Dieta rozdzielna – zasady, zalety, wady, efekty, jadłospis

0
51

Dieta rozdzielna cieszy się od wielu lat niesłabnącym powodzeniem. Jej zwolennicy podkreślają, że jest ona nie tylko skuteczna, ale również bezpieczna dla organizmu. Choć niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku jest sprzeczne z przyzwyczajeniami większości z nas, do nowych nawyków żywieniowych można się przyzwyczaić. Co powinniśmy wiedzieć przed zastosowaniem diety rozdzielnej?

Co to jest dieta rozdzielna?

Dieta rozdzielna (nazywana także dietą niełączenia lub dietą dr Haya) to program żywieniowy, który zakłada niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku. Twórcy diety przekonują, że takie postępowanie może doprowadzić do spowolnienia przemiany materii, a tym samym utrudnić odchudzanie. Dieta rozdzielna ma przyspieszyć przemianę materii, a także umożliwić oczyszczanie organizmu z toksyn. Dieta rekomendowana jest jako bezpieczna zarówno dla osób, które chcą schudnąć, jak i dla tych, którym zależy na utrzymaniu prawidłowej wagi. Ten sposób żywienia nie wymusza na nas bowiem ograniczenia kalorii, ani rezygnacji z ulubionych produktów. Część dietetyków uważa, że dieta dr Haya to racjonalny sposób żywienia, który można stosować nawet przez dłuższy czas bez żadnych efektów ubocznych.

Dlaczego dieta rozdzielna?

Twórcą diety rozdzielnej jest dr William Howard Hay. W latach dwudziestych ubiegłego wieku opublikował on książkę o tytule „Zdrowie poprzez jedzenie”, w której przedstawia zasady diety niełączenia. Dr Hay wyróżnia trzy grupy produktów:

  • kwasowe,
  • zasadowe,
  • a także neutralne.

Kluczem do zachowania zdrowia i utrzymania szczupłej sylwetki jest odpowiednie ich łączenie.

Jego zdaniem połączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej spowalnia metabolizm, a także powoduje powstawanie przykrych dolegliwości trawiennych takich jak wzdęcia, zaparcia, a w skrajnych sytuacjach nawet stanów zapalnych układu pokarmowego.

Dobrze przeprowadzona dieta rozdzielna nie tylko przyspiesza metabolizm, ale też oczyszcza organizm z toksyn, pozwala pozbyć się napięcia nerwowego, wspiera funkcjonowanie układu krążenia, a także pozwala zwalczyć choroby nerek.

Dieta rozdzielna – najważniejsze zasady

Zwolennicy diety rozdzielnej przekonują, że sekretem jej skuteczności nie jest ograniczenie kaloryczności potraw, ale podzielenia spożywanych produktów na trzy grupy i umiejętne ich łączenie.

Do grupy węglowodanowej zaliczamy:

  • pieczywo,
  • kasze,
  • ryż,
  • ziemniaki,
  • owoce,
  • rodzynki,
  • czy makaron.

Grupa białkowa obejmuje takie produkty jak:

  • wszelkie mięso (za wyjątkiem surowego),
  • jaja (nie mogą być jednak smażone, ani gotowane),
  • ryby i owoce morza,
  • soja,
  • a także mleko (warunkiem jest jednak, żeby nie było to mleko pasteryzowane).

Grupa neutralna zawiera takie produkty jak:

  • warzywa,
  • zioła,
  • grzyby,
  • kiełki,
  • tłuszcze (zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego),
  • mleko,
  • maślanka,
  • śmietana,
  • kefir.

Istnieje jeszcze grupa produktów, których na diecie rozdzielnej nie wolno spożywać. Całkowicie zakazane są:

  • produkty typu fast-food,
  • cukier,
  • słodycze,
  • wędliny,
  • czerwone mięso,
  • alkohol,
  • słodzone napoje gazowane,
  • a także mocna herbata i kawa.

Jeżeli nie jesteśmy w stanie z nich zrezygnować, postarajmy się przynajmniej ograniczyć je do minimum.

Zasady łączenia produktów są proste. Nie możemy łączyć żywności z grupy białkowej i węglowodanowej w jednym posiłku (zdaniem dr Haya są one trawione przez inne enzymy, a ich połączenie nadmiernie obciąża układ trawienny). Jednak zarówno białka, jak i węglowodany możemy łączyć z produktami z grupy neutralnej.

Twórca diety rozdzielnej zalecał, żeby spożywać trzy posiłki dziennie, do tego w odstępach nie krótszych niż cztery godziny. Co więcej pierwszy posiłek powinien składać się przede wszystkim z węglowodanów. Na obiad warto zjeść białka połączone z warzywami. Posiłek spożywany przed snem powinien składać się z produktów bogatych w skrobię, a także warzyw i owoców.

Żeby dieta rozdzielna spowodowała utratę zbędnych kilogramów, konieczne jest obniżenie kaloryczności posiłków.

Dieta rozdzielna – na jakie efekty możemy liczyć?

płaski brzuch, centymetrOsoby stosujące dietę rozdzielną często zauważają utratę masy ciała, jednak nie można jednoznacznie powiedzieć, czy jest ona spowodowana charakterystycznymi regułami niełączenia produktów, czy po prostu zmniejszeniem ilości spożywanych kalorii. Spadek masy ciała może być także spowodowany wykluczeniem z diety niezdrowej żywności takiej jak słodycze, dania typu fast-food, czy słodzone napoje gazowane.

Twórcy diety przekonują, że poza działaniem odchudzającym, ma ona również wiele innych zalet. A przede wszystkim pozwala oczyścić organizm z toksyn, działa łagodząco w stanach napięcia nerwowego, jest pomocna w przypadku chorób nerek, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także układu krążenia.

Czy dieta rozdzielna ma jakieś wady?

Przeciwnicy diety rozdzielnej podkreślają, że bardzo utrudnia ona komponowanie posiłków. Dla większości osób naturalnym jest bowiem łącznie białek i węglowodanów. Co więcej przy radykalnym obniżeniu kaloryczności posiłków istnieje ryzyko wystąpienia niedoborów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu substancji odżywczych.

Dieta niełączenia nie pozwala na drobne przekąski pomiędzy posiłkami, niezależnie od tego jak bardzo są one zdrowe. Przy takim ograniczeniu niektórym osobom bardzo ciężko będzie wytrwać na diecie.

W trakcie diety niełączenia nie można pić kawy ani herbaty, co w przypadku niektórych osób prowadzić będzie do senności.

Dodatkowo osoba, która chce stosować taką dietę musi zapamiętać, które produkty przynależą do poszczególnych grup. Może to rodzić pewne problemy, zwłaszcza na początku.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here