy zalecenia dotyczące przechowywania w lodówce pieczywa. Ma mu to zapewnić świeżość na dłużej. Jednocześnie chleb, czy bułki wyjęte z lodówki nie wyglądają apetycznie i nie smakują najlepiej.
Jeżeli zależy nam na płynnym miodzie, nie powinniśmy wkładać go do lodówki, gdyż bardzo szybko ulegnie krystalizacji.
W niskich temperaturach nie powinno się przechowywać niektórych świeżych ziół – przykładem może być bazylia, która w lodówce bardzo szybko więdnie.
Niektórzy uważają, że przechowywanie w lodówce kawy sprawi, że na dłużej zachowa ona swoje właściwości. Jest to błąd – kawa w niskich temperaturach szybko straci swój niepowtarzalny aromat, a także charakterystyczny smak.
Część produktów może, choć nie musi być przechowywana w lodówce. Należą do nich zamknięte konserwy dżemy, konfitury, majonezy, mleko w kartonie. Do momentu otworzenia mogą być one przechowywane w temperaturze pokojowej.