Kuchnia meksykańska – charakterystyka, najpopularniejsze dania i napoje

0
33

Kuchnia meksykańska jest bardzo ciekawym połączeniem tradycji kulinarnych Indian i Hiszpanów podbijających tereny Ameryki Południowej. Nie brakuje w niej wyrazistych, ostrych smaków. W 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Współcześnie stała się ona popularna w różnych zakątkach świata. Co warto wiedzieć o kuchni meksykańskiej? Jakie są najpopularniejsze meksykańskie dania? Co piją Meksykanie?

Charakterystyka kuchni meksykańskiej

Zanim na terytorium Meksyku pojawili się hiszpańscy konkwistadorzy, rdzenni mieszkańcy nie hodowali zwierząt (z wyjątkiem indyków), ani zaawansowanych narzędzi rolniczych (większość prac wykonywano ręcznie, ewentualnie przy użyciu drewnianego kija).

blankPodstawą diety rdzennych Meksykanów była fasola, kukurydza, chia, pomidory, dynie, bataty, nopal, huautli, awokado, gujawa, pitaya, papaja, pomidory (zarówno zielone, jak i czerwone), chayote, orzeszki ziemne, słonecznik, kakao, wanilia, zapote (żółte i czarne), głóg, mamey, guanabana, capulin, chirimoya żółta, romeritos, portulaka, chayote, chilacayote, huauzontle, quelite, czy xicamatl.

Dodatkowo w miejscowościach położonych nad oceanem żywiono się rybami i owocami morza.

Rdzenni Meksykanie gotowali żywność na parze, w wodzie, popularne było pieczenie. Nie praktykowano natomiast pieczenia. Praktycznie nie używano tłuszczów.

Choć Hiszpanie docenili wiele meksykańskich produktów, starali się również sprowadzać żywność z Europy. Tam gdzie było to możliwe zaczęto uprawiać pszenicę, żyto, ryż, owies, jęczmień. Na meksykańskich ziemiach zaczęto również uprawiać wiele europejskich warzyw i owoców. Rozpoczęła się ponadto hodowla bydła. Na meksykańskich stołach pojawiło się mleko, masło, sery, cukier, mąka pszenna, oliwa z oliwek, różnego rodzaju mięsa, kiełbasy, sery. Rozpoczęcie wymiany handlowej z Chinami po 1532 roku sprawiło, że w Meksyku pojawiły się także potrawy orientalne. W kuchni meksykańskiej widać również wpływy francuskie, austrowęgierskie, tureckie, libańskie, włoskie, afrykańskie i filipińskie.

Połączenie produktów meksykańskich z europejskimi pozwoliło stworzyć zupełnie nową jakość kuchni. Okazało się, że smaki te znakomicie się uzupełniają.

Kuchnia meksykańska nierozerwalnie związana jest z religią. Zgodnie z dawnymi wierzeniami, bogowie również musieli się odżywiać.

Produkty popularne w kuchni meksykańskiej

blankJednym z produktów, bez których nie sposób wyobrazić sobie kuchnię meksykańską jest kukurydza. W Meksyku uprawianych jest kilka jej odmian (żółta, biała, kolorowa, błękitna, czerwona). Zgodnie z wierzeniami rdzennych mieszkańców Meksyku człowiek uformowany jest z krwi i masy kukurydzianej. Co ciekawe bóg Centeotl był uosobieniem kolby kukurydzianej. Indianie przypisywali kukurydzy ludzkie uczucia.

Bardzo ważną rolę w kuchni meksykańskiej odgrywa także fasola (w Meksyku uprawia się około dwudziestu jej odmian). Często wyrabia się z niej pastę, która następnie służy do nadziewania tortilli. Może być też gotowana i spożywana w całości.

W meksykańskich kuchni spotkamy nasiona chia, huautli-amarant (szczególnie bogaty w białko i węglowodany), nopal, bataty, chili, maguey, kakao.

Śniadanie w Meksyku

Typowe meksykańskie śniadanie musi być sycące i obfite. Dań, które spełniają te warunki jest w Meksyku wiele. Na śniadanie sprawdzi się Huevos Motuleños. Są to dwie tortille z czarną fasolą, na których układa się usmażone jajka. Całość polewa się sosem pomidorowym i posypuje groszkiem, serem i szynką.

Guajalota, inaczej Torta de Tamal to jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań, które często serwowane są na śniadanie. Pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się chleb kukurydziany z farszem z mięsa, warzyw i sera.

Doskonałym pomysłem na śniadanie będzie też Quesadillas Fritas, czyli podwójna tortilla wypełniona serem i innymi dodatkami (w zależności od naszego uznania).

Huevos Divorciados to danie składające się z dwóch jajek sadzonych, kukurydzianej tortilli, pokrojonego awokado i fasoli. Jedno jajko polane jest zieloną, a drugie czerwoną salsą.

Jeżeli zależy nam na lekkim, a jednocześnie sycącym meksykańskim śniadaniu, wypróbujmy Enchiladas – jest to danie składające się z czterech luźno zwiniętych tortilli kukurydzianych, które nadziewa się najczęściej mięsem z kurczaka i polewa sosem pomidorowym.

Co na lunch?

blankKuchnia meksykańska jest bardzo bogata, dlatego propozycji na lunch jest w niej wiele. Jednym z bardziej rozpoznawalnych dań jest chili con carne, czyli jednogarnkowe danie, które przygotowuje się z fasoli, mięsa mielonego, kukurydzy, cebuli i papryki.

Bardzo lubiane przez Meksykanów (i resztę świata) są burritos, czyli zapiekane tortille (koniecznie pszenne) z nadzieniem (mogą być to same warzywa z fasolą lub mięso z fasolą), które zapieka się lub podgrzewa na patelni.

Do jednych z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej należą tacos, czyli tortille wykonane z mąki kukurydzianej lub pszennej z nadzieniem z mięsa wołowego, cebuli, pomidorów, czosnku i przypraw.

Osoby lubiące sałatki powinny wypróbować ceviche, czyli sałatkę z owocami morza. Podaje się ją zazwyczaj ze słodkimi ziemniakami, kukurydzą, sałatą, awokado, czy bananami.

Daniem bardzo sycącym jest birra, czyli mięsny gulasz (do jego przygotowania wykorzystuje się mięso wołowe, baranie lub kozie) z dodatkiem przypraw.

Bardzo smaczną propozycją na lunch jest również mole negro, czyli danie na bazie kurczaka z sosem, w którego skład wchodzą czekolada, papryczki chili, orzechy, goździki oraz cynamon.

Meksykańskie przekąski

Osoby zainteresowane kuchnią meksykańską powinny spróbować guacamole. Danie to świetnie sprawdzi się jako przekąska lub kolacja (można podawać je z pieczywem lub tortillą). W składzie sosu guacamole znajdziemy awokado, pomidory, cebulę, czosnek, paprykę chili, kolendrę, a także inne przyprawy.

blankPrzekąską, której nie sposób pominąć jest nachos, czyli niewielkie kawałki tortilli, które polewa się roztopionym serem. Niekiedy podaje się je z takimi dodatkami jak oliwki, śmietana, mięso, fasola, ziemniaki, czy guacamole.

Co się pije w Meksyku?

Meksyk oprócz znakomitej kuchni wyróżnia się także rozpoznawalnymi na całym świecie napojami alkoholowymi. Jednym z nich jest tequila, którą wytwarza się z rdzenia rośliny o nazwie agawa błękitna. Wyróżniamy kilka rodzajów tequili:

  • añejo,
  • extra añejo,
  • a także blanco i reposado.

blankTequilę wytwarza się w stanie Jalisco.

Popularnym alkoholem jest również Mezcal. Produkuje się go z innych niż tequilę odmian agawy. W butelkach z mezcalem zawsze znajduje się robak – jest to larwa, która żyje na liściach agawy.

W Meksyku produkuje się także dobre gatunkowo rumy (alkohole wytwarzane z trzciny cukrowej). Jeżeli ktoś ma ochotę na słabszy alkohol, w Meksyku znajdzie wiele gatunków piwa.

Jeżeli chodzi o napoje bezalkoholowe – w Meksyku pije się duże ilości kakao (uprawy kakaowca w Meksyku sięgają 1500 r p.n.e.). Innym napojem, w którego składzie nie ma alkoholu jest atole (pierwotnie była to mąka kukurydziana rozdrobniona z wodą, którą słodzono i gotowano). Obecnie dodaje się do niego takich dodatków jak kakao, kwiaty pomarańczy, anyż, owoce, orzechy, czy wanilię.

Teyate (w Meksyku nazywany boskim napojem) to napój, w którego składzie znajdziemy kukurydzę, zmielone pestki owocu mamey, suszone kwiaty drzewa rosita de cacao, a także sfermentowane ziarna kakao.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here